Organiske skjermer på vei

Flate skjermer vinner terreng, og i fremtiden er det duket for ny teknikk som erstatter LCD - nå begynner OLED å få virkelig vind i seilene.

Organiske skjermer på vei
Publisert
Sist oppdatert

Organiske LED har egenskaper som er langt gunstigere enn dagens LCD-paneler. Først og fremst fordi OLED-teknikken gir et display som sender ut lys direkte fra bildepunktene, ikke filtrerer bakgrunnsbelysningen som LCD.

Dermed kan et OLED-display gjøres vesentlig tynnere enn LCD, og krever også mindre strøm og lavere spenning.

Organiske skjermer på vei


Foreløpig finner vi bare OLED-displayer i små apparater som mobiltelefoner og spillemaskiner, og i enkelte avanserte husholdningsapparater. Et eksempel på det siste er den nye Philips Sensotec barbermaskinen, som James Bond bruker i den nyeste filmen i serien. Maskinen har et OLED-display som viser batteristatus og andre innstillinger.

Stadig større

OLED-skjermene blir stadig større. Sony ledet med sin 13-tommer, men ble nylig slått av Samsungs 15-tommer, som så ble overgått av Toshiba, med en 17-tommer.
Fremdeles er det en del problemer med stabiliteten hos de større utgavene av OLED, derfor eksisterer disse bare som prototyper. Produksjon av rimelige skjermer basert på denne teknikken krever derfor at mange problemer blir løst. Her kan nevnes motstandsdyktighet mot fuktighet, uniform fargekvalitet over hele flaten, jevnhet i belysning og farge samt levetid. Men det investeres hele tiden store beløp på forskning og utvikling av materialteknikk og produksjonsteknikk.

Organiske skjermer på vei


Ny lovende teknikk

DuPont har utviklet en organisk TFT(Tynn Film Transistor)-teknikk basert på plast-substrater, som er svært lovende i denne sammenhengen. Aktiv matrise OLED har et integrert elektronisk bakplan som substrat. Det baner vei for fargeskjermer med avanserte egenskaper på mange områder, som gjør dem egnet både til høyoppløselige video og grafikk.

I framtiden

Det planlegges nå fabrikker som skal produsere tredje generasjon OLED, som vil være fleksible og bli brukt både i små håndportable enheter og i svært store displayer. Denne teknikken regner man med vil være klar i 2007. I dag produseres små OLED displayer ved fabrikker både i Taiwan og USA, og det vil bli satt i gang produksjon av fleksible utgaver i løpet av neste år.

I dag

Som nevnt produseres OLED-baserte displayer allerede i store volumer, og to-tommers enheter egnet for video er tilgjengelig. Nylig ble det kjent at Kodak har inngått en kontrakt for et stort volum av slike enheter, med en produsent av enheter for forbrukermarkedet.
Hvem dette er, er ikke kjent. Det verserer rykter om at det er Apple som står bak, men dette er altså bare spekulasjoner.

Men det viser at teknikken fungerer og at det er økende etterspørsel. Dette borger godt for videre utvikling av en teknikk som man regner med vil være helt sentral i nær framtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer