Outsidernes duell

TEST: Olympus og Sony selger mindre enn Canon og Nikon. Er det fordi de er dårligere?

Outsidernes duell
Publisert
Sist oppdatert

Her i Norge selger speilreflekskameraene som aldri før, og i følge Fotorådet vil det bli solgt 97.000 speilreflekskameraer i år; hele 20% av totalsalget og hele 50% flere enn i 2007.

Canon og Nikon er de to merkene som selger mest, med en markedsandel på rundt 80% på speilrefleksfronten.

Dernest kommer Sony og Olympus, som til stadighet kniver om tredjeplassen, og vi har i dag tatt inn to av deres modeller til duelltest.

Olympus stiller med E-520. Dette kameraet er deres «midterste bukkene bruse»; over E-420, men under E-3, som vi har skrevet om i denne artikkkelen.

Outsidernes duell


Kameraet selges i to ulike kitløsninger; ett med 14-42mm f/3,5-5,6 og et såkalt dual kit med nevnte objektiv + 40-150mm f/4,0-5,6.

Siden Olympus har noe mindre bildebrikke enn de «vanlige» APS-C-kameraene er den såkalte cropfaktoren større. Vil du sammenligne med et kamera i 35mm-format, må du derfor gange disse brennviddene med 2 (1,5-1,6 på de fleste andre kameraer i denne klassen - 1,5 for Alpha A350).

Forskjellen i sensorstørrelse ser du i figuren til høyre.

Fra Sony har vi hentet inn Alpha A350. Denne modellen er deres største i «forbrukerklassen», der A700 og A900 rager over, og der A200 og A300 er priset litt billigere. Kameraet selges i en kit-utgave med 18-70mm f/3,5-5,6.

Outsidernes duell


Konstruksjon

Disse to kameraene har både likheter og forskjeller. Først og fremst er E-520 mer kompakt, som i stor grad skyldes at FourThirds-systemet gjør at både kamerahus og objektiver kan lages mindre enn konkurrentene. Begge kameraene har 2,7" skjermer, men Sonys skjerm kan vippes både opp og ned (ikke fritt rundt slik f.eks. Olympus E-3 kan). Dette gjør det lettere å ta bilder med armene over hodet, eller av barn uten å gå ned på kne.

Begge kameraene har live view-funksjonen implementert, som gjør at du kan se levende bilder på skjermen når du skal ta bilde (på samme måte som kompaktkamerane), mens A350 har en stor fordel: autofokusen når du bruker live view er nemlig svært rask; faktisk raskere enn noe annet kamera på markedet, og det eneste kameraet som virkelig drar nytte av live view, etter vår mening. Dog er ikke det levende bildet på Sony-kameraet like godt som på Olympuskameraet kvalitetsmessig, der førstnevnte har mye støy og svakere farger når lyset dempes.

Mens Nikon og Canon velger å legge bildestabilisering i enkelte av sine objektiver, har både Sony og Olympus valgt å legge denne funksjonen i kamerahuset ved at bildebrikken flyttes. Dette gjør at du får stabilisering på alle objektiver til disse kameraene, men stabiliseringen er tradisjonelt noe mindre effektiv enn om du har dette i selve objektivet. Vi undersøker forskjellene på stablisering senere i artikkelen.

Olympus E-520
Kjappe fakta:

 • 10 Megapiksler
 • LiveMOS sensor (FourThirds, 2x crop)
 • Mekanisk bildestabilisator
 • Opp til ISO 1600
 • 3,5 bilder pr sekund (8 RAW)
 • Selvrensende bildebrikke
 • 3 fokuspunkter
 • 13,6x9,2x6,8cm - 490 gram med batteri

Outsidernes duell


Tar vi turen rundt kamerahuset, er det E-520 som gir det mest solide førsteinntrykket. Huset føles mer solid, og grepet er svært godt. I tillegg synes vi knapper og brytere har en svært god plassering og føles svært responsive, og Olympus har også gjort det slik at piltastene brukes som hurtigtaster til blits, hvitbalanse, fokusmetode og ISO-justering. Av og på-knappen er dog en smule utilgjengelig siden den "krasjer" med hjulet på toppen, men det er en vanesak.

Søkeren på E-520 er den samme som på forgjengeren (vår test) - 95% dekning og 0,92x forstørrelse. Dette er faktisk den minste søkeren blant kameraene som er på markedet i dag - den reelle størrelsen har nemlig sammenheng med brikkestørrelsen (0,92x på dette kameraet er med andre ord ikke like stort som 0,92x på et APS-C-kamera). Søkeren er (selvsagt) i 4:3-format, og informasjon vises på høyre side i stedet for under. Dette blir selvsagt en smakssak, men vi foretrekker definitivt å ha den under selve bildet.

Outsidernes duell


En annen ulempe er at kameraet ikke har støtte for vertikalgrep, som både kan gi bedre batterilevetid og mer komfortabelt (og stødigere) grep når du skal ta bilder på høykant.

Sony Alpha A350
Kjappe fakta:

 • 14 megapiksler
 • CCD-brikke (APS-C, 1,5x crop)
 • Mekanisk bildestabilisator
 • Opp til ISO 3200
 • 2,5 bilder pr sekund (4 RAW)
 • Selvrensende bildebrikke
 • 9 fokuspunkter
 • 13,1x9,2x6,8cm - 665 gram med batteri

Outsidernes duell


Sony har en noe utradisjonell layout på sine knapper og betjeningskontrollere, men også her er det snakk om å venne seg til kameraet. Av og på-knappen er plassert øverst til venstre som gjør at du ikke får slått det på før begge hender er på kameraet, og funksjonshjulet er plassert på venstre side.

Huset gir ikke det samme kvalitetsinntrykket - selv om begge kamerahusene er laget av plast, kjennes A350 "billigere" ut. Innstillingshjulet (ved høyre pekefinger) er mindre presist, og utløserknappen har en liten slark som gjør at også den føles mindre presis.

Sony har valgt å legge live view som en skyvebryter på toppen av kameraet - dette gjør den mindre tilgjengelig, men hindrer også at du er uheldig og aktiverer live view når det ikke var meningen. Søkeren er større enn E-520, men faktisk den minste av APS-C-kameraene på markedet i dag, med 0,72x forstørrelse.

Outsidernes duell


PS! Selv om A350 har 14 megapiksler mot E-520 sine 10, sitter hver piksel tettere på E-520 enn på A350 pga sensorstørrelsen (3,8M piksler pr cm2 vs 4,0M)

>> Neste side: Brukervennlighet, konstruksjon og ytelse

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer