PCer under 5000 kroner?

Det er ikke bare prosessorer som faller i pris. I USA har både Acer og IBM nettopp annonsert nye, rimelige produktlinjer som baserer seg henholdsvis på Intels 233 MHz MMX-prosessor og Celeron-prosessoren, også denne fra Intel. I USA ligger alle disse maskinene under den "magiske" $1000-grensen.

PCer under 5000 kroner?
Publisert

I Norge har vi for lengst passert vårt runde tall 10.000 kroner. Praktisk talt alle leverandører tilbyr kurante maskiner vesentlig under dette. Den neste magiske grensen i Norge er 5.000 kroner - og det er ikke umulig at denne blir passert i løpet av året.

I USA har den rimeligste Acer-maskinen en listepris på $699. Og det vi snakker om her er ikke maskiner på "salg", som restlagere av gamle maskiner som dumpes, men helt nye maskiner basert på kurant teknologi. De store produsentene ser tydeligvis store muligheter i dette prissjiktet.

Den magiske prisgrensen

For å komme under 5.000 kroner, kreves det at flere funksjoner integreres både i brikkene og på hovedkortet. Eget skjermkort blir for dyrt. Nettverkskort og lydkort likeså, og kortplasser reduseres til et minimum. Til sammen gir dette innsparinger både i design, komponentbruk og montasje. Harddisker og minne har sunket dramatisk i pris, men det er fremdeles muligheter for å komme enda lavere.

Flere norske leverandører tilbyr i dag PCer til en pris mellom 5 og 6.000 kroner uten moms. Disse maskinene er basert på de rimeligste standardkomponenter fra de store leverandørene, og inneholder bare de mest nødvendige finesser. Lydkort og 3D-grafikk er ikke med i bildet, heller ikke nettverkskort, men tastatur og mus følger med. En skjerm kommer også i tillegg, så det totale utlegget for en bruker havner på i underkant av 8.500 kroner. Da er også moms inkludert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer