Paragon Partiton Manager 2014 Free

Gratisprogram for partisjonering, som også kan lese Mac-disker i Windows.

PENT: Med sitt flise-aktige grensesnitt passer programmet godt inn i Windows 8 sin berøringsverden. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PENT: Med sitt flise-aktige grensesnitt passer programmet godt inn i Windows 8 sin berøringsverden. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du har en stor harddisk eller ønsker å holde operativsystem og programmer adskilt fra brukerfiler, kan det være en god idé å partisjonere harddisken i flere deler. Hver partisjon vil da få sin egen stasjonsbokstav i Utforsker, for eksempel "C:" og "D:".

Windows har innebygd støtte for slik partisjonering, men den er begrenset. Skal du for eksempel endre partisjonsstørrelser og konvertere mellom forskjellige filsystemer, trenger du et tredjepartsprogram.

Les også: Slik partisjonerer du harddisken i Windows 7

Det finnes flere gode, gratis partisjoneringsprogrammer, og en av våre favoritter er Paragon Partition Manager Free. Dette er egentlig en del av en større pakke kalt Hard Disk Manager, som inneholder diskklone-program og flere harddisk/SSD-relaterte funksjoner. Denne pakken koster imidlertid penger.

Og nylig kom Partition Manager Free i ny 2014-versjon.

Programmet kan kjøres i veiviserbasert "Express mode", eller i fullfunksjon-modus, som gir avanserte brukere full kontroll.
Programmet kan kjøres i veiviserbasert "Express mode", eller i fullfunksjon-modus, som gir avanserte brukere full kontroll. Vis mer


Lese, konvertere og formatere Mac-disker

Noe av det spesielt interessante nå, er støtte for filsystemet HFS. Det brukes av Apple på deres Mac-maskiner, og takket være denne funksjonaliteten kan du relativt enkelt få tilgang til innhold på harddisker og SSD-er som er formatert på en Mac.

Partition Manager 2014 kan nemlig konvertere fra HFS til NTFS og FAT32, som kan leses på PC-er med Windows. Programmet lar deg også formatere partisjoner med HFS-filsystemet.

I tillegg kan du gjøre andre, vanlige partisjoneringsoppgaver, for eksempel slette, opprette, justere størrelsen, bestemme hvilken partisjon som skal være oppstartbar, og diagnostisere disker for å avsløre eventuelle feil og slitasjer.

Les også: Slik redder du data etter virusangrep

Advarsel

Å jobbe med partisjoner på dette nivået krever en viss kompetanse, og innebærer alltid en liten risiko for at ting kan gå galt, med tilhørende datatap. Det anbefales derfor alltid å ta sikkerhetskopi av eventuelle verdifulle data du har på disken før du bruker slike programmer.

Du finner mer informasjon og kan laste ned Partition Manager 2014 Free fra paragon-software.com. Programmet fungerer i Windows XP og nyere.

Tema: Gratisprogrammer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer