Partisjonering og formatering

Endelig har du fått satt inn din nye harddisk. Den er skrudd fast og koblet til. Hva gjør du nå? Hvordan oppretter du stasjonene D: E: og F:? Skal du bruke FAT16 eller FAT32? Vi gir deg en enkel innføring i det kryptiske FDISK-programmet.

Publisert

Når du skal ta i bruk en ny disk, er det flere ting du må bestemme deg for. Skal disken være den eneste i PCen slik at du bytter ut den gamle, eller skal den nye disken komme i tillegg til den gamle?

Hva er en partisjon?

Du må uansett bestemme deg for hvordan du skal dele opp den nye disken. Skal den benytte en stor eller mange små partisjoner? Men først litt om hva en partisjon egentlig er?

En partisjon er en logisk stasjon som har sin egen stasjonsbokstav. Alle stasjoner som C: D: eller E: er en partisjon. En partisjon kan fylle hele den fysiske disken eller bare en bit av den. Det finnes flere partisjonstyper i tillegg til flere forskjellige filsystemer.

Vi vil i denne artikkelen konsentrere oss om primære, utvidede og logiske partisjoner med filsystemene FAT16 og FAT32. Vi forutsetter Windows 95 eller Windows 98, men beskrivelsen passer også godt på DOS og Windows 3.x.

En primær partisjon kan enten fylle hele disken eller bare en andel. Den ligger for seg selv, kan gjøres aktiv og dermed oppstartbar (eng. bootable) En utvidet partisjon er ikke en stasjon alene, men må deles opp i en eller flere logiske partisjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer