De helt spesielle PC-ene

PC-ene som får folk til å glane

Tre skjermer, ministørrelse og ekstrem kjøling.

TRIPPELSKJERM: Når det ikke holder med én skjerm. Dette er Razer Project Valerie. Foto: Razer
TRIPPELSKJERM: Når det ikke holder med én skjerm. Dette er Razer Project Valerie. Foto: Razer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sitter du ofte med følelsen av bærbare PC-er anno 2018 er helt like? Mange er sølvgrå, ganske tynne og det kan være vanskelig å skille dem fra hverandre. PC-ene i denne saken passer ikke inn i den beskrivelsen, og de er alle unike på sine måter. Noen er skikkelige kraftige, noen tåler mer enn en trøkk, mens andre bare er helt ekstreme.

Tre 4K-skjermer

I sistnevnte gruppe kan vi plassere Razer Project Valerie. Den elleville PC-en ble introdusert under CES 2017, men det har faktisk vært litt stille rundt maskinen siden den tid. Det spesielle med med Razers prosjekt er at den har intet mindre enn tre skjermer, samtlige med 4K-oppløsning. Med de tre skjermene side om side har man en arbeidsflate som måler 11 520 x 2160 piksler.

Tre skjermer, sa du? Foto: Razer
Tre skjermer, sa du? Foto: Razer Vis mer

«Uansett hvor du befinner deg, kan du oppleve den visuelle overlegenheten til en 12K-PC», skryter Razer.

PC-en kan, når den en gang lanseres, klappes sammen til en bærbar av «vanlig» størrelse slik at man kan ha den i sekken. Razer hevder at den faktisk er like smal som en gjennomsnittlig spillbærbar på 17 tommer.

Tynnest

Acer Swift 7 har i lang tid smykket seg med tittelen «verdens tynneste bærbare PC», og den nyeste modellen er slankere enn noen gang tidligere. Swift 7 var den første bærbare som var under 10 millimeter tykk, eller tynn, og den nyeste måler kun 8,98 millimeter. Til sammenlikning er iPhone Xs 7,7 millimeter.

Vekten:? Kun 1,18 kilo.

PC-en er ellers utstyrt med en 14-tommers full-HD-skjerm med en forholdsvis smal ramme, 256 GB SSD, 8 GB minne og to USB-C-kontakter, begge med Thunderbolt 3-støtte.

Den dårlige nyheten er at du må vente til midten av 2019 for å få hendene i den tynneste utgaven av Swift 7.

Spillbærbar med ekstern væskekjøling

Asus ROG GX800 er en PC du neppe tar med deg på forretningsreise eller drar frem på flyet for å jobbe litt. Det er nemlig et beist av en bærbar PC og den blir bare enda heftigere når man kobler til den eksterne løsningen med væskekjøling. Dette er en dokk man fester på baksiden av ROG GX800 og holder PC-en avkjølt mens man spiller krevende spill. I tillegg åpner den for overklokking av systemet.

«Kjølevæsken pumpes og sirkuleres rundt ROG GX800s CPU og de to grafikkortene. Væsken returnerer deretter til kjølemodulen, der to radiatorer bidrar til å frigjøre varmen. En ROG-proprietær tilkobling mellom kjølemodulen og ROG GX800 sikrer at kjølevæsken flyter jevnt mellom de to uten lekkasjer», forklarer Asus.

Asus GX800 er ikke en PC du drar frem på toget. Foto: Asus
Asus GX800 er ikke en PC du drar frem på toget. Foto: Asus Vis mer

Ifølge Asus kan man øke systemytelsen med hele 20 prosent med den innebygde løsningen for overklokking med vannkjølingen tilkoblet. For å drive dette monsteret er GX800 utstyrt med to strømadaptere som hver er på 330 watt som totalt leverer 660 watt.

Acer tar helt av

Når vi er inne på ekstreme spillbærbare, kan vi ikke unngå å nevne Acer Predator 21 X.

«Predator 21 X er verdens første bærbare PC med kurvet skjerm. Som navnet tilsier, er den 21 tommer over diagonalen og har en oppløsning på 2560x1080 piksler, med 120Hz oppfriskningsrate og G-sync (Nvidia-teknologi som gjør at skjermkort og skjerm er i harmoni, slik at man ikke opplever at bildet «deles»).

Vel så interessant er at maskinen har innebygd øyesporing fra Tobii, som gjør at du også kan bruke øynene når du spiller, for eksempel for å sikte på en motspiller eller bare se på hva du skal gjemme deg bak», skrev vi om Predator 21 X da den først ble annonsert under IFA-messen i 2016.

Det er ikke bare på utsiden at Acers spillbeist er ekstrem, på innsiden skjuler det seg en kraftig i7-prosessor fra Intel, to Nvidia GTX 1080-kort i SLI og hele 64 GB minne. Ikke nok med det, PC-en har også plass til fire 512 GB-disker.

Prislappen i Norge var ved lansering 89 990 kroner.

Ekstremt kraftig fra Dell

90 000 kroner er vanvittig mye for en bærbar PC, men Acer Predator 21 X er på langt nær den dyreste PC-en i verden. I bedriftsserien til Dell finner vi Precision 7730, den ligger i kategorien mobil arbeidsstasjon, som kan konfigureres på mange forskjellige måter, og vi satt sammen en modell som kommer på over 100 000 kroner.

OK da, vi har dratt strikken så å si så langt det går, og har blant annet med fire SSD lagringsdisker: 1 på 1 TB SSD og 3 med 2 TB SSD-lagring, som totalt gir 7 TB lagringsplass. Disse er paret med 128 GB minne (4 x 32 GB DDR4-2666 MHz) og det superkraftige grafikkortet Nvidia Quadro PS200 med 16 GB GDDR5-minne.

For ikke å glemme den kraftige prosessoren Intel Core i9-8950HK med 6 kjerner som leverer en turbohastighet på 4,8 GHz.

Klarer du å konfigurere en heftigere bærbar? La oss vite i kommentarfeltet.

Hardhaus-PC

Dell kan også skilte med en skikkelig solid PC laget for bruk under «ekstreme forhold». «Nerver av stål» skriver den amerikanske PC-produsenten om Latitude 14 Rugged Extreme som har en startpris på snaut 47 000 krone ri Norge.

Latittude 14 Rugged Extreme er laget av støtsikre materialer som oppfyller strenge militære standarder og er forseglet mot sand, støv og væske. Det betyr at du trygt kan ta den med på reise gjennom Sahara. PC-en kan også bli en kjekk følgesvenn på en ekspedisjon til en av jordens to poler.

Dell Latitude 14 Rugged Extreme skal tåle en trøkk, for å si det mildt. Foto: Dell
Dell Latitude 14 Rugged Extreme skal tåle en trøkk, for å si det mildt. Foto: Dell Vis mer

Dette sier Dell:

 • Tøy grensene: Noen ganger vet du ikke hvor grensen går før du har sprengt den. Det er derfor vi utfører tester hvor vi utsetter utstyret for mer enn det tåler, og får uavhengige parter til å sertifisere produktene i henhold til militær standard (MIL-STD).
 • En PC med ryggrad: Denne bærbare PC-en tåler mye juling, takket være bruken av robust magnesiumlegering og støtabsorberende ultrapolymermaterialer.
 • Ingen inntrengere: Alle innganger er tettet av trykkpakninger med tenner, noe som gir denne maskinen IP65-sertifisering* for beskyttelse mot sand, støv og væske.
 • Pålitelig i kampens hete: Rugged Extreme tåler at det blir litt hett rundt øra. Den er bygget for å tåle ekstreme temperaturer med fjerdegenerasjons QuadCool™ temperaturstyring.

En artig ting er at skjermen er berøringsfølsom og registrerer trykk selv om man har på seg hansker.

Selskapet er ikke alene om å lage hardhaus-PC-er, man finner for eksempel flere i Toughbook-serien til Panasonic.

Lenovo med elektronisk blekk

Husker du Yoga Book som Lenovo avduket under IFA-messen i Berlin i 2016? I år kom oppfølgeren, Yoga Book C930. Lenovo fortsetter i samme stil og leverer en PC med en vanlig IPS-skjerm og en ekstra skjerm med elektronisk blekk. Eller e-ink om du vil. Dette er samme type teknologi som man finner på Amazon Kindle og andre, dedikerte lesebrett.

Den ekstra skjermen sitter der tastaturet vanligvis befinner seg på bærbare PC-er og den endrer utseende avhengig av hva man bruker PC-en til. For eksempel et opplyst, berøringsfølsomt tastatur når man skal skrive noe, eller en ren flate når man skriver eller tegner med den medfølgende pennen.

Knøtte-PC-en

Vi avslutter denne gjennomgangen av spesielle og unike PC-er med denne, lille PC-en. GPD Pocket er navnet på minien som har en skjermstørrelse på 7 tommer, den er med andre ord ikke stort større enn smarttelefonen din.

GPD Pocket Mini

Spesifikasjoner:

 • Operativsystem: Windows 10 Home.
 • Skjerm: 7"1920 x 1200 piksler. IPS-teknologi.
 • Prosessor: Firekjerners 1,6 GHz.
 • Intern lagring: 128 GB.
 • Minne: 8 GB.
 • Batteri: 7000 mAh. Opptil 12 timer.
 • Kontakter: 1x USB-C. 1x USB-A, 1x HDM D, 1x lydutgang.
 • Fysisk størrelse: 180 x 106 x 18,5 mm.
 • Vekt: 480 gram.

Bak står kinesiske GamePad Digital som i fjor gjorde braksuksess på folkefinansieringsplattformen Indiegogo. Kampanjen samlet inn over 3,5 millioner dollar, nærmere 30 millioner kroner.

Den lille størrelsen til tross, GPD Mini har 128 GB lagringsplass, 8 GB minne og en firekjernes prosessor som yter 1,6 GHz. Skjermen har faktisk høyere oppløsning enn MacBook Air 13,3" (1920 x 1200 mot 1440 x 900), som selskapet bruker som sammenlikning.

Bare se hvor liten den er:

MINI-PC: GPD Pockets største egenskap er at den er liten. Foto: GamePad Digital
MINI-PC: GPD Pockets største egenskap er at den er liten. Foto: GamePad Digital Vis mer

Har du forslag til spesielle laptoper vi har glemt? Del forslagene dine i debattfeltet under.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer