Photoshop Elements 7

Elements-programmene fra Adobe kommer nå i nye versjoner

Publisert
Sist oppdatert

Elements-serien til Adobe består av langt rimeligere utgaver av flaggskipene Photoshop og Premiere, men mulighetene er ikke tilsvarende redusert. Ettersom gratisprogrammene blir stadig bedre og byr på mye av det samme som betalprogrammene stiger kravene.

Prisnivået på Elements-utgavene ligger rundt 900 kroner, så det er jo penger, selv om det er et godt stykke opp til de profesjonelle pakkene som ligger på nesten ti ganger så mye.

Les også: Griselekker bildeprogram fra Google

Hva er nytt?

I videoredigeringsprogrammet Premiere Elements 7 er den viktigste nyheten at opptak i AVCHD-formatet endelig støttes, samt brenning på Blu-ray. Adobe er sist ute blant de store her, men hvordan det fungerer i praksis kommer vi tilbake til når vi har fått tak i en testutgave.

Vi har imidlertid fått en betautgave av Elements 7 som vi har testet i noen dager.

Hovedvekten er lagt på enda mer strømlinjeformet bruk, med stadig mer "magiske" verktøy. Magien ligger i å kombinere valg av områder i bildet med forskjellige typer prosessering. Skal du lyse opp mørke partier i et bilde kan du nå velge "Smart Brush Tool" og hvilken justering som skal gjøres. Så er det bare å velge områdene, endringene kommer automatisk. Alt i alt er det 50 forskjellige effekter som er tilgjengelig.

Redigering kan gjøres på tre måter: Full, Quick og Guided:

Photoshop Elements 7


Da kan du selv velge graden av automatisering og støtte, om du er nybegynner eller erfaren med tidligere versjoner av PS Elements.

For oss som er vant til å bruke Photoshop er det litt spesielt å få ting opp i fanget på denne måten, men det er ikke tvil om at det er mer effektivt i de aller fleste tilfeller. For å fremheve et ansikt på et bilde kan du nå velge egenskaper og "male" disse direkte på bildet.

Photoshop Elements 7


Photoshop Elements 7


Som alle automatiske løsninger trengs det flaks for å få til 100%-løsninger. Men når automatikken jevnt over klarer klarer 80% og litt manuelt arbeide fikser resten så kan vi ikke klage.

Photoshop Elements 7


Men mer avanserte oppgaver er nok for utfordrende for automatikken og det blir raskere å bruke mer manuelle verktøy. De finnes selvsagt, og i et stort utvalg som dekker det meste.

Vi forsøkte å skjære ut gjenstander i bilder/fjerne bakgrunn, noe som det nå finnes en i teorien smart løsning for. Man merker med små fargeklatter de elementene man vil beholde med én farge og klatter så det man vil ha bort med en annen farge.

Her var det mye rart som skjedde, og vi ble ikke spesielt fristet til å satse på dette verktøyet.

Andre verktøy som lover magiske inngrep er å kunne komponere ett bilde ut av en serie, hvor ting som ikke skal være med i et bildet erstattes med elementer fra et annet. For eksempel et bilde fra et gatemiljø hvor det dukker opp en tilfeldig person som ikke skkulle vært med. Har du flere bilder fra samme anledning kan du så erstatte personen med bakgrunn.

Et annet bruksområde er gruppebilder hvor ikke alle kommer like godt ut på alle bildene og du kan legge de oppå hverandre og "male fram" de fine smilene fra et tilsvarende bilde som ligger under.

Les også: Her er nettutgaven av Photoshop

Verdt å kjøpe?

Absolutt. Selv om vi er litt streng mot automatikken så er det så mye bra verktøy også i denne rimelige versjonen at vi absolutt synes det er verdt pengene.

Det vikrigste vi som jobber med bildebhandling hver eneste dag savner fra den komplette Photoshop-versjonen er automatiseringen (Actions), hvor du kan uføre en serie kommandoer med ett eneste knappetrykk.

Men for de som først og fremst skal fikse på bildene sine og krever mer enn gratisprogramene tilbyr, så er Photoshop Elements absolutt å anbefale.

Har du derimot begrensede behov, sjekk også ut gratisalternativet Photofiltre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer