
Camedia C-5050 kan ses på som en direkte konkurrent til blant andre Canon Powershot G5 og Nikons nye Coolpix 5400(sistnevnte er på testbenken i skrivende stund). Bildebrikken er på 5 megapiksler, og det ekstremt lyssterke 3x zoomobjektivet (f/1,8 på full vidvinkel) har en brennvidde som tilsvarer 35 105 mm på et 35 mm filmbasert kamera. Med så stor blenderåpning er det mulig å ta skarpe bilder innendørs, selv med lite belysning.
Nærgrensen er på 3 cm (supermakro-modus), og vi tok noen flotte nærbilder av blomster og bær. Manuell fokus viste seg ofte å være det foretrukne valget i slike tilfeller, og den fungerte meget bra, synes vi. Velger du autofokus, har C5050 hele 9 fokuspunkter som velges automatisk. Du kan også velge fokuspunkt manuelt.
Mye minne, mange bilder
Men C5050 har også andre gode egenskaper å slå i bordet med, den kreative fotograf har haugevis av manuelle innstillinger å velge mellom. Og Olympus er rause med lagringsminne; kameraet leveres med to xD-minnekort på henholdsvis 32 og 256 MB. Det er ganske nøyaktig 256 MB mer enn de fleste konkurrentene byr på. Suverent! Dessuten er det svært gledelig at kameraet kan bruke både Compact Flash (I og II) og SmartMedia minnekort, i tillegg til de nye, forsvinnende små xD-kortene.

Bildene kan enten lagres i JPG, TIFF eller RAW-format, og full oppløsning er 2560x1920 punkter, og med standard komprimering blir JPG-bildefilene på i overkant av 1 MB pr stk. Du kan altså forvente godt over 200 bilder på 256 MB minnekortet!
Seige batterier
Batteripakken består av fire oppladbare AA-batterier av typen NiMH. Du kan også bruke vanlige alkaliske batterier. Levetiden er meget god, kollega Kai Thon tok 388 bilder før batteriene måtte lades. Da hadde han brukt LCD-skjerm som søker hele tiden, og brukt blits på halvparten av bildene. Personlig rakk vi ikke å bruke opp et batterisett i løpet av den måneden vi har brukt kameraet.
For øvrig har C5050 alle de egenskapene du kan forvente av et proffkamera i kompaktklassen; LCD på toppen, sko for ekstern blits, optisk søker med justerbar dioptri, mulighet for montering av optiske forsatser, hjelpelampe for autofokus, og en god 1,8 skjerm på baksiden som kan vippes vertikalt. Canon og Nikon har løsninger der skjermen også kan vris horisontalt, og disse er etter vår mening hakket bedre. Skjermen har dessverre ikke antirefleksbelegg, og i direkte sollys kan det være nødvendig å bruke den optiske søkeren når du skal fotografere.
Klikk lenken til tekniske data i oppsummeringsboksen for flere detaljer omkring egenskapene.
NYHET:Sammenligne dette kameraet mot andre kameraer vi har testet!
Tradisjonelt og robust
Selve kameraet har en tradisjonell utforming. Huset har en robust overflate i metall, og det gummiaktige overflaten til høyre gjør at kameraet sitter som støpt i hånden.
Her er det veldig mange funksjonsknapper og hjul, plassert både på venstresiden, på toppen og baksiden, noe som kan virke forvirrende i begynnelsen. Mange knapper betyr som regel rask tilgang til vanlige funksjoner, men på C5050 må du ofte holde inne en knapp og vri på et hjul for å veksle mellom dem. Det betyr at begge hender må brukes, og her har vi sett langt mer elegante løsninger andre steder.
Funksjonshjulet til høyre på toppen gir deg tilgang til forskjellige motiv-relaterte forhåndsinnstillinger, helautomatikk, og større eller mindre grad av manuelle innstillinger. Et eget video-modus lar deg ta opp videoklipp med lyd, og eneste begrensning på lengden er plassen på minnekortet. Meget bra.
I bruk

C5050 er middels kjapt å starte, sammenlignet med andre sammenlignbare kameraer. Vi målte oppstartstiden for opptak til 5 sekunder. Dessuten synes vi at zoomen bråker en del, det høres nesten ut som det er kommet sand i maskineriet. Oppstart-fanfaren kan du heldigvis skru av, den er både høy og sjenerende, synes vi.
Menyene er blitt bedre, men har et godt stykke igjen før de blir like brukervennlige som på kameraer fra Canon, HP og Casio, synes vi. Her er det selvsagt også snakk om tilvenning og smak og behag. Har du brukt digitalkameraer fra Olympus tidligere, vil du uansett kjenne deg igjen i menyene.

Kameraet veier rundt et halvt kilo, men er kompakt, og ligger meget godt i hånden. Vi likte kameraet bedre og bedre under vår testperiode, og tok etter hvert mange fine bilder med det. Det eneste vi har funnet å innvende på bildekvaliteten er noe bildestøy (korn), som kan merkes på store fargeflater, for eksempel en blå himmel. Denne bildestøyen er derimot ikke synlig på utskrifter og fremkallinger vi har foretatt, og vil normalt kun vises på skjerm når du forstørrer bildet kraftig.
Fargebalanse og skarphet er generelt meget god.
Enkel overføring
Kameraet kobles til PCen ved hjelp av den medfølgende USB-kabelen, og sekunder etterpå dukker det opp som en ekstern disk i Utforsker (Windows XP). Ingen installasjon av drivere er nødvendig. Kameraet kan dessuten også kobles til TV for visning av bildene der.
Det følger med en del programvare for bildebehandling og organisering, blant annet Ulead PhotoImpact 5, som er et ganske omfattende og brukervennlig bildeprogram.
Konklusjon
Det finnes, etter vår mening, mer brukervennlige kameraer i klassen, og er du en uerfaren fotograf kan det hende du vil finne deg bedre til rette med et annet kamera.
Men Olympus Camedia C5050 er utvilsomt et flott og robust kamera som tilfredsstiller de fleste krav fra den kresne digitalfotograf som ønsker full kontroll. Og det er nettopp denne brukergruppen kameraet henvender seg til. Prisen tatt i betraktning er dette et suverent godt kjøp for denne gruppen.
NYHET:Sammenligne dette kameraet mot andre kameraer vi har testet!