Opera - fort & gæli?

I motsetning til en annen norsk opera, er den norskutviklede nettleseren av samme navn i rask utvikling. Men er det noe vits i å betale for å bruke denne nettleseren når du får både Internet Explorer og Netscape gratis? Vi har testet de to siste versjonene (3.21, den offisielle og 3.5, beta-versjonen) av Opera, og gjort oss noen tanker om dette.

Opera - fort & gæli?
Publisert

De som skiller Opera fra de dominerende nettleserene, er programmets størrelse, maskinkrav og pris. De to første er i Operas favør, mens den siste ikke er det.

Størrelse og finesser

Den første forskjellen du merker er størrelsen på filen du laster ned. Den er på under 1,2 Mb, og passer altså på en diskett. Men det er litt urettferdig å sammenligne dette med de amerikanske konkurrentene, fordi dette bare er selve grunnleseren. Ønsker du for eksempel Java-støtte (kommer i versjon 3.5), må du laste ned Sun’s Java plugg-inn. Den internasjonale versjonen av denne er på over 7,2 Mb., og kombinasjonen Opera/Sun støtter ikke norske tegn i alle forskjellige varianter slik de faktisk brukes.

I det hele tatt er Opera et program med mye mindre funksjonalitet enn Netscape og Internet Explorer, slik at det nærmest blir som å sammenligne en matpakke med et koldtbord. Operas argument er at det er mye raskere og mindre ressurskrevende å åpne matpakken enn å dekke på et koldtbord. Det er riktig, men personlig foretrekker jeg koldtbordet.

Standarder

Opera forfekter at de baserer seg på standard HTML, og ikke opererer med tillegg og varianter som bryter eller går utenpå denne standarden. Dette er en slags fundamentalistisk innstilling som ikke altid virker i praksis. Norske tegn kan for eksempel skrives ut fra en definisjon av et tegnsett eller som en kode. I Opera fungerer ikke begge deler, og det er synd siden de aller fleste norske nettsteder av forskjellige grunner bruker en blanding av disse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.