- Pappa, jeg savner XP!

Min sønn på ti slår oppgitt ut med armene. Denne gangen var det skrivebordsbakgrunnen i Vista som skulle byttes ut.

Publisert
Sist oppdatert

Knapt noe tema i den teknologiske sfæren har blitt gulpet opp og drøvtygd mer enn Windows Vista. Jeg har tidligere sagt det meste om hva jeg mener om den debatten i denne kommentaren, der jeg blant annet konkluderte med at Windows Vista er et mer fremtidsrettet operativsystem enn XP. Basta bom.

Jeg hadde derfor egentlig bestemt meg for ikke å skrive flere Vista-kommentarer. Man kommer som kjent til et punkt der det ikke hjelper å helle mer bensin på bålet, glørne er for svake og da ender det som regel med at det hele forblir dødt og vått. Men så kom altså min sønn med et nytt hjertesukk som fikk meg til å tenke.

For snart kommer Windows 7.

Jeg bygde ny PC til tiåringen for en tid tilbake, og installerte Vista på den, sammen med favorittprogrammene hans som blant annet inkluderer Picasa, Trackmania, Google Chrome, Football Manager og OpenOffice. Deretter laget jeg snarveier på skrivebordet, og regnet med at de myke overgangene, gjennomsiktigheten i Aero og sidepanelet skulle bli godt mottatt.

Bjørn Eirik Loftås er DinSides dataredaktør og har brukt Windows siden 1992.
Bjørn Eirik Loftås er DinSides dataredaktør og har brukt Windows siden 1992. Vis mer


Og det ble de forsåvidt, men det tok ikke lang tid før hjertesukkene kom som perler på en snor. Først var det Windows Utforsker, med mappene som ikke lenger ble vist som standard i venstrevinduet, det snodige adressefeltet og stadige advarsler om at museklikk kunne være utrygge.

Så var det den trange startmenyen og listen med programmer som ikke lot seg sortere.

Siden oppstod et problem av teknisk karakter, PCen ville ikke starte igjen etter å ha ligget i dvalemodus (muligens Nvidia sin skyld), og nå altså: vanskeligere å skifte bakgrunnsbilde enn før.

Vi mennesker er vanedyr. Endringer kan være stressende og ta tid å venne seg til, men så lenge de representerer en forbedring vil man på ett eller annet tidspunkt innse at man ikke kunne klart seg uten.

Etter snart to år med Vista konkluderer jeg med at noen av endringene som ble introdusert med Vista ikke hører inn i den kategorien.

Eksempelvis forandringene i Windows Utforsker. Og Brukerkontokontroll med sine evinnelige spørsmål om tillatelse som brukeren bare trykker OK på uten å lese.

Jobben min innebærer at jeg stadig må kaste meg ut i ukjent og ulendt teknologisk terreng. Jeg har brukt Vista siden starten, og lærte etter hvert noen knep for at operativsystemet skulle jobbe med meg, ikke mot meg. Jeg ser ikke lenger noen gode grunner for å gå tilbake til XP. Det tok imidlertid lengre tid å bli dus med Vista enn tidligere versjoner av Windows, og det gjelder tydeligvis mange flere.

Inkludert min 10 år gamle sønn, som hva forskertrang angår har passert sin far på mange områder allerede. Det handler med andre ord ikke nødvendigvis om teknologivegring.

Glem stabilitet. Glem kompatibilitet. Det er ikke der problemene ligger lenger for Windows Vista. Det er når man får en følelse av at ting er blitt vanskeligere at man kan ende opp med å lengte tilbake til en verden som ikke nødvendigvis var så mye bedre, men som var velkjent og trygg.

Dette gjelder for så vidt for de fleste aspekter i livet.

Microsoft prøver i disse dager febrilsk å overbevise potensielle kunder om hvor fantastisk operativsystemet er. Dette skjer blant annet gjennom massive reklamekampanjer, som involverer kjente skuespillere og herr Microsoft sjøl; gode, gamle Bill Gates.

Men at ikke alt har gått på skinner for Vista er den fremskutte lanseringen av etterfølgeren, Windows 7, et tydelig bevis på. Den vil sannsynligvis komme allerede neste sommer.

I mellomtiden opplever hovedkonkurrenten Apple kraftig vekst. I løpet av kort tid har det blitt nesten like vanlig å se Mac'er på kundemøtene og i klasserommene som Windows-maskiner. Argumentene for Mac er mange, ikke alle er like sanne eller gode, men ett står skinnende tilbake: Det meste er enkelt og intuitivt, spesielt for dem som ikke liker å knote, men som bare vil ha jobben gjort. Denne gruppen vil som du sikkert skjønner alltid være i flertall.

De første skjermbildene av Windows 7 avslører lite nytt. I det videre arbeidet med Vista-etterfølgeren er Microsoft i større grad nødt til å tenke langt mer i samme baner som Apple, og aller helst enda litt lenger.

Hvis ikke vil markedsandelene neppe være i nærheten av dagens 90,6 prosent når vi beveger oss over i neste desennium.

Les også: Virusfaren er oppblåst

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer