På skattejakt i nettbutikken

TIPS: DVD-brenner til 75 kroner, hovedkort til 150 og trådløst tastatur og mus til 45. Joda, det er helt sant!

Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert fått med deg at prisene på datamaskiner og maskinvare er til dels latterlig lave for tiden. Mye kan du takke den lave dollarkursen for, men mer effektive produksjonslinjer, flere integrerte komponenter og overproduksjon i Kina er også betydelige bidragsytere til de bunnskrapte prisene.

Særlig i data-nettbutikkene gjenspeiles prisnivåene på verdensmarkedet raskt. Og konkurransen her hjemme på bjerget er hard, noe som du og jeg nyter godt av i form av lave priser, kanskje de laveste i Norden - hvis du tar deg tid til å søke litt rundt før du handler.

Tilbudsvarer

Mange av de store aktørene kjører i tillegg ut noen ekstra gode tilbud hver uke - og presenterer disse på egne tilbudssider. Enkelte har også helgekampanjer der produkter selges til fordelaktige priser på lørdag og søndag. Her kan det i begge tilfeller fort være penger å spare for den prisbevisste forbruker, og etter hvert som nettbutikkene utvider sitt sortiment vil tilbudene oftere og oftere omfatte langt mer enn bare dataprodukter.

Her er lenker til noen av tilbudssidene:
Ukens tilbud hos elkjop.no
Ukens tilbud hos Komplett.no
Ukens tilbud hos Netshop.no
Ukens tilbud hos Multicom
Ukens prisbomber hos PS.no
Ukens tilbud hos MPX.no.
Ukens tilbud hos Lefdal

Enda rimeligere?

I tillegg til disse spesialtilbudene opererer også enkelte butikker med det som gjerne omtales som "Demo- og restesalg". Og det er her du virkelig kan gjøre de store varpene, dersom du har stramt budsjett.

Ofte er det snakk om produkter som har vært testet, enten av nettbutikken selv, av testmagasiner som DinSide Data, eller av kunder som av en eller annen grunn har benyttet seg av angreretten. Andre ganger er det snakk om ubrukte varer som nettbutikken ganske enkelt ønsker å bli kvitt raskt, for å få plass til nye varer på lageret.

Garantien gjelder som på nye varer, om ikke annet er oppgitt.

Eksempler

Multicom er blant butikkene som har de mest aggressive prisene i demo-hyllene. Her har vi blant annet funnet et sett bestående av tastatur, mus og høyttalere til 29 kroner og 20x DVD-brennere til 75.

Demobrukte hovedkort til PC finner du ofte et bra utvalg av i hyllene hos Komplett.no og PS.no, prisene starter gjerne på rundt 150 kroner for de enkleste kortene, og slett ikke alle er brukte. Ofte er det snakk om erstatningskort fra produsent. Merk at det sjelden følger med annet enn selve kortet, noe som betyr at du selv må sørge for å få lastet ned bruksanvisning og drivere, samt skaffe kabler og eventuelt også I/O-deksel på egen hånd.

I tabellen under har vi plukket ut enkelte eksempler fra lavprishyllene, samtlige tilgjengelige i skrivende stund (4. august 2008). Det er imidlertid store variasjoner i hva som er tilgjengelig til en hver tid og antall av hver vare, så her gjelder det å kikke innom med jevne mellomrom dersom du er ute etter godbiter:

ProduktPris inkl mvaButikk 
1 GB DDR2-minne til bærbar PC90,-AmentioLenke
6-in-1 intern minnekortleser29,-MulticomLenke
3,5" diskettstasjon39,-MulticomLenke
Mus med PS/2-tilkobling5,-MulticomLenke
Trådløst tastatur og mus45,-PS.noLenke
Bordhøyttalere med subwoofer129,-PS.noLenke
22" skjerm fra BenQ1260,-Komplett.noLenke
Nvidia Geforce 8500GT grafikkort med passiv kjøling270,-Komplett.noLenke


Her er lenke til demohyllene til en del store nettbutikker:
Demo- og lagersalg hos PS.no
Demovarer hos Komplett (velg kategori fra venstremenyen)
Demovarer hos PCutstyr.no (velg kategori fra venstremenyen)
Lagersalg hos Multicom
Demovarer hos Netshop (velg kategori fra venstremenyen)
Demovarer hos Amentio

Sjekk prisene først

Det gjelder imidlertid å være våken, for ikke alt du finner i demohyllene er like billig. Det kan for eksempel være varer som har blitt liggende der lenge, uten at prisene har blitt nedjustert i tråd med utviklingen på markedet.

Et godt eksempel på dette finner vi i skrivende stund hos Netshop.no, der en ekstern hardisk fra Western Digital med 1 TB kapasitet koster 1795 kroner som demobrukt, mens samme produkt selges nytt for 1550 kroner i samme butikk, og fås flere andre steder for ned mot 1300 kroner, i følge DinPris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer