Olympus PEN E-P1

Vi har lekt oss med kameraet en hel dag, og her er våre førsteinntrykk.

Olympus PEN E-P1 er verdens minste systemkamera; på bildet påmontert ekstern blits (ekstrautstyr).
Olympus PEN E-P1 er verdens minste systemkamera; på bildet påmontert ekstern blits (ekstrautstyr). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Berlin/DinSide) Det lille kameraet fra Olympus vekker oppsikt; det er nemlig verdens minste systemkamera (kamera med utskiftbar optikk) og er basert på Micro FourThirds-standarden som de lanserte sammen med Panasonic i fjor høst.

I motsetning til Panasonic G1 (vår test), som ser ut som et lite speilreflekskmera, har Olympus valgt å gå andre veien ved å lage kamerahuset svært kompakt; ikke veldig mye større enn Canon G10 og lignende kompaktkameraer.

50 år etter det originale PEN-kameraet ble lansert, kommer altså nå den digitale oppfølgeren, som vil få salgsstart medio juli med veiledende pris på 7499,- inkludert kit-objektiv (14-42mm f/3,5-5,6).

DinSide overvar avdukingen i Berlin, og i går fikk vi anledning til å prøve kameraet en hel dag som turister i tyskernes hovedstad. I denne artikkelen oppsummerer vi våre førsteinntrykk, men først tar vi en titt på spesifikasjonene:

Kameraet er tilgjengelig i krom og hvitt (bildet), mens objektivene er i tilgjengelige i krom og sort.
Kameraet er tilgjengelig i krom og hvitt (bildet), mens objektivene er i tilgjengelige i krom og sort. Vis mer

  • 12,3 megapiksler
  • Innebygd bildestabilisering
  • Filming i 720p med autofokus/kontinuerlig fokus
  • 3 bilder pr sekund til minnekortet er tomt (JPEG) og 10 bilder (RAW)
  • 6 innebygde kunstfiltre
  • ISO opp til 6400
  • 3" LCD, 230.000 punkter, 60 bilder pr sekund
  • Intelligent automatikk som velger sceneprogram automatisk
  • Nytt objektiv: 17mm f/2,8 (34mm effektivt)
  • Nytt objektiv: 14-42mm f/3,5-5,6 (28-84mm effektivt)

Overraskende solid

Til tross for de beskjedne ytre målene, føles Olympus E-P1 solid å holde. Kamerahuset er laget av metall og har en utpreget retro-stil som vil fri til entusiastene. Micro FourThirds-systemet har dessuten den fordelen at også objektivene kan lages mindre enn hva tilfellet er for APS-C-kameraene (Nikon, Canon osv.), og på vår tur gjennom Berlin, opplevde vi ved flere anledninger at kjennere tittet på kameraet og smilte.

For å illustrere hvor lite kameraet er, har vi under satt det opp ved siden av Olympus E-450, som er det minste speilreflekskameraet på markedet i dag (i tillegg er kameraet 2 cm lavere):

E-P1 til venstre, E-450 til høyre.
E-P1 til venstre, E-450 til høyre. Vis mer


Og her er det kvalitet i alle ledd. Funksjonshjulet er presist og gir god mostand; utløserknappen like så. Utvalget av knapper på baksiden er tilstrekkelig for de fleste, og piltastene fungerer som hurtigtsater til hvitbalanse, ISO, selvutløser etc. I tillegg kan du programmere en funksjonstast der du velger blant flere funksjoner. Det eneste vi kunne ha tenkt oss er en dedikert knapp til å starte videoopptak, men her må du vri på funksjonshjulet. Det er også mulig å ta bilder mens du filmer.

Kameraet har ingen optisk søker, så det er kun LCD-skjermen som kan brukes for å komponere bildene. Riktignok kan du kjøpe en optisk søker som tilleggsutstyr, men denne er da tilpasset det nye Pancake-objektivet, 17mm f/2,8 (cropfaktor 2 gir 34mm effektivt). Kameraet har heller ikke blits, som vi for så vidt savner i motlyssituasjoner, der den beste løsningen blir å endre til punktmåling. Også blits er tilgjengelig som ekstrautstyr og koster ca. 1400 kroner veiledende.

På baksiden troner en 3" skjerm, og kameraet har et retro-preg mange entusiaster vil sette pris på.
På baksiden troner en 3" skjerm, og kameraet har et retro-preg mange entusiaster vil sette pris på. Vis mer


Olympus PEN E-P1 kan også brukes med Olympus’ øvrige FourThids-optikk så fremt du kjøper en adapter til rundt tusenlappen, og Erik Skjerve, salgssjef i Olympus Norge, kunne også røpe at også adaptere for Canon, Pentax og Leica-objektiver (og muligens Nikon) var på trappene. Med andre ord vil Olympus PEN kunne bli et svært fleksibelt kamera i fremtiden, og Skjerve kunne avsløre at dette kamerasystemet var noe Olympus ville satse hardt på i tiden fremover.

Gledelig er det også å se at Olympus endelig har tatt til fornuften og at PEN EP-1 bruker SDHC-kort og ikke CF/xD som Olympus tidligere har satset på.

Nytt menysystem

Menysystemet er revidert fra tidligere kameraer. Du kan fortsatt få opp Olympus’ velkjente «rutenett» med innstillinger vi har vært begeistret for tidligere, men de har også laget en ny variant vi får så vidt likte bedre og bedre etter hvert som vi brukte kameraet, der menyvalgene listes opp i en kolonne til høyre og der alternativene ekspanderes i tilhørende rad.

Generelt sett var vi fornøyde med brukeropplevelsen, selv om det var et par ting ved menysystemet som ikke var like intuitivt, der du blant annet må inn på et menyvalg for å «låse opp» hele menyen, men bare i løpet av en dag hadde vi vendt oss til hvordan kameraet fungerer. Vi savner også småting som muligheten til å programmere funksjonstasten til å benytte spotmåling for å få kjapp tilgang til dette i motlyssituasjoner, men vi skal ikke se bort i fra at dette kan bli oppgradert i fremtidig firmware.

Vi likte også en rekke småfinesser med PEN EP-1; blant annet levende forhåndsvisning når du velger hvitbalanse eller eksponeringskompensasjon, muligheten for å se en forstørret utgave av bildet når du fokuserer manuelt, bla ti og ti bilder i avspillingsmodus etc. Kameraet har også HDMI-utgang (kabel følger ikke med) og kan kobles direkte til en HDTV der det også finnes muligheter for lysbildevisning med musikk.

I tillegg har kameraet arvet egenskaper fra de nyeste Olympus-modellene (E-30 og E-620); deriblant seks kunstfiltre der effekten vises i sanntid på LCD-skjermen. Vi var innrømmelig litt lunkne til dette på forhånd, men overraskelsen var stor da det viste seg at disse filterne faktisk gjorde kameraet ekstra morsomt å bruke. Her har du et par eksempler:

Med Pinhole-filteret får du bilder med blassere farger og overdreven vignettering.
Med Pinhole-filteret får du bilder med blassere farger og overdreven vignettering. Vis mer


Eksempel på et annet filter som gir en kontrastfylt og kornete sort/hvitt-effekt.
Eksempel på et annet filter som gir en kontrastfylt og kornete sort/hvitt-effekt. Vis mer


Som nevnt har kameraet også fått mulighet for å filme med HD-oppløsning, og med mulighet for autofokus og også kontinuerlig fokus, var dette den beste implementasjonen vi har prøvd, selv om våre journalistkolleger som har prøvd Panasonics kommende GH1 hevdet at denne var hakket vassere, godt hjulpet av et lynraskt kitobjektiv (14-140mm) som vel å merke koster 9000 kroner ektstra. Det skal også legges til at du kan bruke kunstfilterne mens du filmer, men enkelte av dem gir deg langt lavere bilderate pr sekund på grunn av prosesseringen.

Under ser du et klipp tatt med kameraet. Som du ser er det 100MB i størrelse, som tilsvarer en bitrate på 4MB pr sekund, som igjen gir deg rundt 8 minutter video på en 2GB bildebrikke.

Video: Olympus PEN E-P1 (108MB)

Ytelse

Vi opplevde kameraet som kjapt i bruk - det fokuserer raskt (ikke like kjapt mens man filmer dersom det er dårlig lys) og har grei hastighet på seriefoto. Det skal nevnes at oppstartsiden er litt avhengig av deg som fotograf, for dersom du vil at kitobjektivet (14-42mm) skal bygge så lite som mulig, må du sette det i en låst posisjon når du ikke bruker det. Når du da slår på kameraet får du beskjed om at du må låse det opp, som du gjør ved å vri det til ønsket brennvidde. Dette er uansett ikke et veldig stort problem, siden du som regel skal vri på objektivet for å komponere bildet uansett.

Batterilevetiden er oppgitt til 300 bilder som stemte ganske bra med vår erfaring fra testdagen, der vi knapt hadde batteri igjen da kameraet ble levert tilbake etter 280 bilder/filmopptak. Riktignok er dette et godt stykke bak de fleste kameraer i dette segmentet, men ganske naturlig siden komponering utelukkende baserer seg på bruk av et levende bilde på LCD-skjermen. Enkelte av filterne gjør også at oppfriskningsraten på skjermen blir ganske treg, som tyder på at kameraprosessoren blir kjørt hardere enn normalt når du bruker disse filterne.

Bildekvalitet

Kameraet har samme bildebrikke som Olympus’ øvrige modeller og har også fått en splitter ny versjon av bildeprosesseringen som er bedre på støy ved høy ISO og i tillegg håndterer moiré bedre enn tidligere. Derfor tar også PEN EP-1 gode bilder jevnt over.

Kvaliteten på Olympus’ objektiver er generelt høy i forhold til prislappen, og kit-objektivet har god bildekvalitet, fortegner lite og har omtrent ikke kromatisk feilbrytning i det hele tatt.

Støymessig er Olympus litt bak de beste i klassen, mye på grunn av at bildebrikken er noe mindre, men både ISO 800 og 1600 kan brukes uten betenkeligheter. Under ser du eksempelutsnitt (kameraet ble oppgradert til firmware 1.0 natten før vi fikk teste det, så vi har fått tillatelse til å publisere bilder tatt med kameraet.):

Eksempel på støy ved ISO 800.
Eksempel på støy ved ISO 800. Vis mer


Eksempel på støy ved ISO 1600.
Eksempel på støy ved ISO 1600. Vis mer


Den innebygde bildestabilisatoren gjør også at du i mange situasjoner kan klare deg med lavere ISO-verdi enn det som ville ha vært nødvendig med et systemkamera uten bildestabilisering.

Som nevnt savnes blitsmulighet i motlyssituasjoner (ekstrautstyr), og den automatiske hvitbalansen i innendørsbelysning gjør ofte bildet alt for gult, men med levende forhåndsvisning av hvitbalansen og dedikert hurtigtast går det ganske kjapt å få det riktig.

Du kan se noen av bildene vi har tatt i fotoalbumet under:

Foreløpig konklusjon

Dette var spennende, og vi synes Olympus har tenkt riktig i forhold til Micro FourThirds-formatet der kameraet (og optikken) er blitt vesentlig mindre uten at det for dette kameraet har gått på bekostning av noe mer enn søker og blits, som kan kjøpes som ekstrautstyr. Olympus PEN E-P1 var et snertent, men solid kamera å bruke, og det skal bli spennende å se hvordan utviklingen på dette kameraet blir fremover.

Prispunktet på 7500,- (veiledende) for kamera med kitobjektiv er heller ikke avskrekkende, og vi er veldig spente på hvordan markedet vil ta i mot dette kameraet. For den erfarne fotograf som trenger et nummer to-kamera å ha med når man skal pakke lett, kan dette være optimalt, men også nybegynnere som ikke orker å drasse på for mye vil finne glede i PEN EP-1, som kombinerer et kompakt ytre med bildekvalitet som går normale kompaktkameraer en høy gang.

Her er forresten de fullstendige prisene vi fikk oppgitt:
E-P1 med 14-42mm f/3,5-5,6: 7499,-
E-P1 med 17mm f/2,8: 7999,-
Dobbeltkit med begge objektiver: 8999,-

Salgsstart er altså medio juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer