OS X for Intel i det fri

Fildelingsnettverkene fylles nå med kopier av Apples operativsystem for Intel-prosessorer, og kampen for å få systemet til å kjøre på andre enn Apple sine maskiner er allerede i gang.

Steve Jobs med Intel-Mac på scenen under WWDC 2005 - da han annonserte prosessorbyttet
Bilder:Strenghold-online.nl
Steve Jobs med Intel-Mac på scenen under WWDC 2005 - da han annonserte prosessorbyttet
Bilder:Strenghold-online.nl Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Apple -sjefen Steve Jobs delte scene med Intels toppsjef Paul Otellini og fortalte at Macene skal bruke Intel-prosessorer fra 2006, hadde OS X allerede kjørt på Intel-maskiner hos Apple i fire år.

Kort tid etter fikk program-og maskinvareprousenter tilgang til et Apple-Intel-system komplett med "AppleTel"-versjonen av Mac OS X - mens resten av verden spekulerte fritt i prosessorbyttet. Kombinasjonen av to av de sterkeste aktørene i databransjen fikk mange til å se rødt, og andre til å se stjerner.

Nå har DVDen med OS X for Intel lekket ut på fildelingsnettverkene, og til manges skuffelse fungerer operativsystemet bare på Apple-produserte Macer.

- OS X kun på Macer

Apple har imidlertid sagt at det ikke kommer på tale med noen endring av strategien de har hatt siden 1997: Apples operativsystem skal bare virke på Apples maskiner, uansett prosessor. (Steve Jobs sin første handling da han kom tilbake som Apple-sjef var faktisk å drepe markedet for Macintosh-kloner.)

Nå viser det seg at Apple har tatt i bruk TPM-teknologien som tidligere var kjent som Palladium for å sikre at OS X bare kjører på Macer. Dette er i all enkelhet en sikkerhetsbrikke på hovedkortet som fungerer som en lagringsplass for sikkerhetsnøkler, bortsett fra at brukerne ikke kan komme seg inn på den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.