Olympus µ[mju:] 400

Kameraet har et vanskelig navn, men en lekker design. Det er dessuten robust, og Olympus selv kaller kameraet for "All weather camera". Det tviler vi ikke på at det er, men hvordan tåler det konkurransen mot de andre i klassen?

Publisert

µ[mju:] (uttales Emju) 400 er etter vår mening et av de aller lekreste kameraene i denne testen, men spesifikasjonene er heller ikke til å kimse av. Her sitter det for eksempel en 4 megapiksels bildebrikke, og et 3x zoomobjektiv (tilsvarer 35 - 105 mm på et 35 mm filmbasert kamera, F/3,1 - F/5,2). Litt lav lysstyrke på full vidvinkel viste seg ikke å ha noen særlig betydning - i hvert fall ikke på våre testbiler.

Olympus bruker de nye, små xD-minnekortene, og et 16 MB-kort følger med. Det holder til rundt 16-17 bilder med normale innstillinger.

Olympus µ[mju:] 400


Konstruksjon

Design har utvilsomt vært viktig under utviklingen av dette kameraet. Huset har en overflate i børstet aluminum, og virker meget solid. Det samme gjelder objektivdekslet - som også er i metall - med detaljer i gull og krom. Ah så lekkert! Dette er forresten det eneste objektivdekslet i denne testen som må skyves bort manuelt, men det fungerer samtidig som av/på-bryter. Smart!

Litt synd at knappene på baksiden ikke står helt i stil med kvalitetsinntrykket generelt - de er av plast, og et par av dem må du trykke ganske hardt på for at de skal reagere. Det siste kan derimot være tilsiktet, for en av knappene starter visning/avspilling - uten at objektivdekslet er skjøvet til siden. Kanskje ikke helt logisk, men la gå.

1,5"-LCDen er av de aller skarpeste vi har sett, og har kanskje den aller beste fargegjengivelsen i denne testen. Men den klarer seg ikke så godt i mørke omgivelser som vi skulle ønske. Her er det langt opp til Nikon Coolpix 3700 (som riktig nok var i en klasse for seg). Heldigvis finnes det også en optisk søker på µ[mju:].

Olympus har satt et li-ion spesialbatteri i µ[mju:] 400, og det må du ta ut hver gang det skal lades. Fordelen med å kunne ta ut batteriet er at du f. eks kan ha to batterier, ett i laderen og ett i kameraet, og dermed alltid ha batterikapasitet tilgjengelig.

Olympus µ[mju:] 400


Funksjoner

Olympus µ[mju:] 400
Olympus µ[mju:] 400

Stillbilder er utvilsomt hovedfokus for Olympus, og det vil det helt sikkert alltid være. Men µ[mju:] 400 kan også ta opp video i 320 x 240 punkter, riktignok uten lyd. Dette er dermed det eneste kameraet som ikke har lyd på opptakene. At hvert klipp kan vare maks 16 sekunder, understreker bare at videofunksjonen ikke har vært prioritert under utviklingen av µ[mju:] 400.

Fotograferingen kan enten foregå på helautomatikk, eller du kan velge mellom fem forskjellige motivrelaterte innstillinger. Velger du Program/auto-modus, kan du velge hvitbalanse (fire predefinerte innstillinger) og justere eksponering. For øvrig er det ikke mye du kan gjøre manuelt, men det holder sannsynligvis for målgruppen.

Olympus mener tydeligvis at nærbilder heller ikke er så viktig for målgruppen; 20 cm nærgrense i makromodus er ikke særlig imponerende, og nok en gang havner µ[mju:] 400 bak i leksa.

Brukervennlighet

Makro, blits og selvutløser har egne knapper på kameraet, og så lenge du holder deg til disse vanlige innstillingene, er µ[mju:] 400 et brukervennlig kamera. Men må du inn på menyen for å gjøre andre innstillinger, blir det med ett verre, her har Olympus mye å lære av for eksempel Kodak, Canon og Casio, mener vi.

I tillegg til standardmenyen har du en tilleggsmeny som erstatter funksjonshjulet som finnes på mange kameraer. Her velger du mellom de forskjellige motivrelaterte innstillingene, videomodus og Program/auto-modus. "Det digitale hjulet" er OK, men vi hadde foretrukket et fysisk, dreibart hjul. Det er rett og slett enklere å forholde seg til, mener vi.

Ytelse

Det tar 2,8 sekunder fra du drar objektivdekslet til side, til kameraet er klart til å ta første bilde. Dette er gjennomsnittlig raskt. Det tok 1,3 sekunder fra vi trykket på utløseren til vårt testbilde ble tatt (innendørs, blits, 3 meter fra motivet) både på full vidvinkel og full tele. Dermed er µ[mju:] 400 tregest av samtlige i testen på full vidvinkel, og midt på treet på full tele.

Tiden det tar fra du har tatt et blitsbilde til kameraet er klart til å ta neste, målte vi til 5 sekunder, som ikke er verken spesielt kjapt eller spesielt tregt.

Zoomen brukte 1,9 sekunder fra full tele til full vidvinkel, og på denne strekningen målte vi hele 16 stoppunkter. Det er svært bra, og gir deg full kontroll over utsnittet når du fotograferer - uten at du må flytte på deg.

Kameraet har dessverre ikke hjelpelampe til autofokusen, noe som ofte er nødvendig for at bildet skal bli skarpt når du fotograferer i mørke omgivelser. Vår test bekrefter også dette langt på vei, selv om µ[mju:] 400 generelt klarer seg bedre i dårlig belysning enn for eksempel Fujifilm Finepix F410.

Blitslampen var derimot kraftig - så kraftig at hvis du er nærmere enn 2 meter fra motivet kan du risikere overeksponering. De fineste inne-blitsbildene får du ved full vidvinkel og mellom 2 og 3 meter fra motivet.

Bildekvalitet

God bildekvalitet og Olympus henger ofte sammen. Vi er generelt godt fornøyd med bildene vi tok med µ[mju:] 400. Overraskende lite bildestøy og god skarphet både på innendørs og utendørsbildene.

Den automatiske hvitbalansen gjorde faktisk jobben bedre enn noe annet kamera i lyset fra studiolampene våre. Et par utebilder i solskinn har fått et lite gulstikk, men det er da omtrent alt vi har å utsette denne gangen.

Her kan du selv se testbildene, og bedømme kvaliteten selv

Valuta for pengene

Vi har sett kameraet i butikken til 3.725 kroner inkl mva (kilde: xd.no). Med tanke på at dette er et 4 megapiksels kamera og den generelt gode bildekvaliteten, er dette sannsynligvis en riktig pris. Men det finnes mer brukervennlige og funksjonsrike 3-megapiksels kameraer i klassen som vi mener du også bør overveie.

Konklusjon

Det tar gode bilder og har en skarp LCD-skjerm, det er robust og ikke minst lekkert. Joda, µ[mju:] 400 hører hjemme i det gode selskap, og det finnes mange meget godt fornøyde eiere der ute allerede.

Noen lyter har det dog, for eksempel er videofunksjonen under pari, makrofunksjonen likeså. Vi hadde dessuten håpet at det var kjappere på utløseren, og en hjelpelampe til dårlig belysning hadde vært velkommen.

Våre anbefalinger


Tilbake til testoversikten


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer