Over 200 000 fralurt passord

NorSIS har et klart passordråd til nordmenn.

FELLER: Seniorrådgiver i Norsis, Vidar Sandland, viser hvor enkelt det kan være å lure deg til å gi fra deg passord og brukernavn på nettet. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste året har over 200 000 nordmenn mellom 15 og 34 år enten blitt fralurt eller delt passordene sine til e-post- og sosiale medier-kontoer.

Nesten like mange har mistet kontrollen over sine digitale kontoer, varsler NorSIS (Norsk senter for informasjonssikkerhet).

– Det at noen har mistet kontroll over egne passord og brukerkontoer, er blant de vanligste henvendelsene vi får. Mange bruker samme passord og e-post til flere brukerkontoret, så dersom passordet først kommer på avveie, mister de kontrollen over mange tjenester, sier Karoline Tømte, prosjektleder for Nasjonal sikkerhetsmåned.

Hun legger til:
– Dette kan misbrukes til alt fra å skade omdømmet ditt til grov kriminalitet.

PASSORD: Flere og flere nordmenn blir fralurt passordene sine, ifølge NorSIS. Foto: BJørn Eirik Loftås
PASSORD: Flere og flere nordmenn blir fralurt passordene sine, ifølge NorSIS. Foto: BJørn Eirik Loftås Vis mer

Bruker samme passord «overalt»

I undersøkelsen kommer det også frem at halvparten av de spurte veksler mellom fem passord eller færre. Ifølge Tømte tyder det på at flere bruker samme passord til flere tjenester.

– Du kommer raskt opp i mer enn fem passord når du tenker gjennom alle stedene vi må logge inn. Enten har man ikke oversikt over hvor mange steder man logger inn med passord eller pin, eller så bruker man det samme passordet mange steder.

Anbefaler totrinnsbekreftelse

En undersøkelse utført av YouGov på vegne av sikkerhetsselskapet Kaspersky i fjor, gav samme resultat. Her kom det frem at tre av fire nordmenn benytter samme passord på flere tjenester.

Det likte datasikkerhetseksperten David Jaboby i Kaspersky dårlig:

– At nordmenn kanskje er litt naive når det kommer til IT-sikkerhet er ingen hemmelighet, men at det skulle være så ekstremt hadde vi ikke trodd. Nordmenn gjør veldig lite for å beskytte seg på nett, uttalte han den gang.

Et av problemene med å bruke samme passord på flere tjenester, er at folk som får tilgang til passordet plutselig kan logge seg inn på flere av tjenestene du bruker.

– Det er et bedre alternativ å skrive ned passordene dine på en lapp og legge den et trygt sted, sier Tømte og deler et siste råd:

– Aktiver totrinnsbekreftelse alle steder der det går!

I denne saken får du tips til hvordan du aktiverer totrinnsbekreftelse på kontoene dine.

Bakgrunn for undersøkelsen:

  • Utført av NorSIS blant 1500 nordmenn
  • 19 prosent mellom 15 og 34 år sier de er blitt fralurt, har delt passord til sosiale medier eller e-post, eller pålogging til jobb eller skole
  • 17 prosent i samme aldersgruppe sier de har mistet full kontroll over én eller flere av sine sosiale medier, eller e-postkontoer
  • 17 prosent svarer at de har oversikt over hvor mange passord de har, og over 10 passord de opplever det er viktig å ta vare på
  • 50 prosent sier at de har under 5 passord de opplever det er viktig å ta vare på

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer