Ovi - Nokias nettportal

Mobilene fra Nokia som nå er på vei ut i butikkene nå er klare for Ovi Share. Her er en kort innføring i Nokias nettsatsing.

Publisert
Sist oppdatert

Som navnet til en viss grad tilsier - ovi betyr nemlig visstnok "dør" på finsk - skal selve nettstedet www.ovi.com fungere som en portal for Nokia-eiere.

Ovi ble annonsert allerede i fjor høst, men noen stor lansering eller spesielt store forsøk på å gjøre forbrukerne bevisst på deres nettsatsing har ikke akkurat vært prioritert fra Nokias side. Dette har kanskje vært like greit, ettersom innholdet på Ovi mer eller mindre har kommet langsomt og snikende.

Så det er først med Nokia-modellene som kommer i sommer og utover høsten at Ovi virkelig vil få prøvd seg. Flere av disse modellene har nemlig innebygd støtte for Ovi Share, som nok er den mest spennende delen av Ovi akkurat nå.

Men la oss først se litt på hva Nokia ellers har på sin nettsatsing.

Ovi - Nokias nettportal


Ovi Music - aka Nokia Music Store

For nordmenn er det lite å hente i Nokias musikkbutikk for tiden - deres nettbaserte musikkbutikk er i skrivende stund ikke tilgjengelig for oss.

Hvis du er en av dem som dyrt og hellig har sverget å aldri mer kjøpe DRM-befengt musikk er dette kanskje like greit, for selv om Nokia på den ene siden prediker åpenhet vedrørende programvare og løsninger, har de ikke klart å forhandle seg unna DRM på musikken de skal selge.

Men de fleste (bortsett fra platebransjen) har egentlig fått med seg at DRM verken er spesielt effektivt eller i det hele tatt noen god ide, så det er lov å håpe at noe skal skje på den fronten også.

Ovi - Nokias nettportal


Ovi Maps - Nokia Maps 2.0

GPS på mobile enheter er ikke noe nytt, og Nokia rullet i fjor ut flere enheter med gode navigasjonsmuligheter. Alt-i-ett-mobilene N95 og N82, 6110 Navigator og E90.

GPS er selvsagt ikke spesielt gøy uten kart, og på det punktet har Nokia en plan om at du skal bruke deres Nokia Maps som ble sluppet i versjon 2.0 forrige måned.

I forhold til første generasjon er karttjenesten pusset på og fått ekstra funksjonalitet som muligheter for satelittbilder, sanntids trafikkinformasjon, guider og bedre navigasjon for fotgjengere.

Selve kartdataene er gratis, mens mye av den kule ekstrafunksjonaliteten - som navigasjon - koster penger.

Her håper nok Nokia å kassere inn litt, for mobiler med innebygd GPS vil bare øke i antall fremover. Til og med Sony Ericsson har kommet på banen med en GPS-modell.

Men for å bare se på Nokia-mobiler snakker vi i skrivende stund om over 30 modeller som kan bruke Nokia Maps (eventuelt med en ekstern GPS-modul). Flere av de nyeste og hotteste modellene - snart på vei eller allerede i butikkene - har selvfølgelig GPS innebygd. Vi nevner kjapt 6220 classic, 6210 Navigator, N96, N87, E71 og E66.

Hvor tok du bildet?
En annen spennende ting den innebygde GPS-modulen kan brukes til er Location Tagging, som også er integrert på de siste modellene. Dette knytter din geografiske plassering (GPS-data) opp mot bilder du tar og gjør at disse kan knyttes mot plasseringen på kart, for eksempel Google Maps.

Dette kan igjen for eksempel kombineres med Nokias Sports Tracker. Undersøkelser Nokia har gjort viser at svært mange bruker denne applikasjonen til å lage en oversikt over hvilken rute de har fulgt under en vanlig spasertur, ikke nødvendigvis for hard trening.

For deg med en eldre GPS-mobil kan Location Tagger fritt lastes ned. Også Sports Tracker er støttet av over 30 mobiltelefoner og finnes her. Sports Tracker-fantaster har til og med et voksende nettsamfunn for å dele ruter.

Ovi N-Gage

Hvis spilling på mobilen er din greie fungerer Ovi også som et samlingssted for å diskutere spill, finne spill og noen å spille med/mot.

Ovi Sync

Denne delen av Ovi er ennå ikke i drift, men ideen er at du enkelt skal kunne synkronisere slikt som kontakter og avtaler mellom telefonen og et webgrensesnitt. Dette vil også fungere som backup slik at all kontaktiformasjon ikke forsvinner dersom du skulle miste mobilen din.

Ovi Share - del alt

Som nevnt tidligere i artikkelen er kanskje Share-konseptet den delen av Ovi som virkelig gjør den verd å ta en titt på, ikke minst fordi en flere av Nokia-mobilene på vei ut i butikken nå kommer fiks ferdig med programvare som gjør det svært enkelt å ta i bruk.

Ovi - Nokias nettportal


Ovi Share er kort fortalt et webgrensesnitt som skal gjøre det ekstra enkelt å dele media med familie og venner. Og da mener vi all slags media: bilder, film, musikk - you name it. Du har også ubegrenset plass - men en viss begresning i hvor mye du kan laste opp om gangen.

Det fine med Share er mengden støttede filer - mer enn 100. Her kan du virkelig nesten dele alt:

Ovi - Nokias nettportal


En annen ting som er kjekt er at du oppretter flere "channels", eller kanaler, alt ettersom hvem du skal dele med. Knipser du noen litt frekke festbilder kan du altså dele dette en eller flere kompiser, mens foreldre og/eller kjæreste kan begrenses til en eller flere andre kanaler for diverse andre anledninger.

Du må naturligvis opprette profil og da kan du legge til venner og så videre og så videre. Men da lurer du kanskje på hva du egentlig skal med nok et nettsted for sosial kontakt? Med Nokia Share er det nok at det skal være enkelt å bruke som er poenget. Som nevnt kommer nyere Nokia-modeller med Ovi-støtte innebygd slik at det ikke skal mer enn et par tastetrykk til på telefonen for å laste opp det du ønsker.

Du kan også laste opp innhold via en vanlig datamaskin selvfølgelig, eller ved å sende epost med vedlegg.

Ovi - Nokias nettportalDet finnes også en åpen kanal som alle kan dele til og se på. Vi vet alle hva denne kommer til å bli brukt til.

Nokia har også heldigvis vært smarte nok til å ikke lukke tjenesten helt, det betyr at ikke-medlemmer kan se på innholdet ditt uten å være nødt til å registrere seg, og ønsker du å bruke et opplastet bilde på en annen nettjeneste er det full støtte for dette - som enkeltbilde eller for eksempel bildefremvisning om du ønsker.

Share egner seg altså også som en hub for mediadeling eller ren lagringsplass for det du har av film, bilder, musikk og lignende.

I tillegg til å komme preinstallert på de nye mobilene N96, N78 og 6220 classic kan du laste ned Share-programvare for din N-series mobiltelefon. Dette er planlagt å utvides til flere mobiler med S60- og senere S40-operativsystem.

Programvare på Ovi...

I tillegg til å ha nesten 15.000 personer som driver med forskning og utvikling er det hundretusenvis andre som utvikler diverse programvare for Nokias plattformer. Og mens Nokia er for åpne løsninger innser de også at det kan være et problem å finne gullkornene i et hav av gjennomsnittlige mobilapplikasjoner.

Et av målene er derfor å også bruke Ovi til å hjelpe brukerne å finne frem til tjenster og applikasjoner for akkurat det de er interessert i. Det blir naturligvis en utfordring.

... mot iPhone

I motsetning til hva noen av våre lesere tror elsker vi ikke å trekke Apples produkter inn i alt, men det er heller ikke til å legge skjul på at det er en del kolliderende interesser her - den kommende iPhone med GPS og 3G vil til en viss grad konkurrere mot Nokias (og andre mobilprodusenters) toppmodeller.

Ovi - Nokias nettportal


Og da snakker vi ikke bare om telefonen, det er også en god del penger i tjenestene. I Nokias tilfelle prater vi om deres Music Store mot Apples iTunes, navigasjonsløsningene vil settes opp mot hverandre, og ikke minst må vi ta i betraktning integrert og tredjeparts programvare.

Det interessante er jo at de to selskapene henvender seg også til en viss grad mot de samme teknologiinteresserte brukerne, men innstillingen mot brukerne er nokså forskjellige.

Nokia er for åpne programvareløsninger, mens Apple tradisjonelt har styrt med jernhånd hva som skal inn på telefonen. All "offisiell" programvare iPhone skal nemlig godkjennes og pushes gjennom App Store. "Kun" omtrent 4.000 utviklere har fått lisens for å lage applikasjoner så langt.

Men det er ikke nødvendigvis en ulempe. Kvalitet er - som kjent - ofte å foretrekke over kvantitet, og Apple har flere ganger bevist at deres kundemasse til en viss grad heller vil bli fortalt hva de skal bruke enn å være nødt til å finne ut av det selv.

Uansett ser det ut til å bli en interessant mobil-høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer