OpenDNS

Du er 24 sifre og seks punktum fra et raskere nett.

Sett av fem minutter, og surfingen går raskere.
Sett av fem minutter, og surfingen går raskere. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Foruten å gi deg raskere nett, kan OpenDNS også gi deg et sikrere nett.


Tålmodigheten blir ofte satt på prøve når du surfer på nettet, og det er det flere årsaker til.

En av dem er DNS-tjeneren, og for kort å forklare konseptet, fungerer den som en "telefonbok" når du taster inn en nettadresse. I det du trykker enter i adressefeltet i nettleseren din, sendes det en forespørsel til DNS-serveren, som så slår opp i sin tabell for å finne IP-adressen til denne nettsiden. Denne adressen trenger din maskin for å kommunisere med nettstedet.

Du kan lese mer om DNS (Domain Name System) hos Wikipedia.

Når DNS-tjeneren ikke finner nettadressen i sin cache (hurtigminne), må den spørre en annen DNS-tjener, og prosessen blir derfor ofte treg; spesielt siden mange DNS-tjenere har relativt liten cache. Det har du kanskje merket når du har måtte vente lenge fra det står "Connecting to www.dinside.no..." til det står "Waiting for www.dinside.no" i statusfeltet.

OpenDNS


OpenDNS sine servere har alle stort hurtigminne, og de er alle plassert på strategiske steder på nett som gjør at oppslag går langt raskere enn hva de fleste andre kan skilte med. For tiden håndterer de 30.000 forespørsler pr sekund; et tall som stadig er økende.

Du kan enkelt bytte hvilke DNS-tjenere du vil gjøre oppslag mot når du surfer på nettet, og for undertegnedes del gikk det dramatisk mye raskere å surfe på jobb (jeg får til og med betalt for sånt) etter å ha lagt til OpenDNS' IP-adresser i DNS-oppsettet.

(PS! Dette høres kanskje avansert ut, men det er faktisk ikke så vanskelig.)

>> DinSide tester trådløse routere

OpenDNS


Slik gjør du

For å nyttiggjøre deg av OpenDNS må du legge inn IP-adressene deres i nettverksoppsettet ditt. Avhengig av om du kun vil gjøre dette på maskinen du sitter på nå (og dens operativsystem), eller om du vil gjøre det på routeren hjemme slik at alle maskiner kan nyttiggjøre seg av endringen, er fremgangsmåten noe ulik.

OpenDNS har imidlertid en svært god beskrivelse av fremgangsmåten - på alle operativsystemer og modem/routere. Derfor peker vi deg til https://www.opendns.com/start, der du får oppskriften - skjermbilde for skjermbilde - avhengig av hvor du ønsker å sette opp OpenDNS. Vet du hvordan du endrerer DNS-serveradresser, finner du også de aktuelle IP-adressene på denne siden.

Men vent - det er mer!

Foruten å gi deg raskere nett, kan OpenDNS også gi deg et sikrere nett.

 • Phishing - Dette fenomenet forekommer typisk når du får en e-post der du blir bedt om å logge inn på f.eks. eBay. Du klikker på lenka i e-posten, og kommer tilsynelatende til innloggingssiden. Oppmerksomme brukere vil imidlertid se i adressefeltet at det ikke er den riktige siden som vises, og hvis du er uoppmerksom og "logger på", har du gitt bort brukernavn og passord til folk med skumle hensikter.

  >> Les om hvordan angriperne kaprer Facebook-passord i denne artikkelen

  OpenDNS driver også Phishtank, som er en mekanisme for å bli varslet dersom en nettside er en såkalt phishing-nettside. Ved å bruke OpenDNS' tjenere er phishing-beskyttelsen allerede aktivert, og når du prøver å åpne en phishing-side, ser det i stedet slik ut:

  OpenDNS • "Voksent" innhold - Redd for at barna skal surfe på ting de burde ha vært 18 for å surfe på? OpenDNS har også støtte for blokkering av såkalte "adult sites", som gjøres med hjelp fra iGuard; en stor database over voksennettsteder som vedlikeholdes av mennesker.

  For å bruke dette, er du nødt til å registrere deg hos OpenDNS (gratis!). Deretter legger du til din IP-adresse i profiloppsettet ditt og aktiverer "adult site blocking". Du kan styre hva slags innhold du vil blokkere, deriblant bikinibilder, nakenhet, grotesk innhold etc.

  Har du dynamisk IP-adresse (de fleste ADSL-kunder her til lands har det), anbefaler vi å laste ned et lite program der du legger inn brukernavn og passord hos OpenDNS, slik at det automatisk oppdateres dersom du får en ny IP-adresse av din leverandør. Dette programmet finner du her.

 • Blokkér innhold - Det er ikke bare voksent innhold du kan blokkere. OpenDNS støtter innholdsblokkering i en rekke kategorier; deriblant gambling, datingtjenester, spill, våpen etc.

  Dette setter du opp på samme måte som i forrige punkt.

 • Blokkér domener - Du kan også velge enkelte domener å blokkere. For eksempel kan du blokkere alle russiske nettsteder ved å blokkere .ru, eller blokkere facebook.com dersom du ikke vil ha noe av den slags.

  Igjen - dette krever registrering og settes opp på OpenDNS' hjemmesider når du har logget inn.

>> Temaside: datasikkerhet

Hva er ulempene?

Du tenker kanskje at dette høres for godt ut til å være sant, og joda - There is no such thing as a free lunch. Ved å legge til OpenDNS' sine tjenere, blir også deres søkemotor aktivert dersom du taster inn en feil adresse eller bare et søkeord i adressefeltet. Dermed tjener OpenDNS penger på å vise tekstannonser ved siden av søkeresultatet, på samme måte som Google.

Du finner alt du renger å vite på http://opendns.com.

Lurer du på noe? La høre fra deg i debatten under, så skal vi (og sikkert andre lesere) prøve å hjelpe til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer