Oppgradér nettleseren før nyttår!

BAKGRUNN: Alle som bruker en litt eldre Netscape, kan oppleve sikkerhetsproblemer i nettbutikkene etter nyttår. Enda verre er det hvis du bruker en eldre Internet Explorer. Her er grunnen.

Foto: Torvald
Foto: Torvald Vis mer
Publisert

Når du logger deg på en nettbutikk for å handle, har du sikkert lagt merke til at det dukker opp et lite ikon formet som en hengelås et eller annet sted i statuslinjen nederst i nettleseren når det nærmer seg inntasting av kredittkortnummer. Adressen vil også skifte til https:// (med en ekstra s) i adresselinjen. Dette er et signal om at alle opplysninger som sendes fra deg til nettstedet blir kryptert, og at nettleseren har godkjent krypteringen.

Bakgrunnen er at en nettbutikk har fått utstedet et sertifikat av eksempelvis Verisign som sendes til din nettleser. Dette sertifikatet sikrer at informasjonen om kredittkort o.l. blir sendt over Internett med svært avansert kryptering.

Går ut på dato

Men hvem som helst kan jo i utgangspunktet sende falske sertifikater til din nettleser, så sertifikatet du mottar blir sjekket av mot en liste over godkjente sertifikat-utstedere som ligger fast i nettleseren på din PC. Men listen over utstedere går ut på dato, og det er her problemet oppstår.

Har du f.eks. Netscape som er eldre enn versjon 4.05, vil du sannsynligvis få en rekke underlige feilmeldinger på nettbutikker som bruker kryptering. Du kan riktignok bare overse meldingen og fortsette handelen, så problemet stopper ikke nødvendigvis handelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer