Oversetter med kjærlighet til språket

- Det viktigste er å få norske programmer, ikke å bli rik, forteller hobbyoversetter Yngve Spjeld Landro.

Oversetter med kjærlighet til språket
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av populære dataprogrammer blir oversatt til en rekke språk. Stadig flere av dem blir også oversatt til norsk. Her i DinSide har vi for eksempel opplevd å omtale engelskspråklige programmer, og kort tid etterpå har de dukket opp i norsk språkdrakt. Det er ikke fordi utgiveren finner det for godt, men fordi ildsjeler blant våre lesere tilbyr seg å oversette. Oftest uten at de får en krone for jobben.

Språkentusiasme

En av disse ildsjelene er Yngve Spjeld Landro, fra Sotra utenfor Bergen. 48-åringen, som til daglig jobber med antivirusløsninger hos ErgoGroup, har i mer enn 12 år oversatt en rekke programmer på fritiden, og ikke bare til norsk - men til nynorsk.

Blant programmene han har oversatt finner vi både nettleseren Opera, sanntidsklienten Pidgin, FTP-klienten FileZilla og en rekke andre programmer. For ikke å glemme programvaren i Garmins GPS-mottakere, da.

Egeninteresse viktigere enn betaling

- Språk er identitet. Språk vil dø ut om dei ikkje blir nytta. Nye tider krev endring og tilpassing. Det er viktig at språk blir fornya og oppdatert når samfunnet endrar seg - også i ein digital kvardag. Eg ønskjer at det norske språket som passar best for meg, nynorsken, kan vera med når brukarane nyttar nye verktøy og hjelpemiddel, forteller en entusiastisk Landro til DinSide.no

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer