Olympus Mju 1010

Utrolig nok kan du zoome hele 7x med dette lille, slanke kameraet fra Olympus. Men hva med bildekvaliteten?

Publisert
Sist oppdatert

Olympus Mju 1010 skulle egentlig vært med i stortesten DinSide Data gjorde for TV2 i februar, men på grunn av at pre-produksjonseksemplaret vi fikk tilsendt fra Olympus hadde noen åpenbare bugs, måtte testen av denne modellen utsettes. Nå har vi fått låne et eksemplar som tilsvarer den som ligger i butikkhyllene landet rundt, slik at testen omsider kunne fullføres.

Mju skiller seg fra mengden av lommekameraer som har 3x optisk zoom og "Ixus-fasong". Det lille kameraet har utrolig nok blitt utstyrt med et zoomobjektiv som dekker området tilsvarende 37 til 260 mm. Det blir over 7x zoom, det. En av hemmelighetene bak løsningen har vært å erstatte flere linseelementer med ett nytt, noe som har gjort det mulig for Olympus å lage et langt mer kompakt objektiv.

Olympus Mju 1010


I tabellen under finner du de viktigste egenskapene, sammenlignet med modellene fra TV2-testen:

Olympus Mju 1010


Olympus Mju 1010


I likhet med blant annet Sony W200 har Mju 1010 innebygd stabilisatorløsning som kombinerer høy ISO med bevegelig CCD. Det er særdeles nyttig, ikke minst på Mju 1010 som har et relativt lyssvakt objektiv. Formålet er å forhindre uskarpe bilder når lysforholdene er dårlige og kameraet holdes i hånden.

Ansiktsgjengjenningsløsningen sørger for at ansiktene på personer du avfotograferer blir skarpe, og det fungerer tilfredsstillende på Mju 1010.

Kameraet byr også på en ny Olympus-teknologi kalt Shadow Adjustment Technology, som sørger for å lyse opp skyggepartier i bildet uten at høylys blir brent ut. Tilsvarende løsninger finnes også på andre kameraer fra andre produsenter, men på Mju 1010 har funksjonen fått en egen knapp på baksiden, noe som gjør den enkel å aktivere og deaktivere.

Av andre funksjoner som er verdt å trekke fram kan vi nevne innebygd bilderedigering, panoramafunksjon som kan sy inntil tre bilder sammen til ett, samt "Perfect Shot Preview", som forhåndsviser hvordan bildet blir med fire forskjellige innstillinger, deriblant hvitbalanse og eksponering. Ved hjelp av knappene på baksiden kan du enkelt velge "riktig" innstilling, og trykke på utløseren. Smart og tidsbesparende.

Merk at kameraet bruker minnekort av typen xD. Vi vil gå så langt som å påstå at dette er et ankepunkt. Hvis du kjøper en minnekortleser eller har en PC med innebygd kortleser, og det mangler støtte for enkelte kort, kan du være nesten sikker på at det gjelder xD. Kortene er også dyre sett i forhold til markedsleder SD (Secure Digital), og finnes bare i kapasiteter opptil 2 GB. Olympus er nå den eneste kameraprodusenten som kjører konsekvent på xD, ettersom nye Fujifilm-kameraer har dobbel kortspalte for xD og SD.

Med Mju 1010 følger det med et adapter som gjør det mulig å bruke kort av typen microSD i XD-kortspalte. Dette er kort som brukes blant annet i Nokia-mobiltelefoner, de er billige og finnes i kapasiteter opptil 8 GB. Det retter opp noe av inntrykket.

Eksteriør de luxe

Det er helt tydelig at Olympus har jobbet med innpakningen denne gangen. De nye mju-kameraene er riktig lekre i våre øyne, 1010 er intet unntak. Det er også svært solid bygd, vi mistet vårt testeksemplar i et steingulv fra ca halvannen meter, og selv om det traff gulvet med kanten var det knapt en skramme å se på kameraet.

Olympus Mju 1010


På baksiden sitter en stor og klar LCD på 2,7 tommer, godt synlig og med fargene inntakt også i direkte sollys, dunkel belysning og fra spiss vinkel. Sammenlignet med de andre modellene i testen er skjermen på Mju 1010 blant de aller beste.

Men også når det gjelder brukervennligheten har Olympus gjort hjemmeleksen sin. Ikke bare har Mju 1010 fornuftige knapper og funksjonshjul på baksiden, menyene har blitt oversiktlige og lettfattelige, og minner ikke så rett lite om dem du finner på Canon-kameraer. Et trykk på Func-knappen tar oss til en hurtigmeny som lar deg foreta innstillinger i en fei.

Mju 1010 fremstår som et av de mest gjennomtenkte lommekameraene fra Olympus noen sinne, hva angår eksteriør og brukervennlighet.

Hastighetsmålinger

Vi har gjennomført en rekke hastighetsmålinger, og i tabellen under ser du tallene fra Mju 1010 sammenlignet med de andre kameraene i stortesten vi gjorde for TV2. Merk at utløsermålingene er gjort innendørs, tre meter fra et motiv med sterke kontraster, og målt uten forfokusering, fra fingertuppen berører utløseren til bildet er tatt:

Olympus Mju 1010


Tabellen viser at Olympus Mju 1010 verken er spesielt tregt eller spesielt raskt. Det som imponerer mest er utløserhastigheten ved full zoom, som var raskere enn vi hadde forventet:

Kvalitetsvurderinger

Vi var veldig spent på bildekvaliteten. En så kraftig zoom på et så lite kamera må da bety at det er noen kompromisser? Joda, det er ikke fritt for dem, men vi tar det positive først. Fargemessig tror vi mange vil like bildene tatt med Mju 1010. De automatiske innstillingene sørger for god varme og "friske" farger, og det er først når vi sammenligner bildene side om side med andre kameraer dette blir tydelig for oss. I enkelte situasjoner har detaljer fått et visst rødstikk.

Støynivået aksellerer fra ISO 200, men heller ikke her utmerker Olympus Mju seg i spesielt dårlig retning.

Nedskalert til skjerm- og TV-bruk ser bildene skarpe og fine ut, også bilder der vi har brukt zoomen aktivt. Det er først når vi studerer bildene i 100% utsnitt vi oppdager "lytene". Skarpheten er ikke så god som vi hadde håpet, og den avtar ganske kraftig i hjørnene - spesielt på full vidvinkel.

Et annet problem er at høykontrastområder i hjørnene har vesentlige innslag av kromatisk feilbrytning.

Her ser du noen av testbildene:
Video

I tråd med opplegget fra TV-testen har vi også vurdert videokvaliteten på Mju 1010. Den er ikke veldig mye å skrive hjem om. Lyden er ullen og detaljene langt fra sylskarpe. Vi klarte heller ikke å filme mer enn i 10 sekunder om gangen i beste kvalitet før opptaket stoppet av seg selv. Dette er definitivt ikke et kamera du bør velge dersom du setter pris på å kunne filme litt innimellom.

Klikk på videovinduet under for å spille av eller laste ned et testklipp (høyeste kvalitet).

Olympus Mju 1010

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Overføring av bilder og film gjøres ved å koble til USB-kabelen (proprietær kontakt mot kameraet). Det kreves ikke at du installerer noe som helst i Windows XP og Vista, kameraet dukker automatisk opp som en egen stasjon i Windows Utforsker.

Konklusjon

Olympus Mju 1010


Olympus Mju 1010 er et utrolig lekkert kamera med robust innpakning, flott skjerm og brukervennlige løsninger.

7X zoom i et så lite kamera er rett og slett ekstremt oppsiktsvekkende. Det var derfor ikke uventet at det var en del å utsette på de optiske kvalitetene. Men til skjermbruk og små papirformater vil kvaliteten for de fleste i målgruppen sannsynligvis være mer enn god nok.

Les også:

Vi testet nylig seks 12 megapikselskameraer for TV2. Testene finner du her: Casio Exilim Z1200, Sony Cyber-shot W200, Kodak EasyShare V1253, Canon Digital IXUS 960 IS, Fujifilm Finepix F50fd og Nikon Coolpix S700.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer