Panasonic HDC-HS100

HD-opptak på kort eller harddisk? Her støttes begge deler!

Publisert
Sist oppdatert

I april testet vi to AVCHD-kameraer fra Canon og Panasonic, som begge brukte flashminne til lagring, både innebygd og på HCSD-kort. Flashminnekort har blitt svært billige, prisene er mer enn halvert i løpet av det siste året, selv for de mest avanserte variantene. Nå får du f.eks. et 32 GB SDHC-kort til 1450 kroner.

32 GB og AVCHD gir svært lang opptakstid, i beste kvalitet (17 mbps) får du 240 minutter/4 timer, i laveste kvalitet hele 720 minutter/12 timer.

Men vil du ha enda lengre opptakstid, eller bruke kameraet til å lagre flere opptak, så er harddisk tingen.

Panasonic HDC-HS100 er et fullformat HD-kamera (1920x1080i) med innebygd harddisk på 60 GB og støtter også opptak på HCSD. Da har du plass til 500 minutter i beste kvalitet på disk eller 1380 minutter/23 timer i laveste kvalitet.

Dette er sannsynligvis mer video enn hele slekta tok opp på sine analoge videokameraer i tidligere generasjoner.

Lite, nett og enkelt

Sammeligner vi med Panasonics HDC-SD9 uten harddisk som vi testet i april, så er ikke HS-100 mye større, og bare litt tyngre.

Som lommekamera fungerer det dermed like bra, og med iA - intelligent automatikk - aktivert (egen knapp) så er kameraet så enkelt at enhver kan filme med helt kurant resultat.

Men HS-100 har mer å by på:

Også for entusiasten

Noen er ikke fornøyd med å overlate alt til kameraet, men vil ta del i styringen selv. Vi snakker om entusiaster som gjerne filmer spesielle typer aktiviteter. Tar du opp konserter vil du gjerne bruke andre mikrofoner enn de innebygde. For de visuelt kreative er det mulighetene til manuell kontroll av zoom og fokus som betyr mye, og ikke minst hvor brukevennlige de manuelle kontrollmulighetene er.

Her har Panasonic gjort det helt riktig etter vår mening.

Panasonic HDC-HS100
Panasonic HDC-HS100


Foran på kameraet sitter Auto/Manual bryteren. Under denne siter en bryter som skifter mellom kontroll av fokus og zoom. Selve kontrollen gjøres med ringen rundt linsen, som er av metall og med et mønster som gir et svært godt grep.

Her kan du da fin-zoome og velge fokusområde kjapt og greit. Har du valgt å styre fokus kommer det opp en blå ramme i displayet med et forstørret område som hjelper til.

Dette er både enkelt å lære seg og å bruke, rett og slett en glimrende løsning.

En annen stor fordel er at HS-100 har søker i tillegg til display. Søkeren er ikke optisk, men et lite display, men funger utmerket. Dette er i mange situasjoner helt nødvendig for å se hva du holder på med. I sterkt sollys er det ikke mye å hente i en LCD-skjerm, for ikke å snakke om i motlys.

I bruk

Kameraet sitter fint i hånden, og stroppen med borrelås er enkel å regulere til forskjellige håndstørrelser.

Knappene for zoom, stillbilde og start/stopp sitter akkurat der fingrene på høyre hånd venter å finne dem.

Panasonic HDC-HS100


Venstre hånd må derimot ha litt hjelp, siden alle knapper sitter i brønnen der displayet felles inn. Det er ingen knapper rundt displayet, og heller ingen på venstre side av batteriet. Du må i blant bikke kameraet over eller føle deg fram når du skal bruke menysystemet.

Panasonic HDC-HS100


I manuell modus er det derimot ikke noe problem, bare litt plundrete når du skal manøvrere i det forøvrig helt utmerkede menysystemet.

Det er mange ferdige oppsett for forskjellige situasjoner, fra tropiske miljøer med intense blåfarger til nattbilder av fyrverkeri.

Kameraet starter normalt opp på 8 sekunder, det kan virke lenge i noen situasjoner. Derfor finnes det også en modus for rask oppstart, da er den klar på et par sekunder.

Bildekvalitet

Kameraet har fått tre CMOS bildebrikker, forløperne hadde CCD og dette er et klart fremskritt.

For de fleste brukere vil bildekvaliteten være utmerket, også for entusiastene. Bortsett fra i ekstreme situasjoner vil det være den som filmer som er flaskehalsen.

Bildet er sylskarpt, fargene er strålende og automatikken jobber pent med justering av eksponering og hvitbalanse. Stabilisatoren gjør ikke underverker, men er ikke noe dårligere enn på andre AVCHD-kameraer. HD-video krever rett og slett mer av den som filmer. Et stativ, gjerne en ett-bens variant, gjør det langt mer behagelig å se på resultatet.

Konklusjon

Panasonic HDC-HS100 er et glimrende AVCHD-kamera som dekker behovet og mere til både for de som bare skal peke og filme enklest mulig, og for de som vil ha manuell kontroll.

Betjeningen er for det meste glimrende, bildekvaliteten er storartet og lagringsmulighetene tilfredsstiller alle.

En liten detalj som er litt irriterende er at alle AVCHD-kameraene har HDMI ut på en minivariant av denne kontakten. En kabel mellom denne og flat-TVen eller receiveren din er imidlertid ekstrautstyr, mens overganger til analog S-video og komponent følger med!

Og en slik kabel er påkrevet hvis du skal se resultatet i full kvalitet. Alternativet er å overføre til PC og brenne BluRay-plate...

Prisen ligger i underkant av 9000 kroner og kameraet er tilgjengelig i butikkene.

Tekniske spesifikasjoner finner du her

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer