PCen som musikkinstrument

REPUBLISERT:Den personlige datamaskinen er kanskje det mest allsidige som noen gang er skapt av mennesker. Et av bruksområdene var neppe planlagt, nemlig som musikkinstrument. Her får du vite hvordan det fungerer.

PCen som musikkinstrument
Publisert
Sist oppdatert

At du kan bruke PCen til å jobbe med musikk og lyd er ikke noe nytt. Starten var i 1983, da de første MIDI-instrumentene kom, etterfulgt av det første MIDI-interfacet Roland MPU-401 og det første sequencerprogrammet Personal Composer.

Vi hadde selv gleden av å utforske dette, på den første IBM PCen med 4,77 MHz prosessor, 640 KB RAM og to diskettstasjoner.

Mye har skjedd siden da.

Instrumentene krymper

I begynnelsen og en lang periode framover, ble PCen bare brukt til å styre MIDI-instrumenter. Dette krevde ikke mye av PCen, det var bare snakk om å sende og motta styresignaler for hvilke toner som skulle slås av og på. Selve den tunge jobben med å lage lyden tok MIDI-instrumentene seg av, med sin egen spesialutviklede elektronikk.

Elektronikken i MIDI-instrumentene ble etter hvert så kompakt at den kunne få plass på et innstikkskort i PCen. Da fikk vi de første lydkortene. Det var på slutten av 80-årene bare Roland LAPC-1 og Turtle Beach Multisound som kunne måle seg med de ordentlige MIDI-instrumentene og lydmodulene.

Senere har vi fått lydkort som er basert på samplinger av akustiske instrumenter, kombinert med synthlyder generert av elektronikken på lydkortet. Denne håndterer manipulasjon av lagrede lydkurver med filtre og andre effektprosessorer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer