Chrome 70 advarer mot usikre nettsider

Over 200 norske nettsteder på Googles svarteliste

Siste Chrome-versjon advarer deg mot hundrevis av usikre nettsider.

SVARTELISTE: I versjon 70 av Chrome, har Google valgt å svarteliste sikkerhetssertifikater utstedt av Symantec. Foto: Pål Joakim Pollen
SVARTELISTE: I versjon 70 av Chrome, har Google valgt å svarteliste sikkerhetssertifikater utstedt av Symantec. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du sjekker adressefeltet i nettleseren din nå, ser du at det er en hengelås ved siden av nettadressen.

Det betyr at du leser Dinside over en kryptert tilkobling, som gjør at andre i samme nettverk ikke kan overvåke aktiviteten din (selv om selve nettverket kan være ukryptert), og der det ikke er mulig for en tredjepart å forandre nettsidene du leser.

Altså kan du stole på at denne artikkelen gjengis akkurat slik den var skrevet.

Sikkerhetssertifikater

Vi skal ikke gå i detalj på hvordan dette fungerer, men sentralt er at nettsider som ønsker å bruke slik kryptering er nødt til å inneha et sikkerhetssertifikat. Slike sertifikater utstedes av selskaper som ved å følge spillereglene opparbeider seg tillit blant dem som lager nettlesere.

Dersom denne tilliten blir brutt, kan nettleserne velge ikke å stole på noen av sikkerhetssertifikatene utstedt fra det aktuelle selskapet og dermed i stedet vise en advarsel om at nettstedet man besøker ansees som usikkert.

Og det er nettopp det Google nå har gjort – i versjon 70 av Chrome, som akkurat er blitt sluppet, har verdens mest brukte nettleser valgt å diskvalifisere alle sikkerhetssertifikat fra Symantec.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer