Da Olympus og Kodak satte seg ned med tegneblokka for godt over fem år siden, ville de designe en ny standard for digitale speilreflekskameraer fra grunnen av. Resultatet ble FourThirds; den første heldigitale standarden.
Systemet har en litt mindre sensor enn APS-C-sensoren som sitter i de fleste kameraer i dette segmentet, og det har både fordeler og ulemper. Fordelen er at kamerahus og optikk kan lages mindre, men på minussiden introduserer en mindre brikke mer støy og har ikke like godt dynamisk omfang, i hvert fall i teorien. Spesielt det siste så vi eksempel på da vi duelltestet Olympus E-510 og Sony Alpha A350 i fjor høst.
Du kan lese mer om FourThirds hos Wikipedia.
Nå er denne teknologien videreutviklet. Da vi besøkte Photokina i høst, fikk vi se de første kameraene med Micro FourThirds; Olympus' og Panasonics nye system, der speilet er fjernet slik at fatningen kommer nærmere sensoren. Selve fatningen er også mindre, og kamerahus og optikk kan lages enda mindre enn før. Sensorstørrelsen er imidertid den samme.
Panasonic først ute
Dagens testprodukt, Panasonic Lumix DMC-G1, er det første kameraet på markedet der Micro FourThirds-systemet er implementert. Det er påfallende mindre enn de typiske "folke-speilrefleksene" vi testet før jul, og også en halv centimeter kortere enn Olympus E-420 både i bredden, høyden og dybden. Kamerahuset veier bare 360 gram, som også er 80 gram lettere enn den minste bukkene bruse fra Olympus.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger