Oppløsning

Publisert

Som nevnt innledningsvis; oppløsning betyr rett og slett hvor mange bildepunkter skanneren er i stand til å lese ut fra objektet som skannes. Generelt koster skannere med høy oppløsning mer, og gir bedre resultat.

Optisk og interpolert oppløsning Dessverre blir spørsmålet om oppløsning ofte mye vanskeligere når du går i butikken for å handle. Sannsynligheten er nemlig stor for at butikkselgeren eller skannerprodusenten vil forvirre deg ved å operere med to forskjellige typer oppløsning, optisk og interpolert.

Den optiske oppløsningen er det som skanneren virkelig kan se, og er derfor det viktige. En typisk flatbed-skanner vil bruke et skannerhode med minst 300 sensorer pr tomme, slik at den kan oppfatte 300 punkter pr tomme horisontalt. For å skanne vertikalt, beveges skannerhodet nedover objektet, og stopper gjerne 300 ganger pr tomme, slik at optisk oppløsning blir 300x300 ppi (punkter pr tomme). Noen skannerprodusenter opererer med 300x600 eller 600x1200 ppi. Det som virkelig teller for kvaliteten, er likevel det laveste tallet, siden et objekt alltid skannes i to dimensjoner, og det må være like mange piksler både horisontalt og vertikalt. Derfor må skanneren ty til interpolering (se under) for å oppnå 1200 x 1200 ppi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer