Oppsett av minne i Windows

RAM er billig, men løser det alle problemer?

Publisert
Sist oppdatert

Alle som har en PC hvor de kan høre at hardisken jobber har lagt merke til at den jobber titt og ofte, selv om du ikke lagrer eller kopierer data i øyeblikket. Dette kan skyldes mange ting, en av årsakene er håndtering av virtuelt minne.

De som er opptatt av at maskinen jobber så raskt som mulig, med minst ventetid for brukeren, har ofte fiklet med innstillingene for virtuelt minne for å få opp ytelsen. Men fungerer dette? Er det noe å vinne på å endre standardinstillingene som Windows selv setter?

Hva er virtuelt minne?

Virtuelt minne er ikke minne, det er én eller flere filer på harddiskene som overtar når det ikke er nok ekte minne. De fleste brukere har bare en slik fil, som på Windows-norsk kalles vekslingsfil.

En utbredt oppfatning er at denne vekslefilen skal være så og så stor i forhold til hvor mye minne som er i maskinen, du støter på tall som 1,2 ganger, 1,5 eller 2 ganger RAM-størrelse. Windows selv setter denne størrelsen til å variere dynamisk.

I noen brukermiljøer kan man få inntrykk av at alt fungerer bedre ved å slå av hele denne funksjonen, og bare bruke ekte minne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer