Panasonic Lumix DMC-TZ10 vs Sony Cyber-shot DSC-HX5

Perfekt kompromiss til ferieturen?

Panasonic Lumix DMC-TZ10 vs Sony Cyber-shot DSC-HX5
Publisert
Sist oppdatert

Kompaktkameraer kommer i mange former og farger - de minste har ofte begrenset optisk zoom og passer godt i innerlomma (typ Ixus), mens ultrazoomkameraene ofte har vanvittig brennviddeomfang, men er på størrelse med speilrefleks (for eksempel Fujifilm HS10).

Dagens to testmodeller, Panasonic TZ10 og Sony HX5, plasserer seg litt midt i mellom - de er ikke like nette som de aller minste kompaktkameraene, men går fortsatt i innerlomma.

Fordelen er at de er ganske godt utrustet med tanke på spesifikasjoner, og begge disse kameraene har 25mm vidvinkel og henholdsvis 10x (Sony) og 12x (Panasonic) optisk zoom. I tillegg, en liten rosin i pølsa - begge kameraene har GPS, som gjør at bildene du tar også blir merket med koordinater slik at du kan se dem på et kart. De kan naturligvis også filme med HD-oppløsning, men Sony er ikke snauere enn at de tilbyr full HD (1080i, 50 bilder pr sekund).

Med andre ord er de egnet til de aller fleste fotografiske situasjoner, og for deg som vil spare litt på størrelsen og ikke vil drasse med deg et speilrefleks eller stort ultrazoomkamera på tur, kan dette være det perfekte kompromiss.

Spesifikasjoner

Sammenligner vi spesifikasjonene på de to kameraene, får vi følgende tabell:

Panasonic TZ10 vs Sony HX5
 Panasonic TZ10Sony HX5
Vidvinkel (35mm-ekvivalent)25mm25mm
Optisk zoom12x10x
Oppløsning12,1Mp10,2Mp
SensortypeCCDCMOS
Maks ISO16003200
BildestabiliseringOptiskOptisk
Makro3cm5cm
Lysstyrkef/3,3-4,9f/3,5-5,5
Blender/lukker-prioritetJaNei
Bilder pr sekund2,32/5/10 (maks 10)
Videoopptak720p1080i
Skjermstørrelse3"3"
-oppløsning460.000 punkter230.000 punkter
Vekt218g200g
Størrelse103 x 60 x 33 mm102 x 58 x 29 mm
GPSJaJa, med kompass
Batterilevetid (CIPA)300310


Som du ser har Panasonic-kameraet jevnt over litt hvassere spesifikasjoner, med lengre tele, mer lyssterkt objektiv, muligheter for blender- og lukkerprioritet, skarpere skjerm og høyere bildeoppløsning. Dog kan Sony-kameraet filme i full HD (1920x1080, 60 bilder pr sekund), ta inntil 10 bilder på ett sekund og kan også brukes med høyere følsomhet (ISO 3200).

Konstruksjon

Panasonic Lumix DMC-TZ10 - TZ10 er veldig lik lillebror TZ8, men har fått en GPS-enhet på toppen som hever kamerahuset et par millimeter på toppen der GPS-mottakeren sitter. Funksjonshjulet på toppen lar deg bytte mellom 10 ulike innstillinger, og av og på-bryteren er en skyvebryter.

Panasonic Lumix DMC-TZ10 vs Sony Cyber-shot DSC-HX5


På baksiden finnes det enda en skyvebryter for opptak/avspilling, og det gjør at du ikke kan trykke utløseren halvveis ned mens du blar i bilder dersom du vil ta bilder; i våre øyne en liten svakhet som vi fortsatt savner på Panasonics lommekameraer. I forhold til lillebror TZ8 har også TZ10 fått en dedikert videoknapp slik at du kan starte videoopptak når du vil, og pilstatene er separerte fra hverandre med snarveier til funksjoner.

I tillegg finnes den sedvanlige q.menu-knappen som gir deg tilgang til de fleste opptaksinnstillinger, display-knapp som bytter mellom ulik informasjonsvisning på skjermen (inkl 3x3-grid) og en exposure-knapp, som gir deg muligheten til å stille blender og lukkertid i respektive modi.

Panasonic Lumix DMC-TZ10 vs Sony Cyber-shot DSC-HX5


Vi må også strekke frem skjermen på TZ10, som med 460.000 punkter fremstår som meget skarp i forhold til Sony-kameraet (dobbelt så mange punkter). Fordelen er at det blant annet er lettere å se om fokuseringen ble riktig etter å ha tatt et bilde.

Av utganger har TZ10 mini-HDMI, samt en proprietær utgang for tilkobling til USB og komposittsignal til TV (kabler til de to siste følger med).

Sony Cyber-shot DSC-HX5 - Kamerahuset er hakket mer kompakt enn Panasonic-kameraet, og GPS-mottakeren er også skjult i kamerahuset slik at den ikke synes på utsiden av kameraet. På toppen av kameraet ligger funksjonshjulet helt til høyre (en plassering vi liker, siden det gjør det litt mer tilgjengelig), og også seriefotoknappen er plassert på toppen av kameraet.

Panasonic Lumix DMC-TZ10 vs Sony Cyber-shot DSC-HX5


På baksiden har Sony-kameraet også en dedikert videoknapp, samt en avspillingsknapp der du, i motsetning til på TZ10, kan avbryte visningen ved å trykke på utløserknappen. Piltastene er ganske små på Sony-kameraet og er i tillegg koblet sammen i en ring. De fungerer også som hurtigtaster til blits, selvutløser, smilefunksjon (som automatisk tar bilde når motivet smiler) og informasjonsvisning. Vi savner en hurtigere tilgang til eksponeringskompensasjon enn å gå veien om menyen.

Sony HX5 har ikke noen utganger utover én proprietær kontakt der du kan koble til USB- og kompisittkabler (følger med), og også en overgang til HDMI (følger med) slik at du kan koble på en HDMI-kabel for direkte visning på TV (følger ikke med). Med andre ord er du nødt til å ha med deg en liten plugg for å koble kameraet direkte til en TV.

Panasonic Lumix DMC-TZ10 vs Sony Cyber-shot DSC-HX5


Det skal sies at ingen av kameraet har stativfestet plassert midt under objektivet. HX5 har sitt plassert helt utpå siden, mens TZ10 har festet nærme (men ikke nøyaktig på) midten av kamerahuset.

Grepet varierer ikke stort - begge kameraer har ganske små grep, men er helt greie å holde i. HX5 har imidlertid et lite søkk på baksiden av kameraet (til høyre tommel) som gjør at vi foretrekker det marginelt fremfor Panasonic-kameraet med tanke på komfort.

Brukervennlighet

Panasonic Lumix DMC-TZ10 - En av grunnene til at Panasonic selger mange lommekameraer er at kameraene er meget brukervennlige, noe som også gjelder for TZ10.

Menyene er lettleste og logisk oppbygd, og Q.menu-knappen er kjekk for raskt å endre innstillinger knyttet til bildet som skal tas. I tillegg vises det tydelig nederst på skjermen hvilke knapper som gjør hva til en hver tid.

Stort sett får vi også fornuftige feilmeldinger, som for eksempel "Cannot use flash in burst mode" dersom du prøver å aktivere blits når du har aktivert seriefotografi.

Panasonic Lumix DMC-TZ10 vs Sony Cyber-shot DSC-HX5


Sony Cyber-shot DMC-HX5 - Kameraet fra Sony er slett ikke verst i bruk det heller, og Sony har vært gode på å plassere mye hjelpetekst ulike steder i kameraprogravaren. Vi opplever dog menyene som litt halvtrege, der det tar noen millisekunder fra du trykker til det skjer noe, og det samme gjelder når du endrer valg via funksjonshjulet på toppen, der forsinkelsen er på noen sekunder (kan gjøres raskere ved å ta en kjapp fokus, men dog ...).

Menyknappen fungerer i bunn og grunn på samme måte som Q.menu-knappen på Panasonic-kameraet, men der hovedmenyen er det siste valget, og der er den litt mindre tilgjengelig. HX5 har også gode tilbakemeldinger når du gjør noe du ikke har "lov" til, og måten Sony har laget menyene på, med mye bruk av ikoner, gjør at det ikke er så farlig brukervennlighetsmessig at oppløsningen på skjermen er halvparten.

Panasonic Lumix DMC-TZ10 vs Sony Cyber-shot DSC-HX5


Med andre ord er det ingen store forskjeller i forhold til brukervennlighet, men vi holder en liten knapp på Panasonic som responderer raskere, og der det på mange punkter går kjappere å endre på innstillinger.

Funksjoner

I dette avsnittet lister vi opp visse funksjoner ved kameraene som vi anser som "det lille ekstra" og hva vi synes om dem:

Panasonic Lumix DMC-TZ1

 • Blender- og lukkerprioritet - Du kan justere lukkertiden fra 8 sekunder til 1/2000s, og blenderåpningen kan justeres; dog ikke til mindre enn f/6,3.
 • GPS - Den innebygde GPS-en tagger bildene med koordinater når du tar dem. I tillegg har kameraet en database med 500.000 byer, severdigheter etc. slik at du også kan se beskrivende tekst av motivet dersom du f.eks. tar bilde av Eiffeltårnet. Et problem er at kameraet bruker lang tid på å oppdatere sted, og derfor har både bilder tatt i Danmark og på Hamar blitt tagget med Rygge.
 • Bildeeffekter - Innebygget støtte for å gjøre personer slankere/tykkere, ta sort/hvitt-bilder med overdrevet støy, påføring av vignettering og blasse farger etc. Litt morsomt, men ikke like elegant som på Olympus PEN-kameraene. Kan uansett gjøres i Photoshop e.l. i etterkant.
 • Intelligent ISO - Justerer ISO-verdi i forhold til bevegelser i bildet slik at du får fryst bildet godt hvis det er et actionbilde. Man kan også angi hvor høy ISO kameraet maksimalt får lov til å bruke.
 • Flere aspekter - Velg blant 4:3, 16:9 eller 3:2.
 • Gjenkjenning av personer - Lar deg definere inntil 3 personer i kameraet slik at disse identifiseres når du tar bilder med ansiktsgjenkjenning. Fungerer fortsatt ikke smertefritt, dog ...
 • Forhåndsfokusering - Gjør at fokuseringen går raskere, men bruker mer batteri.
 • Lysbildeserie basert på sted og bildetype - Igjen litt problematisk siden noen bilder merkes med feil sted.
 • Mulig å rotere bilder i kameraet for å rette opp skjeve horisonter. I tillegg kan du beskjære, endre aspekt etc.
 • Mulig å kopiere fra internminne (15MB) til minnekort.

Sony Cyber-shot DSC-HX5

 • 10 bilder på ett sekund - Veldig kjekt når man skal ta bilder av poden som hopper på ski e.l. Kameraet grupperer også bilder tatt i serie slik at du aktivt må trykke deg inn på bildeserien for å bla i den - det synes vi er veldig elegant løst.
 • Smilefunksjon - tar automatisk bilde når motivet smiler. Du kan selv justere terskelen for når kameraet mener at et smil er et smil.
 • GPS og kompass - Tagger bildet med hvor det er tatt, men også hvilken retning du pekte da du tok bildet.
 • Panoramafunksjon - Denne fungerer helt glimrende. Siden kameraet har kompass, kan det oppdage hvilken retning du peker - dermed kan du trykke én gang før du roterer kameraet opp til 270 grader, hvorpå kameraet syr sammen bildene det tar underveis til ett panoramabilde (se under).
 • Filming i 1080i - De fleste lommekameraer har nå 720p, men Sony kliner til og tillater oppløsning helt opp til 1920x1080. Det gjør faktisk at du også kan bruke stillbilder fra filmen til 10x15-bilder, men Sony har ingen funksjon for å dra ut et enkeltbilde fra en video, noe som blant annet vil bli mulig i deres kommende NEX3/NEX5-kameraer.
 • Bracketing - Kan ta 3 bilder med opp til ±1EV forskjell, samt hvitbalansebracketing
 • Lag mapper til bildene - Du kan selv opprette nye mapper (men ikke navngi dem) slik at du f.eks. kan gruppere bildene på minnekortet på forskjellige turer.
 • Mulig å kopiere fra internminne (45MB) til minnekort.

Eksempel på panoramabilde tatt med den automatiske panoramafunksjonen i Sony HX5.
Eksempel på panoramabilde tatt med den automatiske panoramafunksjonen i Sony HX5. Vis mer


Med andre ord - har du behov for å sette lukkertiden manuelt, er det kun Panasonic-kameraet som tilbyr dette, men video i full HD, en super panoramafunksjon, bracketing og muligheten for svært kjapp seriefoto gjør at vi holder en knapp på Sony funksjonsmessig.

GPS

Som nevnt har begge disse kameraene GPS, som merker bildene med GPS-koordinatene i forhold til hvor du stod da du tok dem. Her vil vi påpeke at Panasonic TZ10 bruker vesentlig lenger tid på å finne satelittene enn Sony HX5, og derfor var ofte det første dusinet med bilder merket med de forrige koordinatene på Panasonic-kameraet, mens det ofte bare gjaldt et par bilder hos Sony. Det til tross for at det går an å la GPS være aktivert selv om kameraet er slått av.

Ytelse

Vi gjorde våre sedvanlige ytelsestester, og starter vi med autofokusen, opplever vi TZ10 som meget raskt og HX5 et hakk bak. HX5 hadde også litt mer trøbbel med å finne riktig fokus i vanskelige lysforhold og på full tele.

Oppstartstiden (fra man skrur på kameraet til kameraet kan begynne å ta bilder) målte vi til 1,9s (første bilde = 2,5s) på Sony-kameraet og 1,7s hos Panasonic (første bilde på 2,1s).

Utløserforsinkelsen er knapt målbar (og vanskelig å måle) uten blits, men det virker som om forsinkelsen er tilnærmet lik null på TZ10, mens Sony-kameraet kun ligger på et par-tre hundredeler. Det er uansett mer enn godkjent. Med blits målte vi Panasonic TZ10 til å ha en forsinkelse på ca 29 hundredeler og 25 hundredeler for Sony HX5. Det er på det jevne for denne typen kameraer.

Som nevnt lenger opp i artikkelen er batterilevetiden 310 bilder på Sony HX5 og 300 bilder på Panasonic TZ10. Det helt OK tall for begge to.

Med tanke på seriefoto, klarer HX5 hele 10 bilder på ett sekund i høyeste hastighet, men bruker da 10 sekunder på å lagre alle bildene. Alternativt kan hastigheten skrus ned til 5 eller 2 bilder pr sekund, men fortsatt er det kun plass til 10 bilder i bufferet før de lagres til minnekortet (det finnes altså ingen kontinuerlig seriefotofunksjon, og det lagres ikke til minnekortet underveis).

TZ10 klarer 3 bilder på halvannet sekund, men venter deretter et par sekunder før du kan ta tre nye. Vi klarte akkurat å få presset 3 slike runder inn på 10 sekunder; altså 9 bilder på 10 sekunder. Det lar vi oss ikke imponere av.

Bildekvalitet

På dette punktet, som tross alt er det viktigste, er det Panasonic som trekker det lengste strået. Bildene fra HX5 er mindre detaljerte (både på lav og høy ISO), Sony-kameraet har en større tendens til å overeksponere og produserer mer gulstikk i innendørssituasjoner enn TZ10. Dog er hvitbalanseringen ofte bedre utendørs på Sony-kameraet (der Panasonic har en tendens til å introdusere et gulstikk) og objektivet fortegner mindre på vidvinkel.

Ser vi først på støynivået på høye ISO-verdier, avsløres forskjellene godt på ISO 400 og 800, der Panasonic riktignok har mer synlig støy (og høyere forhåndsinnstilt oppskarping i kameraet), men der detaljene bevares bedre (se f.eks. på skriften på sprayboksen):

Panasonic Lumix DMC-TZ10 vs Sony Cyber-shot DSC-HX5


Panasonic Lumix DMC-TZ10 vs Sony Cyber-shot DSC-HX5


Eksempler på hvitbalansering inne og ute (Panasonic til venstre, Sony til høyre):

Panasonic Lumix DMC-TZ10 vs Sony Cyber-shot DSC-HX5


Eksponeringsmessig gjør begge kameraene det ganske godt - som nevnt brenner Sony-kameraet ofte ut lystonene i kontrastsituasjoner, men det er det svært mange kameraer som gjør, og begge kameraer scorer for øvrig godt med tanke på kromatisk feilbrytning.

Under kan du se bilder tatt med kameraene:

Bilder tatt med Panasonic Lumix DMC-TZ1:

Bilder tatt med Sony Cyber-shot DSC-HX5:

Videokvalitet

Her er det klasseforskjell - Sony HX5 leverer svært god bildekvalitet til et kompaktkamera å være og i tillegg er bildestabilisatoren (spesialtilpasset for video) svært god. På Panasonickameraet synes kompresjonen bedre og detaljnivået er mindre (oppløsningen er også lavere, selvsagt), og bildet er ikke like stabilt som på Sony-kameraet.

Siden bildene fra Sony er interlaced ser imidertid ikke filmene så pene ut på datamaskinen før du får transkodet dem, men koblet til en HDTV er kvaliteten veldig bra.

Panasonic Lumix DMC-TZ10 vs Sony Cyber-shot DSC-HX5


Konklusjon

Duelltesten av Panasonic Lumix TZ10 og Sony Cyber-shot gir ikke noe entydig svar på hvilket av kameraene som er best. De har begge sine styrker og svakheter, og avhengig av hva som er viktig for deg, er det bare du som kan avgjøre hvilket av disse to som eventuelt passer for deg.

Begge er dog gode kameraer og får hver sin femmer på terningen, samt et anbefalt produkt-stempel med på kjøpet.

Kort oppsummert:

Panasonic Lumix DMC-TZ10, fordeler

 • Totalt sett bedre bildekvalitet - flere detaljer, skarpere, bedre hvitbalansering innendørs, automatikken eksponerer jevnt over bedre
 • Hurtigere autofokus
 • Muligheten for blender- og lukkerprioritet
 • Større zoomområde og mer lyssterkt objektiv
 • Skarpere LCD-skjerm
 • Innebygde bildefunksjoner

Panasonic Lumix DMC-TZ10, ulemper

 • Bare mulig å tra tre bilder i serie, med hastighet på 2 bilder i sekundet
 • GPS bruker lang tid på å posisjonere seg
 • Bare kurant videokvalitet


Sony Cyber-shot DSC-HX5, fordeler

 • Svært god videokvalitet i full HD-oppløsning
 • Super panoramafunksjon
 • GPS posisjonerer seg raskere, kompass lagrer retningen bildet ble tatt i
 • Kamerahuset er bittelitt mindre
 • Kan ta 10 bilder på ett sekund

Sony Cyber-shot DSC-HX5, ulemper

 • Ikke like god på bildekvalitet - lavere detaljnivå, støyreduksjon visker ut ytterligere detaljer
 • Lukkertid kan ikke settes manuelt


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer