Kommentar:

Passord hører ikke hjemme i 2018

KOMMENTAR: Problemene oppstår så snart du involverer hjernen din i datasikkerhetsarbeidet.

VIL HAVNE PÅ AVVEIE: Det er større fare for at passordet ditt før eller siden havner på avveie, enn at det ikke gjør det. Det er som musikk i ørene til alle som lever av å svindle andre på nett. Foto: NTB/Scanpix
VIL HAVNE PÅ AVVEIE: Det er større fare for at passordet ditt før eller siden havner på avveie, enn at det ikke gjør det. Det er som musikk i ørene til alle som lever av å svindle andre på nett. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før helgen kunne du på Dinside lese om Tor Henning Ueland, som mottok en e-post med trussel om å betale 1.200 dollar til en anonym mottaker via Bitcoin.

Bakmennene hevdet å ha filmet Ueland med webkameraet på PC-en hans, mens han surfet på porno, og truet med å sende opptaket til alle i kontaktlisten hvis ikke han betalte.

Dette kan selvfølgelig få det til å gå kaldt nedover ryggen til mange, spesielt når svindlerne publiserer passordet ditt i klartekst som «bevis» på at de ikke bare tuller.

Nå var heldigvis Tor Henning en IT-mann med bred erfaring fra datasikkerhetsarbeid, så han skjønte fort at dette var et forsøk på svindel uten rot i virkeligheten. Passordet var gammelt og stammet fra en større lekkasje, men er du blant dem som aldri bytter passord og bruker samme passord overalt, blir du fort et lett bytte for svindlerne.

Og ja: Det kunne vært du som mottok e-posten. For har du vært på nett noen år, er faren overhengende for at noen av dine passord også befinner seg i en av de mange databasene på internett som inneholder slike. De er gjerne åpne og søkbare for alle og enhver, og inneholder ikke bare millioner - men ofte milliarder av brukernavn og passord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer