OneDrive-nyhet

Personlig hvelv i Windows 10

Et sikkert sted for ting du ikke ønsker skal komme på avveie. Slik fungerer det.

«PERSONLIG HVELV»: Windows lanserer et nytt sikkerhetstiltak for sine OneDrive-brukere. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Bjørn Eirik Loftås / Dinside Vis mer
Publisert

Alle som har mistet eller blitt frastjålet en PC eller lagringsmedium, har kjent på en snikende, ubehagelig følelse. Ikke nødvendigvis fordi PC-en var kostbar, men fordi den inneholdt ting du ikke ønsker at uinnvidde skal få tilgang til. Kanskje den også var full av uerstattelige bilder og videoer som du ikke hadde tatt sikkerhetskopi av?

Ekstra sikkerhetslag i nettskyen

De senere årene har stadig flere av oss tatt i bruk nettskylagring, som kan være en fin måte å sikre at du har flere kopier av ting du er redd for å miste. Kommer PC-en på avveie, vil dataene fortsatt være tilgjengelig i nettskyen, og kan lastes ned til din nye PC.

Men det vil fortsatt være mulig for uinnvidde å få tak i originalene, dersom PC-en havner på avveie. Å få full tilgang til en Windows-disk er vanligvis intet stort problem for hvem som helst med middels teknisk innsikt.

Det er dette problemet Microsoft har adressert, når de i disse dager ruller ut funksjonen Personlig hvelv i Windows 10. Dette er en Bitlocker-kryptert mappe som ligger under OneDrive-mappa i Utforsker, og er altså et tillegg til OneDrive, som er Microsofts nettskyløsning.

Låses automatisk

Når du prøver å åpne mappa, må du bekrefte med en engangskode på mobilen eller e-post. Når du har lagt inn engangskoden, åpnes mappa og du får tilgang til innholdet. Etter 20 minutter med inaktivitet, stenges mappa igjen - og du må bekrefte med engangskode også neste gang du prøver å åpne den.

Her er boksen du må forbi for å få tilgang til innholdet i ditt personlige hvelv. (Skjermdump)
Her er boksen du må forbi for å få tilgang til innholdet i ditt personlige hvelv. (Skjermdump) Vis mer

Siden dette er en såkalt totrinnsverifisering, er sikkerheten samtidig uløselig knyttet til Microsoft-kontoen din. Det betyr at hvis uinnvidde får tilgang til PC-en din og ikke kjenner brukernavn og passord til Windows/OneDrive, vil de heller ikke komme så langt at de får spørsmål om engangskode.

Hvis PC-en din støtter Windows Hello, vil du kunne bruke fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning som erstatning for engangskoden.

Ikke mulig å gjenopprette

Når du åpner en fil i hvelvet ditt, for eksempel et Word-dokument, vil alle midlertidige data som skrives til disken din også være kryptert. Og dersom du sletter dokumentet, vil det ikke være mulig å gjenopprette det, understreker Microsoft.

Løsningen fungerer også i OneDrive-appen på mobiltelefoner og nettbrett, der du også får mulighet til å lagre innskannet materiale rett i Personlig hvelv. Det er en fin måte å sikre at gammelt, sensitivt materiale i papirdokumenter og lignende, forblir trygge i digital form.

Hvis din PC har fått funksjonene, vil Personlig hvelv dukke opp automatisk under OneDrive i Utforsker. Microsoft melder at alle OneDrive-brukerne skal få mappa før nyttår, så om den ikke ligger der nå, vil den komme på plass ganske snart.

Se videoen øverst for å se hvordan løsningen fungerer i praksis

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer