OS X Mavericks på minnepinne

En installasjonsdisk kan være kjekk å ha.

Apple leverer ikke lenger Mac-operativsystemet i fysisk format, men du kan enkelt lage din egen installasjonsdisk - dvs. minnepinne. Foto: Colourbox/Apple
Apple leverer ikke lenger Mac-operativsystemet i fysisk format, men du kan enkelt lage din egen installasjonsdisk - dvs. minnepinne. Foto: Colourbox/Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå har Apple sluppet OS X Mavericks for nedlasting, og å oppgradere til det nye operativsystemet er utrolig enkelt.

Det er bare å gå til Mac App Store, laste ned oppdateringen og starte installasjonsveiviseren.

Men det er ikke alltid man ønsker å oppgradere på denne måten, av og til kan det være greit, og faktisk nødvendig, å starte med blanke ark.

Les også: Dette er nytt i OS X 10.9 Mavericks

Kjekk i nødstilfelle

Apple tilbyr ikke OS X i fysisk format på DVD, så den digitale utgaven er eneste alternativ.

Man kan reinstallere ved hjelp av gjenopprettings-partisjonen som finnes på Mac-disken, men denne krever at man har en internettforbindelse tilgjengelig og laster ned operativsystemet på nytt.

Det kan ta tid. Dersom du ønsker å gjøre en «clean install», er det mer praktisk å ha en installasjons-minnepinne for hånd. Heldigvis er det ikke så vanskelig å lage.

Et verktøy kalt DiskMaker X gjør jobben for deg, utrolig lettvint og ikke minst gratis.

OS X Mavericks på minnepinne


Du kan også gjøre det selv, og i denne artikkelen skal vi vise deg hvordan.

Slik går du frem

Trinn 1: Last ned OS X Mavericks fra Mac App Store, men ikke kjør installasjonsfilen. Hvis du allerede har oppgradert, må du laste ned installasjonsfilen på nytt igien, da den sletter seg etter oppdatering.

Trinn 2: Plugg i en usb-minnepinne på over 8 GB i maskinen, start programmet Diskverktøy (i /Programmer/Verktøy). Velg minnepinnen i sidelinjen og gå til fanen Slett. Formater minnepinnen som "Mac OS X Extended (Journaled)" og behold navnet "Untitled". Klikk på knappen Slett.

Du kan bruke et annet navn enn "Untitled", men da må du endre navnet i kommandoen nedenfor også.

Trinn 3: Lukk Diskverktøy, åpne et Terminal-vindu (i Programmer/Verktøy), og klipp og lim inn følgende kommando:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app --nointeraction

Trykk på Enter-tasten. Du vil muligens måtte skrive inn administrator-passordet ditt. Prosessen vil ta rundt 20 minutter, og ikke avbryt eller plugg ut minnepinnen mens det pågår.

Husk backup!

Hvis du skal bruke installasjonspinnen, start maskinen på nytt, og hold nede Tilvalg-tasten for å få opp boot-menyen. Velg deretter minnepinnen din for å sette i gang en fersk installasjon.

PS: Husk selvsagt å ta backup av filene dine før reinstallerer, da det innebærer at du må slette innholdet på harddisken din. I OS X finnes det et innebygd verktøy kalt Time Machine som kan hjelpe deg.

(Via Lifehacker)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer