Paint.net 3.0

Photoshop er dyrt, Paint.net er gratis. Det dekker imidlertid de aller fleste behovene for middels avansert bildebehandling.

Publisert
Sist oppdatert

Paint.net er et program basert på åpen kildekode, som startet som et utviklingsprosjekt for en gruppe studenter ved Washington State University for noen år tilbake. Gruppen fikk faktisk økonomisk støtte fra blant andre Microsoft, fordi den opprinnelige ideen var å lage en mulig erstatter til velkjente Paint/Paintbrush, som har vært standardprogram i Windows siden 16-bits dagene, uten særlig utvikling på funksjonssiden.

Slik gikk det imidlertid ikke, men programmet lever i beste velgående og utvikles stadig. Nå fremstår det som et middels avansert og brukervennlig bildemanipulasjonsprogram, med støtte for blant annet lag (layers), fjerning av røde blitsøyne, justering av levels, anti-aliasing, samt filtre for å manipulere farger, skarphet osv i digitale bilder - i tillegg til alle de kjente tegnefunksjonene fra Paint.

Paint.net 3.0


Paint.net-utviklerne har fortsatt store ambisjoner, og har uttalt til blant annet Betanews at de på sikt har som mål å gjøre programmet til et slags "Photoshop for hvermansen" - med de viktigste funksjonene, men med stort fokus på brukervennlighet . Paint.net er allerede i ferd med å nå det målet, og i versjon 3.0 er du ikke lenger begrenset til å jobbe med ett fotografi om gangen, og det finnes nå en rekke plugins tilgjengelig som øker bruksområdene ytterligere.

Programmet leser de fleste digitale bildeformatene, og har også fått sitt eget, med filetternavn .pdn. Dessverre kan du ikke åpne og redigere Photoshop-filer ennå (.psd). Det kommer imidlertid stadig nye programversjoner, og nye funksjoner som kan gjøre Paint Shop Pro og Photoshop overflødig for stadig flere brukere.

Vi har testet Paint.net over en periode, og har merket oss at det trengs fortsatt en del optimalisering i forhold til store bildefiler (kan ta lang tid å legge til effekter), og den automatiske levels-funksjonen er ikke alltid like stødig. For øvrig fungerer programmet meget bra.

Gratis

Paint.net koster ingenting, og krever Windows Vista eller Windows XP/2003, minst 500 MHz prosessor og 256 MB minne. I skrivende stund foreligger det i versjon 3.0, i engelsk og sju andre språkdrakter (ikke norsk, dessverre).

Du kan laste det ned fra denne siden. Der finner du også informasjon om .NET framework dersom du ikke har denne tilleggspakken installert allerede.

[Ugjyldig objekt (debatt)]
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer