Panasonic lanserer GF-1

Nytt, lite Micro FourThirds-kamera.

Panasonic lanserer GF-1
Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding får vi i dag vite at Panasonic snart lanserer enda ett kamera basert på Micro FourThirds-standarden, som de selv står bak, sammen med Olympus.

Kort forklart er dette en teknologi som muliggjør systemkameraer (med utskiftbar optikk) i et langt mer kompakt format enn de tradisjonelle speilreflekskameraene.

Til nå har de to produsentene valgt ulike måter å implementere dette på. Panasonic har gått for en variant der kameraene ser ut som et miniatyrspeilrefleks (både G1 og GH1 har denne designen), mens Olympus med sin PEN E-P1 har valgt en design der kameraet ser ut som et forvokst kompaktkamera.

Nå blir det mer kamp i sistnevnte pulje - Panasonic Lumix DMC-GF1 blir nemlig også et kamera med design som minner om et forvokst kompaktkamera, men der objektivene altså kan byttes ut. Sensoren er like stor som før; 4:3-format og beskjæringsfaktor på 2.

Panasonic lanserer GF-1


Innebygd blits

I motsetning til Olympus PEN E-P1, har Panasonic-kameraet innebygd blits, og sensoroppløsningen er på 12 megapiksler. Kameraet kan ta 3 bilder pr sekund og har maksimal ISO-verdi på 3200.

Som forventet er det også mulig å filme i HD-oppløsning (720P) med AVCHD-kompresjon (såkalt AVCHD Lite ettersom det kun er 720P), og skjermen på baksiden er 3 tommer over diagonalen. Siden det ikke er oppgitt noe oppløsning på denne skjermen, antar vi at den er på 230.000 punkter som fortsatt er mest vanlig. I tillegg hevder Pansonic i pressemeldingen å ha markedets raskeste autofokus på dette kameraet, noe vi selvsagt har ambisjoner om å bekrefte eller avkrefte når v får det inn til test.

Forhåndstitt: Olympus PEN E-P1

Kameraet måler 119x71x36,3mm og veier 285 gram uten batteri, minnekort og optikk. Det er 2mm kortere enn PEN, 1mm høyere og 0,3mm slankere; altså to relativt identiske kameraer størrelsesmessig.

2 nye objektiver

  • Lumix G 20mm f/1,7 ASPH - Et lyssterkt pancake-objektiv med brennvidde på 20mm, som tilsvarer 40mm på 35mm-kameraer. Dog mangler objektivet optisk stabilisering.
  • Leica DG Macro-ELMARIT 45mm f/2,8 ASPH MEGA O.I.S. - Det ble mange store bokstaver, men dette objektivet er et makroobjektiv med "effektiv" brennvidde på 90mm som også har optisk bildestabilisering. Nærgrensen er på 15cm.

I tillegg er det mulig å få kameraet som kit-løsning med Panasonics 14-45mm f/3,5-5,6.

GF1 kommer i rødt og sort, blir å finne i butikkene i oktober og får følgende priser veiledende:
Kun kamerahus: 6499,-
Kamerahus med 14-45mm: 8499,-
Kamerahus med 20mm f/1,7: 9499,-

(Pris på det nye makroobjektivet er ikke oppgitt.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer