Windows 7 vil nok bli det operativsystemet som setter fart i overgangen til 64-bit prosessering for vanlige folk. Hva som derimot kanskje ikke er like glassklart hos alle er hva 64-bit egentlig vil si, og hva det betyr for operativsystemet ditt.
Les også: Windows 7 slippes 22. oktober
Bit og byte
For at alle skal henge med er det viktig å begynne med det grunnleggende, og da går vi likegodt rett ned og ser på hva en bit og en byte er. Vi har også en eldre artikkel om akkurat dette emnet, men skal gi deg en forkortet utgave her.
Bit er en forkortelse for binary digit, altså et "tall" som kan ha to verdier. Disse beskrives vanligvis som 0/1, av/på eller sant/usant (true/false). En bit har altså kun to tilstander, noe som kanskje ikke er så imponerende, men det er faktisk på dette nivået en datamaskin virker. Alene gjør en bit en dårlig datamaskin, først når du får flere bits samlet blir det litt fart på sakene.
Mens en bit kan ha to tilstander (1 og 0), vil nemlig to bits ha fire (00, 01, 10, 11), tre bits ha åtte (000, 001, 010, 011, 100, 110, 101, 111) og så videre. Slik går ting fort oppover. Åtte bit (en såkalt oktett) kalles tradisjonelt en byte og gir oss 28, altså 256 (0-255) kombinasjoner av nuller og enere. Det er derfor ingen tilfeldighet at IP-adresser ikke går høyere enn 255, eller at fart oppgitt i bit per sekund må deles på 8 for å få antall byte. (For eksempel er 10 megabit/s det samme som (10/8) 1,25 megabyte/s.)
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger