Test av MateBook 13 og MacBook Air

PC-duell: MateBook 13 mot MacBook Air

Huawei ypper seg mot Apple, men hvilken bør du kjøpe?

PC-DUELL: Nye MateBook 13 (til høyre) er en direkte konkurrent til Apple MacBook Air. Foto: Camilla Øino.
PC-DUELL: Nye MateBook 13 (til høyre) er en direkte konkurrent til Apple MacBook Air. Foto: Camilla Øino. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha tatt innpå de siste årene, kan 2019 faktisk bir året da Huawei passerer Apple i mobilmarkedet. I fjor var forskjellen minimal, og det skal godt gjøres for Apple å holde den voksende kineseren på avstand mye lenger.

I PC-markedet er Huawei en ungfole, men har på få år rukket å bli en navn å regne med. Salgstallene er ikke der riktig ennå og vi har til gode å se Huaweis navn på topplistene til analyseselskapene IDC og Gartner, men det er ingen tvil om at de lager spennende maskiner.

Under CES-messen i Las Vegas forrige måned, kunngjorde selskapet et nytt tilskudd i MateBook-familien. Nemlig MateBook 13 som plasserer seg mellom MateBook D og MateBook X, og som kan regnes som en direkte konkurrent til MacBook Air.

Det virker faktisk som om Huawei lager PC-er som plasserer seg direkte mot Apples. Se bare på disse eksemplene:

  • MacBook 12 - MateBook X.
  • MacBook Pro - MateBook X Pro.
  • MacBook Air - MateBook 13.

Ettersom MateBook 13 er såpass nære MacBook Air, både i hva skjermstørrelse, spesifikasjoner og design gjelder, er det derfor naturlig å kjøre en duell mellom de to.

MateBook 13 mot MacBook Air

I denne duellen benytter vi samme MacBook Air som vi testet i fjor høst mot en toppspesifisert MateBook 13. På papiret er sistnevnte forholdsvis overlegen, men prisen er høyest på MacBook Air. Få vil nok påstå at det er overraskende.

Spesifikasjoner er selvsagt ikke alt, så derfor er det greit å vite hvordan ting fungerer i praksis.

MateBook 13 MacBook Air
OperativsystemWindows 10macOS Mojave
Skjerm13" med IPS-panel, berøringsfølsom13,3 IPS-panel
Oppløsning2160x14402560x1600
ProsessorIntel Core i7--8565U 1,8 GHz 4 kjernerIntel Core i5 1,6 GHz 2 kjerner
Lagring512 GB SSD128 GB SSD
Minne8 GB8 GB
Batteri41,8 Wh50,3 Wh
Vekt1,3 kg1,25 kg
Pris testenhet11.990 kr13.490 kr (hos Apple)

Skjerm

Vi kan jo starte med skjermen. MacBook Air har en litt større skjerm - 13,3 mot 13 tommer - og har høyere oppløsning og totalt sett flere piksler per tomme, 227 mot 200. Med mindre du har et ganske godt trent øye, vil du neppe se noe forskjell. Begge skjermene er godt kalibrerte og har klare og levende farger, men MateBook 13 har noe bedre hvitbalanse.

Det vi liker best med MacBook Air-skjermen er at den har litt høyere lysstyrke, som er godt når solen titter frem, og totalt sett mer nøyaktig fargegjengivelse.

Vi mener at MateBook 13 har et mer optimalt format. 3:2-formatet gir mer plass i høyden enn 16:10 som MacBook Air har. MateBook-en får også pluss for den tynne rammen rundt skjermen - som faktisk gjør PC-en mindre enn Air tross at sistnevnte har litt større skjerm - og at skjermen er berøringsfølsom.

Vinner: MateBook 13.

Huawei MateBook 13 mot Apple MacBook Air.
Huawei MateBook 13 mot Apple MacBook Air. Vis mer

Design og byggekvalitet

PC-duoen er såpass like at det er vanskelig å bedømme hvilken som har best design. MateBook 13 ser litt mer moderne ut med smalere skjermramme, mens den gullfargede MacBook Air bare ser utsøkt ut.

Hva byggekvaliteten gjelder, holder vi en knapp på sistnevnte. Som i vanlig Apple-stil er alt godt skrudd godt sammen, og vi opplever at det er litt mer svikt rundt tastaturet til MateBook-en samtidig som styreflaten føles mindre gjennomført.

Forskjellen mellom dem er ikke altfor stor, men Air vinner på dette punktet.

Vinner: MacBook Air.

Ytelse

At MateBook 13 kommer best ut her overrasker vel ingen. PC-en er utstyrt med en kraftigere i7-prosessor og faktisk et dedikert grafikkort av typen Nvidia GeForce MX150. I ytelsestesten Geekbench vinner Huawei-PC-en på alle fronter, system- og GPU-ytelse, men vi er faktisk overrasket over at den også har raskere SSD-lagring.

MateBook 13 har desidert best ytelse.
MateBook 13 har desidert best ytelse. Vis mer

Det er ikke ofte vi tester PC-er som leveres med raskere SSD-er enn hva MacBook-ene har, i hvert fall ikke PC-er som er rimeligere, men MateBook 13 løper faktisk sirkler rundt MacBook Air på dette området.

Et dedikert grafikkort betyr at du også kan spille og få en god opplevelse i en rekke PC-spill. Så du kan kose deg med både «Fortnite» og «Apex Legends» på MateBook 13.

Vinner: MateBook 13.

Batteritid og lading

En PC til prisen til MateBook 13 kommer ikke uten kompromisser. Det er greit å vite. Batteriet er ett av områdene det virker som Huawei har spart noen kroner på. Batteriet til MacBook Air har drøyt 20 prosent høyere kapasitet enn MateBook-ens, i praksis er forskjellen større.

MateBook Air vinner på batteritid.
MateBook Air vinner på batteritid. Vis mer

Mens du trygt kan klare deg gjennom en hel arbeidsdag på én lading med Apples MacBook bør du ikke reise hjemmefra uten laderen hvis du har MateBook 13. Både i vår sedvanlige strømmetest og bruk i praksis, er MacBook Air overlegen.

Det vi merket oss var hvor ustabil batteritiden til MateBook 13 var. I første runde med videostrømming var det slutt etter fire timer, på andre forsøk holdt den over ni timer. Slik er opplevelsen også under vanlig bruk.

MateBook 13 leveres dog med en mye kraftigere lader enn MacBook Air. Mens Huaweis USB-C-lader er på 65 watt, ligger det en treg 29-watts lader i Air-esken. Å lade opp MacBooken-en fra 0-100 prosent tar over 2 timer, det går vesentlig fortere med MateBook-en.

Vinner: MacBook Air.

Tastatur og styreflate

Er det noe som er omstridt ved de nyeste MacBook-ene, er det uten tvil tastaturet. Butterfly-tastaturet har skapt litt trøbbel for Apple som opprettet et reparasjonsprogram for å få fikset defekte tastaturet fra den første generasjonen.

Det ser heldigvis ut til å være bedre med MacBook-ene fra 2018, men ikke alle har latt seg overbevise. Noen av forbedringene Apple har gjort, er å gjøre tastene mer støysvake.

Få kan måle seg med den tastatur- og styreflatekombinasjonen til Apple.
Få kan måle seg med den tastatur- og styreflatekombinasjonen til Apple. Vis mer

Vår opplevelse er at de fortsatt har en høyere klikkelyd enn andre tastaturer, for eksempel det til MateBook 13, men at det er godt å skrive på. Totalt sett syns vi Huawei leverer en bedre tastaturopplevelse med taster med litt lengre vandring som føles litt mer behagelig å skrive på.

Styreflaten er en annen sak. Det er velkjent at Apple lager gode og raske styreflater, men Windows-produsentene tar stadig innpå. Mye takket være ordentlige Precision-drivere fra Microsoft, som blant annet Huawei benytter.

Vi liker godt størrelsen på Airs styreflate og den glatte overflaten. MateBook-ens overflate er det litt mer friksjon i, og den føles ikke like bra.

Vinner: MacBook Air.

Til underholdning

Enten du skal seriefråtse på Netflix eller HBO Nordic, eller strømme det seneste på Spotify eller Apple Music, leverer MateBook 13 og MacBook Air varene. Alle videostrømmetjenestene er tilgjengelig i nettleseren, mens musikktjenestene har apper til både macOS og Windows 10.

Du får mye for pengene med MateBook 13.
Du får mye for pengene med MateBook 13. Vis mer

Med MacBook Air kan du bruke AirPlay for å strømme innhold til TV-en via en Apple TV og Google Chromecast. MateBook-en strømmer innhold til TV-en med Chromecast, spillkonsoller som Xbox One og direkte til smart-TV-er.

Skal du koble maskinene til en 4K-skjerm er det kun MateBook som kan vise 4K-Netflix. Det har seg nemlig slik at Microsoft Edge er den eneste nettleseren på markedet som kan strømme Netflix i 4K. I tillegg har du Netflix-appen i Microsoft Store som også kan levere serier og filmer med den høye oppløsningen.

Og mens begge har overraskende god lyd, størrelsen på maskinene tatt i betraktning, er det MateBook 13s Dolby Atmos-høyttalere med hakket mer fylde i lydbildet, som er best.

Vinner: MateBook 13.

Ekstra funksjoner

Vi har sett på viktige ting som skjermkvalitet, ytelse, batteritid og hvor godt tastaturet og styreflaten er, men hva med de andre funksjonene? Et godt økosystem og samhandling med andre enheter kan være avgjørende når du velger PC.

Apple har som kjent et solid økosystem og enheter som MacBook, iPad og iPhone snakker og fungerer godt sammen. Det hjelper godt med at Apple står bak programvaren til enhetene.

Huawei er ikke på det nivået ennå, og de benytter Android og Windows 10 som utvikles av Google og Microsoft. Dog er de i ferd med å utvikle løsninger slik at en Mate 20 Pro kan leke med en MateBook 13 på en rask og enkel måte.

For eksempel har du nye Huawei Share 3.0 som gjør det lekende lett å sende multimedie-innhold fra en Huawei-mobil til en -PC. Når enhetene er koblet sammen, trenger du bare å tæppe mobilen på NFC-flaten til PC-en for å overføre bildet eller videoen. Det fungerer ganske bra.

I tillegg har Microsoft appen Din mobil som gjør at du kan koble Android-enheten din til Windows 10, og blant annet sende og lese tekstmeldinger direkte fra PC-en.

Akkurat her er Apple fortsatt ledende.

Huawei Share 3.0 gjør det enkelt å dele bilder fra mobil til PC.
Huawei Share 3.0 gjør det enkelt å dele bilder fra mobil til PC. Vis mer

Så har vi fingersensor som begge laptopene har. Apples Touch ID har funnet veien fra iPhone og iPad til MacBook-ene, og leverer en opplevelse som du er vant med fra de mobile dingsene. Den kan du bruke til ting som pålogging i macOS og betaling med Apple Pay.

MateBook 13 har også en fingersensor, og en helt genial sådan. Mens du på andre PC-er med med kombinert på-knapp og fingersensor må trykke først for å skru på PC og så for å logge på med fingeren, holder det med ett trykk på Huawei-en.

PC-en har nemlig en dedikert brikke som håndterer fingeravtrykket slik at det registreres ved oppstart og du logges automatisk inn.

Her holder vi en knapp på MateBook 13.

Så sist, men ikke minst har vi tilkoblingsmulighetene. Begge begrenser seg til to kontakter: to USB-C og én hodetelefonkontakt. Årsaken til at Apple drar i land denne, er ganske enkel.

PC-ene er svært like.
PC-ene er svært like. Vis mer

Begge USB-C-portene på MacBook-en har Thunderbolt 3 som sørger for solide overføringshastigheter i tillegg til at det muliggjør at du kan koble to 4K-skjermer med 60 Hz oppfriskningsrate til samme port på PC-en. Du kan også lade opp Mac-en via begge portene.

MateBook 13 har ikke støtte for Thunderbolt 3, og kun én av USB-C-kontaktene kan brukes for lading. Den andre, på høyresiden, støtter kun dataoverføring og DisplayPort.

Huawei skal ha tommel opp for å legge ved en adapter til standard USB, VGA og HDMI i esken. Apples multiportadapter med USB-C, standard USB og HDMI koster 779 kroner.

Her kommer MacBook Air best ut.

Vinner: MacBook Air.

Hvilken er best?

Som du sikkert ser, er MacBook Air og MateBook 13 gode på sine områder, så det er faktisk vanskelig å kåre en vinner. På papiret får du absolutt mest for pengene ved å kjøpe MateBook-en, men PC-er jo ikke uten sine mangler, og vi syns ingen av dem fortjener noe høyere terningkast enn fire - som på ingen måte er en dårlig karakter.

Derfor forteller vi deg under hva du får hvis du kjøper en av PC-ene, og hvilke minuser det er hver av dem.

Dette får du med MacBook Air:

Med Apples MacBook-er vet du ofte hva du får: en PC med enestående byggekvalitet, som har en klasseledende styreflate og lynraske hastigheter på alle USB-C-kontaktene.

Det omstridte «butterfly»-tastaturet er det vanskelig å enes om. Mange liker godt det nye, deriblant undertegnede, mens andre starter underskriftskampanjer for å påvirke Apple til å reintrodusere det forrige.

Mye er bra med MacBook Air, men det har også sin pris. Modellen vi har testet har svakere prosessor, mindre arbeidsminne og en en fjerdedel av lagringskapasiteten til MateBook 13, men prisen er faktisk 1.500 kroner mer. Ønsker du mer lagring, minne eller en kraftigere prosessor, blir prisforskjellen betraktelig større.

Dette får du med MateBook 13:

Testresultat

Apple MacBook Air (sen 2018)

Flott skjerm, Touch ID, klasseledende byggekvalitet, styreflate og tastatur, USB-C med Thunderbolt 3.

Stiv pris, begrenset med kontakter, ett prosessorvalg, dyrt med oppgradering av lagring/minne, treg lading.

Ikke bare er Huawei i ferd med å passere Apple i mobilmarkedet, de ypper seg også på PC-fronten. MateBook 13 er et nytt eksempel på at Huawei kan lage gode PC-er, men maskinen er ikke uten sine mangler.

Med MateBook 13 får du en rask og flott, liten PC som er velbygd og har en ordentlig bra skjerm. Huawei har i lang tid laget gode fingersensorer for smarttelefoner, og er plutselig blitt best i klassen blant PC-en. Når avslått eller i dvalemodus holder med ett trykk på den kombinerte på-knappen og fingersensoren og så er du logget inn i Windows 10.

En såpass rimelig PC - tatt i betraktning hva du faktisk får - kommer dog ikke uten sine begrensninger. Batteritiden skuffer stort, og er langt svakere enn duellkonkurrent MacBook Air.

Selv om MateBook 13 og MacBook Air har like antall porter, får du ikke superfart på førstnevnte, og kun én av USB-C-kontaktene kan brukes for å lade maskinen.

Vår anbefaling er faktisk at du heller blar opp litt ekstra for MateBook X Pro, en PC som vi ikke får skrytt nok av.

Testresultat

Huawei MateBook 13

Flott berøringsskjerm, klassens beste fingersensor, godt tastatur, mye PC for pengene, rask SSD-lagring, hurtiglader medfølger.

Ikke USB-C med Thunderbolt 3, begrenset med kontakter, under middels batteritid, en styreflate på det jevne, mye støy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer