Panasonic annonserer LX5, FZ100, FX700, FT10 og FZ45

...og vi har prøvekjørt et par av dem allerede.

Panasonic Lumix DMC-LX5 erstatter en av entusiastenes favoritter, LX3. Foto: Panasonic
Panasonic Lumix DMC-LX5 erstatter en av entusiastenes favoritter, LX3. Foto: Panasonic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Stockholm/DinSide) Panasonics sommerkolleksjon av kompaktkameraer har noe for en hver smak. Mest oppsiktsvekkende er videreføringen av LX-serien og FZ-serien, der de to nye kameraene, LX5 og FZ100 avløser henholdsvis to år gamle LX3 og ett år gamle FZ38.

DinSide overvar lanseringen i Stockholm tidligere denne måneden og fikk lov til å låne begge de nevnte kameraene over to halve dager.

Panasonic Lumix DMC-LX5

Starter vi med Panasonic Lumix DMC-LX5, er dette et kompaktkamera myntet på entusiasten og erstatter LX3, som fikk meget gode skussmål da DinSide testet kameraet. Mens LX3 hadde 2,5x optisk zoom, har LX5 fått litt mer i teleenden og tilbyr nå 3,8x zoom, med vidvinkel tilsvarende 24mm og lysstyrke på svært gode f/2,0-3,3. LX5 har naturligvis også fått Panasonics optiske bildestabilisering Power OIS, som ble lansert i fjor sommer og som skal være en mer effektiv enn Mega OIS som var å finne i LX3.

CCD-brikken er også utviklet fra LX3 og skal i følge Panasonic ha høyere dynamisk omfang, bedre følsomhet og bedre fargemetning. LX5 har også 3 tommer stor skjerm med oppløsning på 460.000 piksler. Videooptak kan gjøres i 720p, komprimert med AVCHD Lite.

LX5 støtter tilkobling av ekstrautstyr, som blits, UV-filter, optisk/elektronisk søker og vidvinkel-/telekonvertere. Foto: Panasonic
LX5 støtter tilkobling av ekstrautstyr, som blits, UV-filter, optisk/elektronisk søker og vidvinkel-/telekonvertere. Foto: Panasonic Vis merRaskere autofokus
Et annet punkt som er forbedret er fokushastigheten, som skal være opp til 40% raskere enn hos forgjengeren, noe vi også trakk for i vår test. Under prøvekjøringen av LX5 opplevde vi autofokusen som kjappere enn før, men vi må understreke at eksemplaret vi fikk låne var en preproduksjonsmodell og som kan avvike i forhold til den ferdige versjonen.

Kameraet er også godt å holde i takket være et forbedret grep, og på LX5 er det mulig å sette på en elektronisk eller optisk søker, som kan kjøpes som ekstrautstyr. Som før kan du endre bildeaspektet via en bryter på toppen av objektivet, og det finnes også et godt utvalg effekter du kan legge på bildene i kameraet. LX5 kan, i likhet med LX3, også ta bilder i RAW-format, og batterilevetiden er oppgitt til 400 bilder etter CIPA-standarden.

Når kameraet lanseres følger det også med programvare der du kan lage 360-graders panoramabilder i .mov-format, laste opp filmer direkte til YouTube etc.

Som nevnt fikk vi leke oss med et preproduksjonseksemplar der bildekvaliteten kan avvike i forhold til det ferdige produktet. Vi får derfor ikke lov til å publisere 100%-utsnitt av bilder tatt med kameraet, men i bildespesialen under kan du i hvert fall få gjøre deg et inntrykk av hvordan bildene fra Panasonic Lumic LX5 ser ut:


Panasonic Lumix DMC-FZ100

FZ-serien er Panasonics ultrazoomserie der produktnavnet i de siste årene har sluttet på 8 (FZ8, FZ18, FZ28 og FZ38), men der det nye kameraet har fått betegnelsen FZ100. Dette var også et kamera vi fikk prøve i Stockholm tidligere i sommer.

Panasonic annonserer LX5, FZ100, FX700, FT10 og FZ45


Med 24x optisk zoom over skulderen er du rustet for de fleste fotografiske situasjoner, og vidvinkelen tilsvarer 25mm i 35-mm format (lysstyrke f/2,8-5,2). FZ100 har også mulighet til å filme med full HD-oppløsning (1920x1080, 50 bilder pr sekund interlaced, AVCHD-format) og har en bildebrikke med 14Mp oppløsning.

Kjapp i svingene
Både oppstartstid og fokushastighet gav oss inntrykk av et svært raskt kamera, og kameraet kan også fyre av 11 bilder pr sekund i full oppløsning. Reduserer du oppløsningen til 3,5 megapiksler skuffer FZ100 unna 60 bilder i sekundet, og kameraet kan også ta stillbilder mens du filmer.

Panasonic annonserer LX5, FZ100, FX700, FT10 og FZ45


Skjermen (460.000 punkter) kan også flippes ut alle veier slik at det blir lett å ta skudd fra hofta eller med armene strake over hodet, noe vi i hvert fall setter pris på med denne typen kameraer. Den elektroniske søkeren imponerte oss ikke like mye, med liten størrelse og begrenset oppløsning (202.000 punkter).

FZ100 har ellers det meste av det vi forventer oss av et avansert ultrazoomkamera, med støtte for RAW-format, samt full manuell kontroll og bracketing.

Av tilleggsutstyr er det mulig å koble på mikrofon til videoopptak, blits og fjernkontroll, samt tele- og vidvinkelkonvertere for enda større brennviddeomfang. Batterilevetiden er oppgitt til 420 bilder etter CIPA-standarden.

Her er noen bilder vi tok med FZ100 under prøvekjøringen (bildekvaliteten på det ferdige produktet kan avvike):


Panasonic annonserer LX5, FZ100, FX700, FT10 og FZ45


Panasonic DMC-FX700

Også dette ser ut til å kunne bli en liten godbit, med 24mm vidvinkel og lysstyrke på f/2,2. FX700 har 5x optisk zoom og kan, i likhet med FZ100, ta opp HD-video i full oppløsning (1080i).

FX700 kan også ta 10 bilder i sekundet med full oppløsning (60 med 2,5 megapikslers oppløsning), og intelligent burst-funksjonen justerer automatisk takten på seriefoto ut fra hvor mye motivet beveger seg, noe som høres veldig smart ut i våre ører. En annen funksjon er handheld night shot som tar 10 bilder på rappen for deretter å sette dem sammen til ett bilde med mindre støy.

Skjermen er 3" med oppløsning på 230.000 punkter og batteriet holder ut 300 bilder etter CIPA-standarden.

Panasonic annonserer LX5, FZ100, FX700, FT10 og FZ45


Panasonic Lumix DMC-FZ45

Dette kameraet er lillebroren til FZ100, men har mye til felles med storebror. De største forskjellene er at skjermen har halvparten så mange punkter (men dertil større batterilevetid på 580 bilder vs 420), det filmer "bare" med 720p-oppløsning og kan ikke ta like kjappe seriebilder (1,8 pr sekund, maks 5 bilder i full oppløsning).

Ellers er det aller meste likt - objektivet og bildebrikke er den samme, og det aller meste av funksjoner og spesifikasjoner ser helt likt ut så vidt vi kan se fra pressemeldingen.

Panasonic Lumix FT10

Siste kamera ut i denne omgangen er FT10. Panasonics FT-serie er kameraserien som tåler en trøkk, der nevnte modell kan falle fra 1,5m, bade 3 meter under vann og leke seg i 10 kuldegrader uten å bli ødelagt.

Panasonic annonserer LX5, FZ100, FX700, FT10 og FZ45


Objektivet er (av naturlige årsaker) brettet inn i kamerahuset og har 4x optisk zoom med 35mm som beste vidvinkel.

FT10 kan ta opp video i 720p og har en 2,7" skjerm med 230.000 punkter.

Salgsstart og priser

Beklageligvis er ikke de norske prisene klare ennå, men salgsstart blir i september for alle kameraene, bortsett fra FZ100, som vil være i butikkhyllene allerede i august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer