Over og ut for 3dfx?

KOMMENTAR: For inntil noen år siden var 3dfx på toppen av 3D-brikkeprodusenter. Ting begynte å endre seg etter at NVIDIA kom med sine GeForce-baserte produkter, og mange lurer på hva som skjer med 3dfx fremover.

Over og ut for 3dfx?
Publisert

På Comdex-messen i forrige uke kom 3dfx med flere viktige meldinger – for det første at deres Voodoo 5 6000-kort ikke vil være tilgjengelig for vanlige brukere, og for det andre at firmaet vil slutte å produsere kort selv, og gå tilbake til lisensiering av brikker til andre produsenter. Mange anser dette som et tegn på at 3dfx holder på å gi opp konkurransen mot NVIDIA og ATI, men sannheten er ikke fullt så enkel.La oss begynne med å se tilbake på historien til 3dfx. Deres opprinnelige Voodoo-serie var blant de første grafikkortene som gjorde 3D-akselerasjon bredt tilgjengelig for PC-brukere. De første Voodoo-kortene hadde bare 4 MB minne og er ganske ubrukelige i dag, men regnes som et betydelig gjennombrudd. 3dfx kom enda sterkere tilbake med Voodoo 2, som fikk stor støtte blant spillutviklere. Dette kortet befestet selskapets stilling blant spillerne, selv om deres kombinerte 2D/3D-løsninger som Voodoo Banshee ikke var fullt så populære.

NVIDIA tar over

Høsten 1998 begynte bildet å endre seg – NVIDIA, som frem til da var nærmest ubetydelige, slapp sin Riva TNT-prosessor, som ble en kraftig utfordrer til Voodoo 2. De kom raskt med en oppfølger – TNT2, som utkonkurrerte 3dfx sin Voodoo 3. 3dfx viste en manglende evne til å tenke fremover, og lot være å inkludere mange vesentlige funksjoner som for eksempel 32-bits rendering.Høsten 1999 kom NVIDIA med GeForce 256 – den første brikken som støttet maskinvarebasert Transform & Lighting. 3dfx klarte ikke å levere noe kort som kunne konkurrere med GeForce før et halvt år senere. Det var først i løpet av våren år 2000 at Voodoo 5 5500 kom på markedet – og da var GeForce 2 allerede tilgjengelig. Voodoo 5 kortet var bra, men ytelsen holdt ikke mål i forhold til den nye versjonen av GeForce.Siden har NVIDIA levert flere kort for både entusiast- og lavprismarkedene, og utkonkurrert 3dfx på alle nivåer. 3dfx hadde planer om å lansere det superkraftige Voodoo 5 6000-kortet, men disse planene ble etter flere utsettelser lagt på is.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer