Passordene du bør styre unna

Her er de mest populære.

Å velge populære passord kan være en stor tabbe. Foto: Zach Klein (Creative Commons,
Å velge populære passord kan være en stor tabbe. Foto: Zach Klein (Creative Commons, Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi lagrer mer og mer informasjon på nettet - det være alt man deler via Facebook, eposten man har lagret på nett, dokumenter - ja, til og med listen over hva man har søkt på kan lagres hos Google.

Å velge gode passord er derfor viktigere enn noen gang, og for de fleste vil det nå være nesten like smertefullt å oppleve innbrudd på epostkontoen sin som det er å miste lommeboka.

Allikevel er det oppsiktsvekkende mange som velger enkle passord, og kanskje like ille: passordene de bruker går igjen på de fleste nettjenester de er registrerte på. Nettstedet whatsmypass har laget en oversikt over de 500 mest brukte passordene og hevder at så mye som 1 av 9 nettbrukere bruker minst ett av disse passordene.

De mest brukte passordene

På førsteplass troner passordet 123456, etterfulgt av klassikeren password. Deretter kommer 12345678, 1234 og pussy (boys will be boys).

Listen inneholder stort sett tallkombinasjoner, passord der bokstavene står ved siden av hverandre på tastaturet (qwerty osv), favoritter (mustang, baseball, batman, starwars) og egennavn. De 20 topplasseringene brukes av så mye som 5% av nettbrukere.

Se hele listen her: http://www.whatsmypass.com/?p=415

Hvorfor bør du velge gode passord?

Det tar en hacker få sekunder å finne passordet ditt hvis du har valgt et enkelt passord. Bare ved å bruke den nevnte listen, kan de hacke 1 av 9 brukerkontoi på nettet, og utvider de søkematerialet til hele ordboka (der vi fortsatt snakker om sekunder), vil de være i stand til å knekke en god prosentandel av brukerkonti.

Derfor bør du sørge for at passordene dine er lange, at de varierer mellom tall, store og små bokstaver og til og med spesialtegn, og at du unngår ord som finnes i ordlista eller som kan relateres til deg.

Optimalt sett bør du ha ett passord pr nettsted slik at en hacker ikke får tilgang til alle brukerkontiene dine om han kaprer én av dem. I så måte anbefaler vi at du bruker en passord-manager som LastPass.

(Oppdatert 24. mai 2009)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer