Olympus Camedia C-730UZ

Det kommer stadig flere digitalkameraer med kraftig optisk zoom. Olympus leder foreløpig konkurransen, med sitt Camedia C-730UZ, som har hele 10x optisk zoom.

Publisert

En kraftig optisk zoom muliggjør detaljrike "nærbilder" selv om du står langt fra motivet. Digital zoom øker ikke detaljrikdommen, den forstørrer bare utsnittet ved å putte på flere piksler, noe som stort sett bare fører til dårligere bildekvalitet.

Olympus Camedia C-730UZ
Olympus Camedia C-730UZ

Litt av en zoom!

I det siste har vi sett flere kameraer med 6x og 8x zoom, blant annet Fujifilm Finepix S304 og HP Photosmart 850, men ingen har kunnet skilte med så kraftig zoom-linse som Camedia C-730UZ fra Olympus. Hele 10x optisk zoom byr etterfølgeren til suksessmodellen C-720 på - kombinert med 3x digital zoom gir det totalt 30x zoom.

Kameraet er utstyrt med en CCD-brikke på 3.2 megapiksler, noe som gir bilder i en maksoppløsning på 2.048x1536 piksler. Kameraet bruker de nye XD-minnekortene, i likhet med alle de andre nye modellene fra Olympus og Fujifilm, blant andre. Et 16 MB kort følger med, som holder til rundt 8 bilder i høyeste oppløsning og beste JPG-kvalitet. Standardinnstillingene, med noe høyere komprimering, gir plass til ca 20 bilder. Spesielt positivt er det at kameraet er bakovekompatibelt med SmartMedia-kortene.

Speilrefleksfølelse

En elektronisk søker med justerbar dioptri erstatter den tradisjonelle optiske søkeren, og søkerbildet blir dermed 100% korrekt, som på et speilreflekskamera. Den har dessverre ikke høy nok oppløsning til at du alltid kan fastslå om bildet blir skarpt eller ikke. For den beste skarpheten kan du bruke meget gode, men lille 1,5" LCD-skjermen på baksiden.

I tillegg til å ta bilder, kan kameraet også ta opp videoklipp med lyd. Du kan gjøre en rekke manuelle innstillinger etter behov, eller du kan kjøre på helautomatikk. Du kan også velge mellom flere forskjellige "scenes" eller forhåndsinnstillinger for landskapsfotografering, portrett, sport etc.

Langt objektiv

Camedia C-730UZ har en klassisk design i grå plast, og utformingen og vektbalansen gjør at det sitter godt i hånden. Det mest oppsiktsvekkende ved utformingen er det relativt lange objektivet, som stikker 5-6 cm utenfor huset når kameraet er slått på. Det dekker området tilsvarende mellom 38 og 380 mm på et vanlig 35 mm kamera, med lysfølsomhet fra f2.8 til f3.4 (vidvinkel/tele).

Blitsen er nedsunket i huset, og spretter opp når du trykker på en liten knapp ved siden av funksjonshjulet, som ligger på toppen til høyre. Rett foran funksjonshjulet ligger utløseren, og zoom-kontrollen omkranser denne. Det gjør at du relativt lett kan bruke kameraet med én hånd.

På baksiden finner du blant annet LCD-skjermen, av/på-knapp, knapp for låsing av eksponering, styring av menyer, samt direkte tilgang til vanlige valg som blitsstyring, makro og selvutløser.

Blitsen er nedfelt i huset, og spretter opp når du trykker på den lille knappen i bakkant
Blitsen er nedfelt i huset, og spretter opp når du trykker på den lille knappen i bakkant Vis mer

På venstresiden av huset sitter det en plastluke som skjuler USB-kontakt, videoutgang og kontakt for ekstern strøm. Til venstre for denne sitter det en kontakt for ekstern blitssynkronisering, men kameraet er ikke utstyrt med blitssko. På motsatt side sitter en annen plastluke, denne dekker for minnekortleserne.

På undersiden av kameraet finner du et stativfeste, som dessverre har plastgjenger og er plassert for nært batteriluka til at du kan skifte batterier uten å skru av festet. Det er midtstilt i forhold til kameraet, ikke i forhold til objektivet, noe som ikke er optimalt for eksempel for panorama-fotografering.

Våre brukererfaringer

Kameraet bruker nesten 5 sekunder på å starte. Det er ikke spesielt raskt. Det bruker i tillegg rundt 3 sekunder fra å gå fra full vidvinkel til full tele, og autofokusen kan i enkelte tilfeller bruke litt lang tid på å bli innstilt. Ut over dette reagerer utløseren temmelig kjapt, og lagrer bildene kjapt til minnekortet.

Objektivet yter hele 10x
Objektivet yter hele 10x Vis mer

Når et bilde tas, lager kameraet en simulert lukker-lyd, slik at du ikke skal være i tvil om at bildet blir tatt. Dette kjenner vi igjen fra mange andre kameraer, blant annet fra Canon. Lyden kan skrus av, noe vi valgte å gjøre fordi den rett og slett var så høy (selv på laveste innstilling) at vi fant den sjenerende. Det samme gjelder den skarpe pipelyden fra menyene. Den burde etter vår mening så vidt vært hørbar.

Menyene på Olympus-kameraer er etter vår mening blant de minst brukervennlige, og blir fort et irritasjonsmoment før man venner seg til bruken. Heldigvis styres mange av funksjonene uten at du behøver å besøke menysystemet i det hele tatt.

Levetiden på de medfølgende oppladbare batteriene er eksepsjonelt bra. Vi hadde tatt rundt hundre bilder da vi gikk utendørs og knipset 30-40 til, i 12 kuldegrader. Kameraet stod på nærmest kontinuerlig i 20-30 minutter. Siden har vi tatt en rekke innendørsbilder, både med og uten blits, og fortsatt viser indikatoren full batteristyrke. Ikke verst.

Olympus Camedia C-730UZ

Ikke stort å trekke på bildekvaliteten

De klart beste bildene tok vi utendørs, men også innendørs gjør kameraet stort sett en meget bra jobb. Autofokusen fungerer bra selv i svak belysning pg uten AF-lampe, i motsetning til hva som var tilfelle f. eks med Finepix S304 fra Fujifilm.

Den automatiske hvitbalansen gjør en god jobb både innendørs og utendørs. Denne kan for øvrig stilles manuelt, eller du kan bruke en av de fire forhåndsprogrammerte innstillingene. Vi finner generelt ikke noe spesielt å trekke verken på bildestøy eller fargegjengivelse.

På full tele kan det være lett for at du får uskarpe bilder, dersom lysforholdene er dårlge og du holder kameraet i hånden. Dette fordi alle bevegelser blir forsterket på grunn av den kraftige zoomen. Løsningen er å bruke stativ.

Her kan du se noen av testbildene vi tok med C-730UZ, og være med å bedømme kvaliteten selv.

Konklusjon

Olympus Camedia C-730UZ er et godt digitalkamera. Det har en fantastisk zoom, tar flotte bilder og er gjerrig på batteribruken.

Vi har ennå til gode å finne det perfekte kamera, og dette har også sine negative sider. Først og fremst synes vi at det er litt tregt å starte opp, og litt treg til å fokusere innimellom. Av de mindre viktige tingene trekker vi frem det knotete menysystemet, de høye lydene og detaljer vedrørende stativfestet som negative detaljer.

Uansett - vi har sett kameraet flere steder til priser under 6.000 kroner, og dermed er det liten tvil om at du får mye kamera for pengene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer