Opera 7.5 - den aller beste nettleseren?

Det er ikke ofte norske dataprogrammer gjør seg bemerket i den store sammenhengen. Men det er noen unntak. Et av dem er nettleseren Opera. Versjon 7.5 er nå ute, og den er etter vår mening rett og slett glitrende!

Opera 7.5 - den aller beste nettleseren?
Publisert
Sist oppdatert

Det går veien for Opera Software om dagen. Pengene triller inn i kassen, og aksjekursen stiger. I sentrum for suksessen står selskapets nettleser, Opera Browser, som finnes i en rekke versjoner for de fleste operativsystemer, for ikke å glemme PDAer, mobiltelefoner og interaktive TV-systemer - for bare å nevne noen bruksområder.

Nytt grensesnitt

Nylig ble versjon 7.5 av nettleseren lansert i engelsk språkdrakt for Windows, Linux, FreeBSD og Solaris. Oppgraderingen var omfattende, og inkluderte blant annet en etter vår mening meget vellykket omlegging av brukergrensesnittet.

Klikk her for å se skjermbilder av Opera 7.5

Men én ting er fortsatt sentralt; åpne nettsider befinner seg alle innenfor samme programvindu. Dette har vært et kjennemerke ved Opera helt siden den spede starten i 1994. Vinduene sorteres ved hjelp av skilleark (såkalt tabbed browsing).

Opera 7.5 - den aller beste nettleseren?

Her er noen flere funksjoner som gjør Opera spesielt spennende i forhold til Internet Explorer, som i skrivende stund nærmest er enerådende på markedet, i hvert fall i Windows-sammenheng, til tross for at den ikke har fått veldig mange nye funksjoner de siste årene:

  • Gruppelasting av nettsider.

  • Innebygd epostprogram med annerledes tilnærming til meldinger og innhold. For eksempel kan du vise kun eposter som inneholder bilder eller musikk, sortere både sendte og mottatte eposter i trådliste, med mer. Det kan virke noe forvirrende i begynnelsen, men uunnværlig når du blir vant til den. Klienten har også innebygd filter mot spam.

  • Innebygd pop-up stopper. Dette blir riktig nok inkludert i en nært forestående oppgradering av Internet Explorer.

  • Brukervennlig Chat-klient for irc-nettverket.

  • Smart nedlasting av filer. Nedlastingen starter med det samme, allerede før du har valgt destinasjon. Nedlastingen er dermed godt i gang og kanskje ferdig når du har valgt hvor den skal lagres. Nedlastede filer sorteres i egen liste, slik at du enkelt får tilgang til dem fra nettleseren.

  • Ned- og oppskalering av nettsider og utskrifter.
Dette er bare noen av de mange funksjonene som enten er dårligere eller fraværende i Internet Explorer. For en fyldigere oversikt, kan du besøke denne siden.

Få problemer

De fleste kompatibilitetsproblemene er nå løst, vi har kun støtt på ett problem med en nettside siden vi installerte versjon 7.5, www.realplayer.com ble ikke riktig lastet før vi hadde stilt nettleseren til å bli gjenkjent som Opera, og ikke Internet Explorer (som faktisk av en eller annen grunn er standardverdien).

Vi savner for øvrig muligheten til å kopiere både tekst og bilder fra en nettside (slik du kan med Internet Explorer). Opera klarer her kun én datatype om gangen.

Liten pakke

Noe av det morsomme ved Opera er størrelsen på programmet. Versjon 7.5 er på beskjedne 3,3 MB (Windows-versjon), vel og merke uten støtte for JAVA. Trenger du JAVA-støtte, må du laste ned fullversjonen som er på 15,8 MB.

Gratisversjonen viser en reklamebanner øverst til høyre. Denne forsvinner dersom du registrerer programmet, noe som i skrivende stund koster 320 kroner. Du finner mer informasjon og kan laste ned programmet her.

Klikk her for å se skjermbilder av Opera 7.5.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer