Oppgradere bredbåndsrouteren?

Publisert
Sist oppdatert

Hei,
Vi er en stor familie som trenger å oppgradere bredbåndsrouteren vår. Denne gangen skal den være trådløs og ha skriverutgang. 6 PC'er i huset skal dele ADSL linje med 1 IP-adresse. 4 av PC'ene må være trådløse. Jeg har surfet litt på nettet, men finner ingen trådløs router som har mer enn 4 porter. Finnes det i det hele tatt? Jeg har hørt om trådløse aksesspunkt, men vet ikke hvordan disse settes opp. Hvordan løser man dette?

Mvh Geir

Datadoktoren svarer

Hei,

Her blander du sammen porter og støtte for antall PCer, det er to forskjellige ting. Ruter og aksesspunkt er heller ikke det samme, men har en del til felles.

Det er veldig vanlig med bokser som både er rutere og trådløse aksesspunkt, de kalles gjerne trådløse rutere. Disse er typisk utstyrt med en kontakt til boksen fra Internett-leverandøren (WAN-port ”Wide Area Network”) og 4 kontakter (LAN-porter ”Local Area Network”) for PCer som skal kobles til med vanlige nettverkskabler.

Men dette betyr ikke at det bare er mulig å koble til 4 PCer med kabel og 1 PC med trådløst!

Som regel kan ruteren i prinsippet håndtere opptil 254 PCer totalt, kablet eller trådløst!

Antall kontakter er én ting, det som setter grensen er hvor mange IP-adresser DHCP-serveren i ruteren kan dele ut på det lokale nettverket.

Siden du bare skal koble til 2 PCer med kabel, er det ingen problemer. Da har du fremdeles to ledige kontakter. Hadde du skullet koble til 6 PCer med kabler, så måtte du ha koblet til en HUB eller Svitsj, som er enten dum eller smart fordelingsboks for nettverk, med flere porter.

De 4 PCene med trådløst nett håndteres greit av den trådløse ”avdelingen” i ruteren, og enda er det plass i systemet for mange flere...

Men husk at alle de trådløse PCene må dele på den totale båndbredden, og hastigheten er mye lavere ”netto” enn den oppgitt bruttohastigheten. Det kan du lese mer om i våre tester og artikler om nettverksutstyr, som du finner her

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer