TEST: HP 14 mot Acer Aspire ES1

PC-duell i økonomiklassen

De to beste kjøpene du kan gjøre i klassen under 4.000 kroner, mener vi. Nå har vi testet dem mot hverandre.

ALT DU TRENGER? De færreste behøver å blakke seg helt når de kjøper ny PC. Disse to er i så fall ekstra gode kjøp, mener vi. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ALT DU TRENGER? De færreste behøver å blakke seg helt når de kjøper ny PC. Disse to er i så fall ekstra gode kjøp, mener vi. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Dinside har nettopp publisert en ny PC-oversikt i forkant av skolestarten, der vi har sammenlignet det vi mener er de beste kjøpene i prisklassen 3 - 4.000 kroner i de store nettbutikkene.

I denne teoretiske sammenligningen kåret vi modellen HP 14 fra Elkjøp til vinner, etterfulgt av Acer Aspire ES fra Lefdal. Nå har vi hentet inn de to modellene og kjørt noen testrunder med dem i vår lab, og her kan du se hvordan det gikk.

#1: Dette sier spesifikasjonene

I tabellen under har vi listet ut spesifikasjonene på de to PC-ene:

PC-duell i økonomiklassen

Legg merke til at vi har markert noen av egenskapene med grønn tekst. Dette er egenskaper som vi har vurdert som bedre enn hos konkurrenten.

Som du ser ble det hele seks grønne punkter for HP, mot ett for Acer, noe som til slutt førte til at vi vurderte HP-en til å være det beste tilbudet.

Spesifikasjonene sier imidlertid ikke alt, og den fysiske gjennomgangen bød på enkelte overraskelser.

#2: Byggekvalitet, størrelse og vekt

PC-ene er svært like når det kommer til byggekvalitet. Begge har sorte plastkabinetter med matte overflater med litt struktur. Det bidrar til at fingermerker ikke setter seg så lett, men er fingrene veldig fettete, vil de vises raskere enn på for eksempel en grå overflate.

LITT STØRRE: Acer ES1 er litt større og tyngre enn HP 14. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LITT STØRRE: Acer ES1 er litt større og tyngre enn HP 14. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

HP har et bredt skjermledd, der Acer har to små ledd på hver side. Erfaringsmessig blir det sjeldnere slark i førstnevnte løsning, men ingen regel er uten unntak.

SKJERMLEDD: Acer sin løsning (t.v) kan virke litt mer spinkel enn HP sin. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SKJERMLEDD: Acer sin løsning (t.v) kan virke litt mer spinkel enn HP sin. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

HP er litt mindre og lettere enn Acer, vektnåla stopper på 1523 gram, mot 1686 gram på Acer.

Resultat: Nesten dødt løp, men med en liten knapp på HP for litt lavere vekt.

#3: Skjerm

Skjermen på HP har et panel av typen IPS, mens Acer har et TN-panel. Førstnevnte er altså basert på en dyrere skjermteknologi som vi sjelden finner i denne klassen. Begge har full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler).

Sett rett forfra er bildet på Acer temmelig mye kjøligere enn på HP, som til gjengjeld kanskje har litt for mye fargemetning - men begge har et bilde som isolert sett vurderes som bra, med god lysstyrke.

Det er først når bildet betraktes fra fra skrått hold, eller litt oven- eller nedenfra, at forskjellene blir åpenbare. Lysstyrken faller litt på HP, men fargemessig holder bildet seg helt strålende, mens på Acer blir det altfor lyst - og fargene blir til dels inverterte.

IPS MOT TN: Her betraktes skjermene noe ovenfra med samme vinkler, og her ser du tydelig hvordan bildet på HP til venstre i stor grad har beholdt kontraster og farger, mens bildet på Acer blir altfor lyst. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IPS MOT TN: Her betraktes skjermene noe ovenfra med samme vinkler, og her ser du tydelig hvordan bildet på HP til venstre i stor grad har beholdt kontraster og farger, mens bildet på Acer blir altfor lyst. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Resultat: HP har den beste skjermen, men Acer er ikke langt bak i vanlige betrakningsvinkler

#4: Tastatur og pekeplate

Begge PC-er har såkalt chiclet-tastatur, der hver tast er isolert fra de andre. Det gjør tastaturet enkelt å rengjøre, blant annet. Ingen av dem har fått plass til numerisk tastatur til høyre.

HURTIGTASTER: Det kan være en stor fordel å slippe å bruke to hender for å justere for eksempel lyd. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HURTIGTASTER: Det kan være en stor fordel å slippe å bruke to hender for å justere for eksempel lyd. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Tastaturene har mange likhetstrekk, men merk at HP-tastaturet har taster for blant annet lyd- og lysjustering, uten at du behøver å holde nede Fn-tasten samtidig.

Acer-tastaturet har på sin side en bredere enter-tast, som er enklere å treffe.

HP: Chiclet med smal enter-tast. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HP: Chiclet med smal enter-tast. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
ACER: Chiclet med bred enter-tast. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ACER: Chiclet med bred enter-tast. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Men viktigst: Tastaturet på Acer-en har en mykere bunn, noe som gir mindre støy ved hvert anslag. Det blir etter vår mening både mer behagelig å bruke, samtidig som det er stillere enn tastaturet på HP.

Pekeplaten på HP er litt bredere enn på Acer, uten at det betyr noe særlig i praksis. Begge støtter multiberøring og fungerer tilnærmet likt.

Resultat: Acer-tastaturet er et hestehode foran HP-tastaturet. Pekeplatene får lik score.

#5: Høyttalere

Lyden fra de interne høyttalerne på bærbare PC-er er sjelden noe å rope hurra for, og disse er intet unntak. Spesielt lyden fra Acer-maskinen er svak, den minner om telefonlyd helt blottet for bassgjengivelse. Lyden fra HP-en er strået hvassere, men ikke noe godt kjøpsargument.

Resultat: HP har noe bedre høyttalere enn Acer her, men ikke forvent all verden.

#6: Ytelse og støy

PC-ene er utstyrt med samme prosessor. Det viste seg videre at SSD-ene også hadde mer eller mindre samme ytelse, maks rundt 550 MB i sekundet i både lese- og skrivehastighet. Naturlig nok vil ytelsen i de fleste tilfeller dermed oppleves som svært lik.

Ytelsesprogrammet fra Passmark har imidlertid målt noen forskjeller, HP scorer i snitt litt bedre enn Acer. Dette er mest sannsynlig grunnet litt raskere minne på HP-en. Om det vil være merkbart i praksis er heller tvilsomt:

PCMark-poeng
HP 14Acer ES1
CPU39613741
3D939- *
2D512499
Memory18301393
Disk39544422
* Krasjet under kjøring

Det er imidlertid grunn til å trekke fram at 50 prosent mer arbeidsminne på HP kan bety en forskjell i enkelte tunge programmer og når du kjører flere programmer samtidig.

Når det gjelder støy er den nesten fraværende på begge PC-er. Det er en vifte som går på lavt turtall i lange perioder om gangen, men den oppleves aldri som sjenerende. Ingen av maskinene blir særlig varme heller, selv under tyngre operasjoner.

Resultat: HP trekker det lengste strået igjen, mest på grunn av mer (og litt raskere) minne.

#7: Batteritid

Vi kjørte vår vanlige batteritest, der vi strømmer video fra YouTube i fullskjerm gjennom nettleseren Microsoft Edge, til batteriet går tomt. Vi stilte begge PC-er til batterisparing og 50 prosent lysstyrke.

Ved begge kjøringer holdt batteriet på Acer i like under 10 timer, før maskinen skrudde seg av. Da var det 7 prosent kapasitet igjen. HP derimot, holdt bare ut i henholdsvis 6 timer og 27 minutter og 6 timer og 59 minutter (samme videoinnhold) før det var slutt. Da var det 10 prosent igjen av kapasiteten.

Dette er oppsiktsvekkende, all den tid at HP oppgir 11 timer i sin markedsføring, mens Acer sier 9,5 timer.

Til gjengjeld lades batteriet på HP mye raskere enn på Acer. Etter én time var kapasiteten blitt 81 prosent på HP, mens Acer kun var på 56 prosent. Førstnevnte er faktisk noe av det raskeste vi har målt.

Resultat: Acer har den beste batteritiden, og vinner derfor på dette punktet.

#8: Konklusjon

Etter å ha testet PC-ene i vår testlab, har vi fått et bredere bilde av disse PC-enes styrker og svakheter. Når vi summerer opp de sju testmålerne, sitter vi fortsatt igjen med HP 14 som knapp vinner, men takket være bedre tastatur og batteritid på Acer ES1, er forspranget vesentlig mindre enn hva man skulle forvente etter første runde med teoretiske sammenligninger.

Begge ender på en fin firer på terningen. Plusser og minuser finner du boksene under.

Få også med deg våre andre, ferske PC-tester.

Testresultat

HP 14

God skjerm, god generell ytelse til det meste, lav støy, lett og kompakt, rask lading, mye for pengene

Litt liten SSD, svakere batteritid enn oppgitt

Testresultat

Acer Aspire ES1

God generell ytelse til det meste, lav støy, godt tastatur, godt batteritid, mye for pengene

Litt lite minne, mangler USB-C

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer