Outlook 2003 - Et sikkert epostprogram?

Kommentar: Med Microsoft Outlook 2003 har Microsoft heldigvis tatt følgene av at svært mange brukere er plaget av søppelpost og virus. Det har fått overraskende bra sikkerhetsfunksjoner.

Bernhard A. Steen er ansvarlig redaktør i DinSide
Bernhard A. Steen er ansvarlig redaktør i DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har flere e-postadresser. Heldigvis er den viktigste av disse, DinSide-adressen min, relativt godt sikret mot søppelpost. I likhet med svært mange norske bedrifter har Katalysator Media, som eier DinSide, Digi og Propaganda, vært nødt til å bruke en del tid og penger på å hindre søppelpost fra å oversvømme de ansattes postkasser. (Akkurat som vi gjør vårt for å hindre virus å komme inn i bedriften.)

Men enkelte av mine andre postkasser er blitt bortimot helt ubrukelige. I en av dem, som jeg sjekker sporadisk, befinner det seg til tider mange tusen meldinger, hvor garantert minst 90 prosent er dritt som jeg overhodet ikke er interessert i. De siste ti prosentene kan være interessante, men for å finne dem er jeg altså nødt til å bla gjennom uendelige mengder med møkk Noe jeg faktisk ikke gidder – utenom når jeg innimellom tester nye løsninger mot søppelpost.

Uventet redning

Denne uken kom redningen fra uventet hold. I den nye Office-pakken har nemlig Microsoft lagt inn anti-spam-funksjoner som faktisk er mer enn brukbare. Microsoft Office Outlook 2003 – som den så pent heter – bruker ganske så avanserte rutiner for å gradere e-poster. Dersom en eller flere – av mange tusen – betingelser blir innfridd, avgjør programmet på egenhånd at dette mest sannsynlig post du ikke vil ha, og flytter dem dermed til søppelfolderen. Utgangspunktet for disse variablene er naturligvis alle de millioner av e-poster som passerer gjennom Microsofts egne servere hver eneste dag, hvilket er et ganske så bra. Men i tillegg har Microsoft benyttet såkalte ”nevral-alogoritmer”, slik at programmet ”lærer” etter hvert som du bruker det. Oppdager du for eksempel en e-post i ”søppel”-folderen din, som ikke skulle lagt der, lærer Outlook av at du flytter denne. Finner du andre e-poster som skulle vært slettet, lærer den også av at du merker disse som ”junk”. Neste gang det kommer tilsvarende meldinger, vil de– med stor sannsynlighet – havne i søppelfolderen.

Det verste er altså at dette funker. Fra en av mine e-postkontoer lastet jeg ned 1682 eposter, hvorav 1612 umiddelbart ble forkastet av Outlook. Av disse 1612 var det bare fem som ikke skulle vært slettet, neste gang jeg kjørte en tilsvarende test, med bare 492 e-poster, fjernet den ingen som ikke skulle vært fjernet. Og erfaringen er virkelig at færre og færre e-poster som burde vært slettet, blir liggende i innboksen min. Enden på visa er faktisk at jeg har avinstallert mine to andre antispamprogrammer, og at Outlook på egenhånd nå gjør jobben. (På kontoret kjører vi riktignok sentrale løsninger i tillegg.)

Også på andre områder er Outlook 2003 den av Office-applikasjonene som har fått de mest åpenbare endringene. Designet er endret, slik at man enklere skal kunne få forhåndsvisning på nye e-poster. Den er som standard satt opp slik at den blokkerer bilder, HTML-scripts og ActiveX-kontroll, og bare dette minimerer mulighetene til å sende skadelige e-poster ganske grundig. Disse blokkeringene fungerer også slik at det blir vanskeligere for spammere å sende deg e-poster som – uten at du får vite det – sjekker om du virkelig bruker den aktuelle epostkontoen.

Automatisk blokkering

Et annet langt skritt fremover, er at Outlook blokkerer automatisk hele 38 filtyper som kan inneholde virus, slik at brukerne aktivt må gjøre noe for å se eller bruke disse filene. Man kan altså ikke lenger bare klikke på et vedlegg for å få dette opp, noe som i seg selv vil hindre virusspredning ganske kraftig.

Dataguru Gisle Hannemyr sa i sin tid at Outlook var et virusprogram som også hadde som sideeffekt at det kunne brukes til å sende e-post. Selv om han satte ting på spissen, er det klart at "gamle" Outlook-utgaver nærmest var en gave til ondsinnede utviklere. Men den nye Outlook-utgaven, som lanseres i dag, har svært gode sikkerhetsfunksjoner, og har i tillegg beholdt brukervennligheten man burde kunne forvente. For min del ender dette med at jeg endelig kan slippe å benytte eksterne programmer – og betale lisens på disse – for å slette søppelpost. Etter hvert som flere bruker Outlook 2003, kommer det heldigvis til å bli hakket vanskeligere å være spam-sender.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer