På PC-fabrikk i Tyskland

Det er ikke bare i Kina at det lages ting...

Oversiktsbilde av Fujitsus fabrikkanlegg i Augsburg utenfor München. Foto: Brynjulf Blix
Oversiktsbilde av Fujitsus fabrikkanlegg i Augsburg utenfor München. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den globale arbeidsdelingen er heldigvis ikke total. Selv om svært mye produseres i Kina og andre land i Østen er det fremdeles stor aktivitet i Europa. Spesielt avansert utstyr, og mer spesialiserte varianter tilpasset et begrenset antall kunder, er fremdeles lønnsomt å produsere nær markedene.

Folk og maskiner

Det er ikke alt som egner seg for masseproduksjon gjort av maskiner og billig, uutdannet arbeidskraft. Når det skal produseres millioner av like enheter er det perfekt, men det koster svært mye å rigge til maskineri for masseproduksjon. Derfor er en kombinasjon av dyktige mennesker og avanserte maskiner en fordel, og noen ganger en nødvendighet.

Noen maskiner er svært fleksible, som maskiner som plasserer komponenter på kretskort og lodder disse i ovn eller på bølgebad. Å skifte mellom produksjon av forskjellige kretskort krever ikke annet enn justering av transporten, oppdatering av komponentutlegget og andre ruller med komponenter på bånd.

Skal man derimot lage de ytre fysiske komponentene som inneholder elektronikken, samt produksjonslinjer for sluttmontasje, så er det en stor jobb hvis det skal gjøres maskinelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer