Pentax Optio S

Det har en overflate mindre enn et kredittkort, og veier knapt hundre gram. Likevel har det hus i aluminium, bildebrikke på 3,2 megapiksler, og zoomen yter 3x optisk. Hvordan er det mulig?

Pentax Optio S
Publisert

Det er definitivt slutt på tiden da de aller minste digitalkameraene var for leketøy å regne. Vi har tidligere latt oss imponere over bl.a. Digital Ixus-modeller fra Canon, men rent størrelses- og vektmessig er Ixus-kameraene som mastodonter i forhold til lille Optio S fra Pentax.

Suksess allerede

Kameraet ble for første gang vist under CES-messen i Las Vegas i januar, og Pentax hevder at dette er verdens minste kamera med 3,2 megapiksels bildebrikke og 3x zoom. Kameraet vakte derfor stor interesse under messen. I følge Jan Erik Johnsen i Fovi AS, norsk Pentax-importør, har modellen allerede rukket å bli en stor salgssuksess, også i Norge. Og det er kanskje ikke så rart; dette kameraet skiller seg nemlig lett ut i mengden.

Hvis du tilhører de riktige morgenfuglene, fikk du kanskje med deg at vi viste kameraet på God Morgen Norge (TV2) tirsdag 6. mai.

Kameraet dekkes fullstendig bak et vanlig bankkort.
Kameraet dekkes fullstendig bak et vanlig bankkort. Vis mer


Det har et solid og tillitsvekkende Pentax-hus i aluminium og en 1,6" LCD-skjerm på baksiden av meget høy kvalitet, men det er først og fremst størrelsen som fanger oppmerksomheten. Og til tross for at huset er tynnere enn en nysprettet kortstokk, får hele objektivet plass på innsiden når kameraet er skrudd av. Utrolig! Her er med andre ord ingen detaljer som stikker ut og som kan hekte når kameraet skal tas ut eller legges i lommen.

Solid

Objektivet stikker langt ut fra huset i opptaksmodus. Hvordan det får plass inni huset når kameraet er slått av, er for oss en gåte.
Objektivet stikker langt ut fra huset i opptaksmodus. Hvordan det får plass inni huset når kameraet er slått av, er for oss en gåte. Vis mer
Pentax Optio S

Overflaten er faktisk ikke glatt, den er dekket av ørsmå striper som går i sirkel rundt objektivet. Det bidrar til et bedre grep, men det er helt på det rene at design har vært langt viktigere enn høy brukerkomfort når kameraet ble konstruert. Når det er sagt er kameraet ikke spesielt vanskelig å bruke; her har du direkte tilgang til vanlige valg som blitsstyring, selutløser, fokus (makro/uendelig/auto/manuell) via knapper på baksiden, og menyene er oversiktlige og lettforståelige.

Verre er det med joysticken med fire akser og OK i midten, som blant annet benyttes for å manøvrere i menyene. Denne er så liten at en mann med middels store hender og korte negler vil få store problemer med å bruke den, i hvert fall i begynnelsen. Etter vår mening en helt unødvendig og tullete svakhet på et ellers flott kamera.

Video med lyd

Ja, for det er faktisk flere forhold ved dette kameraet som imponerer - i hvert fall størrelsen tatt i betrakting. Kameraet kan for eksempel ta opp videklipp med lyd, du kan legge kommentarer til bildene, stifte bilder sammen til panorama, og legge effekter på bildene, justere skarphet etc. Dessuten kan du stille hvitbalanse, ISO-verdier, fokusere manuelt, vise histogram under fotografering og avspilling, og mye, mye mer. Det er minst like oppsiktsvekkende som størrelsen på kameraet!

Spørsmålet er om målgruppen vil bruke alle de manuelle mulighetene som ligger i kameraet. Det er uansett flott å vite at man har muligheten til å gjøre noe dersom lysforholdene skulle tilsi det.

Trykk på lenken til Tekniske data i oppsummeringsboksen for detaljer.

Fine utebilder

Kameraet bruker rundt 3,5 sekunder på å bli klart til å ta bilder etter at du har skrudd det på. Det er ikke spesielt raskt, men godkjent. Kameraet er heller ikke spesielt kjapt fra du har tatt et bilde til det er klart til å ta det neste, det går gjerne noen sekunder, selv uten blits aktivert. Her virker det som om det er selve lagringen til minnekortet som er flaskehalsen.

Blitsen er overraskende bra, og spredte bedre enn et Ixus-kamera vi hadde på testbenken samtidig. Men noe særlig lengre unna motivet enn 2-3 meter bør du ikke være når du trykker på utløseren; resultatet kan ellers bli både gromsete og mørkt (gjelder først og fremst innendørsfotografering).

Verken Digital Ixus II eller Optio S er feilfrie, men rene pikselfeil er mer fremtredende på sistnevnte (utsnittet er forstørret)
Verken Digital Ixus II eller Optio S er feilfrie, men rene pikselfeil er mer fremtredende på sistnevnte (utsnittet er forstørret) Vis mer

Utendørsbildene vi tok har god skarphet og meget bra fargegjengivelse. Det er riktig nok en del støy og pikselfeil i bildene som merkes når de forstørres, men alt i alt uhorvelig mye bedre enn hva vi har klart med kameraer av tilsvarende størrelse tidligere. For målgruppen tror vi dette kameraet gir mer enn gode nok bilder.

Her kan du se noen av bildene vi tok.

For øvrig

Minnekort og batteri skjules bak samme luke på undersiden av kameraet.
Minnekort og batteri skjules bak samme luke på undersiden av kameraet. Vis mer

Kameraet har innebygd minne (11 MB), men kan i tillegg bruke minnekort av typen SD/MMC. Det anbefales på det sterkeste å oppgradere, siden de 11 MB holder til knapt 6-7 bilder i beste kvalitet. SD-kort fås i størrelsen opp til 512 MB, og prisene er ikke avskrekkende lenger.

Optio S får strøm fra et oppladbart Lithium-Ion-batteri , som viser god levetid. Vi har tatt nærmere hundre bilder, og fortsatt viser batteriet full styrke på måleren. I tillegg kan kameraet kobles til nettstrøm (4,5 v). PC-kommunikasjon skjer ved hjelp av den medfølgende USB-kabelen.

Konklusjon

Optio S er ikke bare et lite gadget-kamera, det har funksjoner og kvaliteter som overgår det meste av hva vi har sett tidligere i denne klassen, deriblant 3x zoom, svært god LCD og ikke minst - robust ytre. Dette er et kamera som både vekker oppsikt hvor enn du beveger deg.

Vi har selvsagt sett langt bedre optiske kvaliteteter på større kameraer, men bildekvaliteten er likevel overraskende bra, og egner seg til både skjermbruk og print.

Kameraet har i skrivende stund en veiledende pris på ca 5.000 kroner, men bør være mulig å finne til lavere priser i nettbutikker bl.a.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer