Paint.net 3.0

Photoshop er dyrt, Paint.net er gratis. Det dekker imidlertid de aller fleste behovene for middels avansert bildebehandling.

Publisert
Sist oppdatert

Paint.net er et program basert på åpen kildekode, som startet som et utviklingsprosjekt for en gruppe studenter ved Washington State University for noen år tilbake. Gruppen fikk faktisk økonomisk støtte fra blant andre Microsoft, fordi den opprinnelige ideen var å lage en mulig erstatter til velkjente Paint/Paintbrush, som har vært standardprogram i Windows siden 16-bits dagene, uten særlig utvikling på funksjonssiden.

Slik gikk det imidlertid ikke, men programmet lever i beste velgående og utvikles stadig. Nå fremstår det som et middels avansert og brukervennlig bildemanipulasjonsprogram, med støtte for blant annet lag (layers), fjerning av røde blitsøyne, justering av levels, anti-aliasing, samt filtre for å manipulere farger, skarphet osv i digitale bilder - i tillegg til alle de kjente tegnefunksjonene fra Paint.

Paint.net-utviklerne har fortsatt store ambisjoner, og har uttalt til blant annet Betanews at de på sikt har som mål å gjøre programmet til et slags "Photoshop for hvermansen" - med de viktigste funksjonene, men med stort fokus på brukervennlighet . Paint.net er allerede i ferd med å nå det målet, og i versjon 3.0 er du ikke lenger begrenset til å jobbe med ett fotografi om gangen, og det finnes nå en rekke plugins tilgjengelig som øker bruksområdene ytterligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer