PCer som tyvene ikke vil ha

Med enkle grep klarte NEC å lage PCer som ingen franske tyver ville ha.

Jorge Leitao er salgssjef for NEC Computers Internatinal
Jorge Leitao er salgssjef for NEC Computers Internatinal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor inngikk lokalmyndighetene i Bouche-Du-Rhone i Frankrike en avtale med NEC om å levere bærbare PCer til alle og 8. og 9. klassingene og lærerne ved skolene i regionen. Avtalen, som var den største i sitt slag i Frankrike noensinne, omfattet hele 30.000 maskiner med internettabonnementer, bærevesker og ransler.

Men myndighetene ønsket samtidig at NEC sørget for at sikkerheten ble godt ivaretatt. Bærbare PCer er populære tyveriobjekter, og et av de viktigste punktene i avtalen var at PCene måtte være minst mulig attraktive å stjele.

- Sikkerhetspørsmålet var egentlig tredelt. Vi måtte tenke på sikkerhet i forhold til maskinvaren, sikkerhet i forhold til lagrede data, men viktigst: elevens sikkerhet. Enkelte går ikke av veien for å slå ned en skoleelev dersom byttet er attraktivt nok, sier Jorge Leitao, en av toppsjefene i NEC Computers International, til DinSide.no.

Enkle løsninger

Løsningene var likevel relativt enkle. Først og fremst fikk PCene en knallblå og lett gjenkjennelig design, med fylkeslogoen preget i lokket. BIOS ble beskyttet med passord og kunne ikke byttes ut. Denne sjekker hvor lenge det er siden maskinen var tilkoblet skolens nettverk. Er det mer enn 14 dager, starter ikke maskinen. Harddisken ble dessuten byttet ut med en proprietær løsning, og alle skruene i kabinettet kunne bare skrus én vei uten spesialverktøy. Bæreveskene og ranslene var dessuten meget godt polstret, og også disse ble tydelig merket med fylkeslogoen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.