Overklokking blir vanskeligere

Overklokking har vært veldig vanlig blant de iherdigste PC-entusiastene, og betyr i praksis at prosessoren kjøres på en høyere klokkefrekvens enn den er beregnet for. Intel bygger nå inn sperrer i prosessoren slik at dette blir vanskeligere.

Foto: Intel  Co.
Foto: Intel Co. Vis mer
Publisert

Intel er ikke først og fremst ute etter hobby-fiklerne, men det er en stor mengde prosessor-grossister som merker om originale prosessorer til en høyere frekvens. Dette er ulovlig, og Intel har en mengde advokater som jakter på synderne.

Din egen prosessor er derimot din eiendom, og du kan gjøre hva du vil med den så lenge du ikke bryr deg om at garantien faller bort.

Grunnen til at overklokking i det hele tatt virker, skyldes at Intel har så god kvalitet på produksjonen at de aller fleste prosessorene tåler den høyeste frekvensen. For at Intel fortsatt skal kunne selge prosessorer med lavere hastighet, merker de en del prosessorer med lavere hastighet enn de tåler. Den heldige bruker kan da sette opp hastigheten på prosessoren med en enkel innstilling på hovedkortet eller i BIOS.

Hva er det som bestemmer hastigheten på prosessoren?

En prosessor har forskjellig intern og ekstern frekvens. Den interne frekvensen er en funksjon av den eksterne og en multiplikator. En Pentium II 333 har en ekstern frekvens på 66,6 MHz og en multiplikator på 5,0X (5x66,6=333). Tilsvarende for en Pentium II 350 blir 100 MHz buss og 3,5X multiplikator.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.