PCen blir tregere og tregere

PCen blir tregere og tregere
Publisert

Hei.

Jeg lurer på hva det er som gjør at PCen blir tregere og tregere. Kan for eksempel en mappe med 10.000 dokumenter som bare ligger lagret, gjøre at maskinen jobber tregere? Og så har jeg lest at når man sletter noe så blir det egentlig ikke slettet, men bare merket som ledig plass, slik at man egentlig kan gjenopprette slettede filer. Det jeg lurer på da, er hva disse slettede filene har å si for maskinen og hastigheten. Et program som er åpent, men ikke brukes, kanskje ligger minimert, senker det hastigheten?

Hilsen Torfinn.

Datadoktoren svarer:

Hva som gjør maskinen tregere, kan være mange ting. At du har titusener av filer liggende på harddisken behøver ikke nødvendigvis få PCen til å bli langsommere. Men hvis du har både har liten disk, lite minne, og bruker mange programmer samtidig, vil Windows kunne få problemer.

Windows bruker harddiskplass til mellomlagring, og denne filen gjøres større eller mindre etter behov. Hvis harddisken er svært full, og består av mange små filer spredt rundt om kring på diskplatene, blir den det som kalles fragmentert. Da må nye filer legges innimellom, på ledige plasser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer