PhotoFiltre - gratis bildebehandling

Avanserte programmer for bildebehandling er sjelden gratis. PhotoFiltre er et unntak, og er dessuten både stabilt og brukervennlig.

Publisert
Sist oppdatert

Mens nettet nærmest svømmer over av forskjellige gratisprogrammer for visning av bilder, er det ikke veldig mange som tilbyr avansert redigering av bildene uten at du må fiske fram lommeboka. Blant bildeproffene er Adobe Photoshop fortsatt en av favorittene, til tross for at det i det siste har fått hard konkurranse fra langt rimeligere programmer. Et av dem er Jasc Paint Shop Pro, som finnes på svært mange PCer i en eller annen versjon.

Men hvis du ikke liker prøveperioder og stadige påminnelser om registrering, finnes det noen ganske få gratis juveler i internettjungelen. Ett av dem er The Gimp, som har mange av funksjonene som du finner i Adobe Photoshop, men dette programmet har etter vår mening et noe innfløkt grensesnitt.

Et annet, enklere men også godt alternativ, er Paint.net, som vi blant annet omtalte i denne artikkelen.

Men vår favoritt blant gratisprogrammene er verken The Gimp eller Paint.net, men derimot lille og effektive Photofiltre - på 3,5 megabytes - som første nyttårsdag ble sluppet i ny versjon. Den nye versjonen, 6.3, introduserer ikke noe nytt, men fikser en del bugs og bedrer kompatibiliteten med Windows Vista.

PhotoFiltre - gratis bildebehandlingRyddig og rikt på funksjoner

Programmet er meget funksjonsrikt, og har et ryddig grensesnitt - ikke ulikt Photoshop. Mange av funksjonene har dessuten omtrent samme plassering i menyene. Du har en rekke muligheter for å korrigere farger, lys, skarphet, fjerne støv fra innskannede bilder, legge på tekst, krympe filer osv. PhotoFiltre har også en batch-løsning som lar deg utføre forskjellige justeringer på alle bildene i en mappe.

Vi liker også de meget logiske høyreklikk-menyene (de går Photoshop en høy gang), som gir deg rask tilgang til funksjoner som brukes ofte.

Du finner også en rekke spennende og effektfulle filtre og masker, og flere plugins kan lastes ned gratis fra utviklerens nettsider, blant annet for korrigering av hvitbalanse og røde blitsøyne. En plugin som endrer språkdrakt til norsk, finnes også til gratis nedlasting.

Dessverre mangler programmet muligheten til å arbeide med lag (layers), og den automatiske level-korreksjonen gjorde ikke alltid en like god jobb under vår lille test. For øvrig synes vi programmet fungerer både svært raskt og problemfritt, selv med relativt store bildefiler, og på eldre maskinvare.

Photofiltre Studio

Dersom du ønsker å arbeide med lag og annen avansert tilleggsfunksjonalitet, inkludert støtte for Photoshop-plugins, anbefaler vi deg å kikke nærmere på Photofiltre Studio, som er en utvidet utgave av programmet. Denne versjonen koster 25 euro hvis du vil bruke det i mer enn 30 dager, og kommer stadig med nye funksjoner.

Standardutgaven Photofiltre er imidlertid helt gratis til ikke-kommersiell bruk, i hvert fall inntil videre, og kan lastes ned fra denne siden.

Vi har samlet noen skjermbilder fra Photofiltre, som du finner her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer