Panasonic Lumix DMC-FZ1

- Folk vil ha zoom, zoom og atter zoom, uttalte kamerautviklingssjefen I HP, Paul Baser, da vi intervjuet ham under Photokina-messen i fjor. Men det er ikke bare HP som har oppdaget dette behovet, for aller mest zoom får du dersom du velger DMC-FZ1 fra Panasonic.

Panasonic Lumix DMC-FZ1
Publisert

Panasonic samarbeider tett med Leica Camera AG, en av verdens mest anerkjente produsenter av både kameraer og optiske løsninger. Objektivet i Lumix DMC-FZ1 er det Leica som har utviklet, og det byr på hele 12x optisk zoom. Tidligere har vi testet kameraer fra Olympus og HP som har hatt 10x og 8x zoomobjektiv, men dette tar en foreløpig ledelse.

God lysstyrke - hele veien

Brennvidden omfatter et område som tilsvarer 35 - 420 mm på et 35 mm filmbasert kamera, og lysstyrken er på F/2,8 over hele zoomområdet. Det er oppsiktsvekkende! Med så kraftig zoom er derimot faren for uskarpe bilder stor, fordi man vanskelig klarer å holde kameraet stødig. Derfor har Panasonic utstyrt kameraet med en optisk stabilisator, Mega Optical Image Stabilizer. Denne skal også gjøre det enklere å ta bilder i svak belysning uten bruk av blitz.

Mange vil nok derimot reagere på den lave oppløsningen; kameraet er utstyrt med en 2 megapiksels bildebrikke, som gir bilder i en oppløsning på 1600 x 1200. Det holder til skarpe utskrifter i maks 13 x 18 cm, men ikke mer. Minnetypen er SD/MMC, og kortet som følger med er på 8 MB. Det er selvsagt alt for lite, så kjøp like godt med et større kort med det samme. Med et 128 MB-kort til noen få hundrelapper får du plass til mellom 150 og 200.

Kameraet kan også ta opp videoklipp i en oppløsning på 320 x 240 punkter, med lyd, men klarer bare 10 bilder pr sekund. Det gir ganske hakkete bevegelser. Formatet er for øvrig Apple Quicktime, som blant annet også benyttes på Nikons Coolpix-kameraer.

Batteriet er oppladbart, og av typen Li-ion. Det følger også med nettadapter.

Brukervennlighet i sentrum

Batteri og minnekort sitter bak samme luke.
Batteri og minnekort sitter bak samme luke. Vis mer

Panasonic Lumix DMC-FZ1 er et brukervennlig kamera. Utformingsmessig er det fornuftig, og det ligger brukbart i hånden. Huset er i grå plast, mens objektivet har detaljer i metall. Sistnevnte er naturlig nok dominerende, men ikke så stort som man skulle forvente.

På toppen sitter et funksjonshul som lar deg velge mellom forskjellige motivorienterte innstillinger, zoomen omkranser utløseren, og en knapp som aktiverer serieopptak (inntil 4 bilder i sekundet) ligger også her. Den runde knappen på baksiden med fire akser gir deg dessuten direkte tilgang til selvutløser, blits og eksponeringskompensasjon. Samme knapp brukes til å navigere i de oversiktlige og greie menyene. Her får du tilgang til flere innstillinger, for eksempel hvitbalanse, fargemetning og lysfølsomhet (ISO 50-400).

Blitsen er nedfelt, og en egen åpne-knapp sitter på baksiden. Den relativt gode avstanden mellom objektiv og blitslampe begrenser faren for røde øyne.

Du finner for øvrig to elektroniske søkere på baksiden; et "kikkhull" med LCD som erstatter optisk søker, og en større LCD på 1,5". Sistnevnte er liten, men har svært høy oppløsning, og du ser dermed med en gang om bildet blir klart eller ikke. Den klarer seg bra i solskinn, men blir det ordentlig skarpt lys kan du med fordel bruke "kikkhullet". Problemer oppstår først i mørke, Begge LCDene blir nærmest ubrukelige til kveldsfotografering - en stor svakhet på dette kameraet. Joda, du kan stille lysstyrken, men det gir stort sett kun et hvitere søkerbilde.

Autofokusen klarer seg derimot meget bra, selv i dårlig lys - så har du flaks og treffer motivet under disse forholdene, kan resultatet likevel bli bra.

Lynkjapt, også på utløseren

Hastighetsmessig er det lite å utsette på Lumix DMC-FZ1; det bruker ikke mer enn 2 sekunder på å bli klart til å ta bilder etter at du har skrudd det på. Det er eksepsjonelt raskt for et såpass avansert kamera! Hvis du samtidig har stilt inn kameret til å la autofokusen jobber kontinuerlig (tapper batteriet noe raskere), så reagerer kameraet som regel like kjapt på utløseren som et filmbasert kamera. Det er noe som mange savner når de konverterer til den digitale verdenen.

Inn- og utzooming skjer også kjapt og nøyaktig; zoomen er nemlig trinnløs. Det gir maksimal kontroll over resultatet.

Panasonic Lumix DMC-FZ1
Panasonic Lumix DMC-FZ1

Bildekvalitet

Vi tok mange fine bilder med Lumix DMC-FZ1. Fordi kameraet er så kjapt å bruke, blir det også gøyere å fotografere.

Skarphet og fargegjengivelse er upåklagelig. Blitsen har dessuten god spredning. Vi ble spesielt imponert over makroegenskapene; nærgrensen er på 3 cm ved full vidvinkel, og vi tok mange fine nærbilder.

12x zoom er formidabelt.
12x zoom er formidabelt. Vis mer

Den største innvendingen mange vil komme med er at kameraet har for lav oppløsning. Vi er i utgangspunktet enig i dette. Men faktum er at de færreste bruker bildene til annet enn skjermvisning og fremkallinger i 10 x 15 cm, og bryr seg mindre om å beskjære bildene. For disse brukerne er faktisk 2 megapiksler tilstrekkelig. Høyere oppløsning vil for denne gruppen ikke føre til annet enn større bildefiler og tregere overføring til on-line fotobutikker.

Her kan du se noen av bildene vi tok, og være med på å bedømme bildekvaliteten selv.

Enkel overføring

Lumix DMC-FZ1 kommuniserer med PC/Mac via USB, og kameraet dukker opp som en ekstern disk i Utforsker. Det finnes også en analog videoutgang også, for visning av bilder og videoklipp på TVen. for digital overføring, men en analog videoutgang finnes også.

Når du har overført bildene til datamaskinen, kan du etterbehandle/organisere dem ved hjelp av den medfølgende programpakken som innbefatter ArcSoft PhotoImpresion, PhotoBase, PhotoPrinter og PanoramaMaker.

Konklusjon

Kraftig zoom, rask reaksjon og fine bilder er hovedinntrykkene vi sitter igjen med etter å ha testet DMC-FZ1 i noen dager. Under de rette forholdene er sjansene stor for at du kommer til å kose deg stort med dette kameraet. Vi ser for oss at fugle- og naturfotografer er målgruppe nr 1.

Det som derimot er en ulempe, er at søkerbildene fort blir for mørke i dårlig belysning. Det er en langt større innvending enn at bildebrikken har få bildepunkter.

NYHET: Sammenligne Lumix DMC-FZ1 direkte mot andre kameraer

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer