Overvåking med Skype

Har du datamaskin, webkamera og Skype? Det er faktisk alt at du trenger for å forandre PCen din til et verktøy for fjernovervåking.

Publisert
Sist oppdatert

Hvorvidt overvåking er en god eller dårlig ting kommer helt an på - og i mange tilfeller er det helt legitime og gode grunner til at man vil ha kontroll på hva som skjer. For nybakte foreldre er det for eksempel ikke uvanlig å avlytte babyrommet, mens andre kanskje heller ville satt pris på videoovervåking av stua når bikkja er alene hjemme.

"Ordentlig" overvåkingsutstyr som sender video og lyd i realtid koster dog gjerne gode penger, men det er faktisk fullt mulig å lage sin egen billigvariant ved hjelp av program- og maskinvare som allerede finnes i de tusen hjem.

Overvåking med Skype


I denne artikkelen skal vi kort forklare deg hvordan du kan bruke en datamaskin med et tilkoblet webkamera og Skype til å snoke holde et øye med hva som skjer.

Forutsetningen er at du allerede har en datamaskin i rommet du skal overvåke.

Så hvordan virker det?

Skype er, om du ikke vet det, et program som gjør deg i stand til å kommunisere med andre over Internett med tekst eller tale. I tillegg kan du - dersom et webkamera er til stede - se levende bilder av den du snakker med. Og det er akkurat DEN delen som er interessant her.

Det hele er egentlig ganske enkelt - vi bruker to Skype-kontoer. Først sørger du for å være logget inn med den ene kontoen (vi kaller den "overvåkingskontoen") på maskinen du ønsker å se video fra - så er det egentlig bare å ringe opp deg selv fra din vanlige konto. Men det er et par detaljer du bør passe på først.

Overvåking med Skype
Overvåking med Skype
Siden du ikke er til stede på maskinen du ringer opp vil du naturligvis ikke kunne ta imot samtalen, så må du passe på at dette skjer automatisk. Du må også passe på at webkameraet begynner å sende av seg selv.

Som ekstra sikkerhet kan det være greit å passe på at det kun er folk på kontaktlista di som kan ringe opp overvåkingskontoen din. Passer du også på å være den eneste på den lista er du sikret at ingen andre ringer deg opp og får din "overvåkingsvideo".

Til slutt må du bare sørge for at maskinen er slått på (skjermen kan godt være slått av) og at den ikke går i hvilkemodus før du får ringt opp. Vil du ikke ha PCen stående på konstant kan du eventuelt vurdere automatisk oppstart, og når det gjelder innlogging er det noe Skype kan gjøre av seg selv.

Når du da ønsker det er det bare å ringe opp overvåkingskontoen din, så får du direktesendt lyd og bilde fra tilkoblet webkamera og (eventuelt) mikrofon.

Kvaliteten kommer selvsagt an på webkameraet/mikrofonen og nettlinja du bruker.

Og du, ikke glem Datatilsynet da. Selv om storesøsteren din sikkert kommer til å gi deg langt mer trøbbel om hun finner ut at du har planer om å bruke dette tipset til å spionere på henne.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer